Αιμομιξία: Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική κακοποίηση του πατέρα προς την κόρη;

H κοινωνία μας συνταράσσεται από περιστατικά ωμής βίας που έρχονται στο φως καθημερινά και μας κάνουν να απορούμε πραγματικά. Μόλις δύο μέρες πριν ακούσαμε συγκλονισμένοι για εναν 54χρονο πατέρα που για 18 χρόνια βίαζε την ίδια του την κόρη, η οποία μάλιστα έχει νοητική στέρηση. Ο πατέρας αυτός έκανε δύο παιδιά με την κόρη του, που γεννήθηκαν από την πιο χυδαία πράξη. Πώς είναι δυνατόν ένας πατέρας να πληγώσει με τέτοιο ανεπανόρθωτο τρόπο την κόρη του;

Τυπικά, η αιμομιξία πατέρα-κόρης είναι κοινή σε καταστάσεις όπου οι πατέρες είναι εξαιρετικά δεσποτικοί και προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω στην κόρη τους. Θέματα μητρικής ανικανότητας συμβάλλουν επίσης στην αιμομιξία πατέρα-κόρης, καθώς και περιπτώσεις όπου οι μητρικές ευθύνες ανατίθενται στην κόρη σαν να ήταν ενήλικη.

Είναι σύνηθες για τέτοιες γυναίκες θύματα να αναλαμβάνουν ρόλους όπως η φροντίδα των παιδιών, οι δουλειές του σπιτιού και οι σεξουαλικές σχέσεις με τον πατέρα. Σε περιπτώσεις όπου η μητέρα είναι συνήθως ακόμα κοντά, ο πατέρας ενεργεί συχνά ως θύτης, ενώ η σύζυγος συχνά αναλαμβάνει παθητικό ρόλο.

Τα θύματα αυτής της μορφής κακοποίησης απολαμβάνουν συχνά ειδικά προνόμια από τον πατέρα για να τα ενθαρρυνθούν να κρατήσουν μυστική την κατάσταση.

Λόγω της πρόσθετης προσοχής που τραβούν και της ανυπομονησίας τους να θεωρηθούν ενήλικες, πολλές από αυτές τις κόρες σπάνια αντιστέκονται στις σεξουαλικές προκλήσεις από τους πατέρες τους.

Υπάρχουν και οι σπάνιες (πολύ σπάνιες) περιπτώσεις που μία κόρη και ένας πατέρας ερωτεύονται στην πραγματικότητα, χωρίς να υπάρχει εξαναγκασμός από καμία πλευρά. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί άλλο βαθμό ανάλυσης.

Επιπτώσεις στις κόρες

Όπως είδαμε, υπάρχει τόσο συναινετική όσο και μη συναινετική αιμομιξία πατέρα-κόρης. Συνήθως, η συναινετική αιμομιξία δεν έχει ανακαλυφθεί γιατί τέτοιοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι θα δαιμονοποιηθούν για τέτοιες σεξουαλικές σχέσεις.

Ως εκ τούτου, περιπτώσεις εξαναγκαστικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ πατέρων και των κορών τους είναι πιο πιθανό να έρθουν στο φως, καθώς τα θύματα ελπίζουν να σταματήσει η κακοποίηση που υφίστανται.

Τέτοιες γυναίκες αντιμετωπίζουν μυριάδες προβλήματα. Οι γυναίκες που είχαν καταχρηστική αιμομιξία με τους πατεράδες τους συνήθως έχουν πρόβλημα να ξεκινήσουν στενές σχέσεις ως ενήλικες. Τέτοιες γυναίκες έχουν επίσης προβλήματα να αποκτήσουν σεξουαλική ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους.

Τα θύματα τείνουν επίσης να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι επίσης πιο πιθανό να πέσουν θύματα κακοποίησης παρά το ότι είναι πλέον ενήλικες γυναίκες.

Επιπλέον, όταν η αιμομιξία γίνεται μορφή βίας, τα θύματα τείνουν να δραπετεύουν από τις οικογένειές τους, γεγονός που τα καθιστά συχνά ευάλωτα σε πρόσθετη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι γυναίκες που μπαίνουν σε σεξουαλικές σχέσεις πατέρα-κόρης ως αποτέλεσμα κακοποίησης αισθάνονται γενικά κατεστραμμένες και με ψυχολογικά τραύματα. Επίσης συχνά νιώθουν αποξενωμένες και από τους δύο γονείς. Τα θύματα αιμομιξίας πατέρα-κόρης αισθάνονται επίσης ότι κρίνονται από άλλους ανθρώπους.

Είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο αυτή η μορφή κακοποίησης να προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας και ψυχολογικά ζητήματα όπως κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Από την πλευρά τους, οι αιμομικτοί πατέρες είναι πιθανό ότι είχαν υποστεί προβλήματα στην παιδική τους ηλικία, όπως ο χωρισμός των γονιών ή ο θάνατος. Μερικοί από αυτούς τους άνδρες καταφεύγουν σε αιμομιξία αφού υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα που τους καθιστούν δυνατό να επιδείξουν ακραίο εξορθολογισμό της ασυνήθιστης συμπεριφοράς.

Πώς να αποτρέψετε την αιμομιξία πατέρα-κόρης

Υπάρχουν μερικές λύσεις που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα βοηθούσαν στη μείωση των ποσοστών καταχρηστικής αιμομιξίας πατέρα-κόρης. Για παράδειγμα, η ενίσχυση του ρόλου της μητέρας στην οικογένεια μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των πατέρων από το να λεηλατούν τις κόρες τους.

Τυπικοί γονείς σε οικογένειες όπου η αιμομιξία πατέρα-κόρης είναι κοινή, έχουν πολύ συντηρητικές απόψεις σχετικά με τους ρόλους των φύλων και την οικογενειακή ζωή. Οι πατέρες είναι συνήθως τυραννικοί και οι μητέρες (αν εξακολουθούν να είναι μέλη της οικογένειας), συνήθως αυτοεξυπηρετούνται. Μερικές από αυτές τις μητέρες βοηθούν τις κόρες τους να αναλάβουν τους μητρικούς τους ρόλους στην οικογένεια.

Ωστόσο, οι μητέρες σε καταστάσεις όπου υπάρχει αιμομιξία είναι συνήθως θύματα κακοποίησης. Το χειρότερο είναι ότι η θυματοποίησή τους τείνει να συνεχίζεται ακόμα και μετά την έναρξη της παράνομης σχέσης μεταξύ του συζύγου και της κόρης. Αυτή η δυναμική της οικογένειας επιτρέπει στους κακοποιούς και αιμομικτικούς πατέρες να κρατήσουν την τυραννική τους δύναμη σε τέτοιες οικογένειες.

Γενικά, μια σεξουαλική σχέση μεταξύ ενός ενήλικα και κάποιου κάτω από την ηλικία συναίνεσης θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Θεωρείται ιδιαίτερα επιζήμιο όταν πραγματοποιείται από έναν γονέα όπως ο πατέρας. Η αιμομιξία μεταξύ πατέρα και κόρης είναι, επομένως, μια μορφή παιδικής κακοποίησης.

Παραπάνω αναλύσαμε κάποιους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν έναν πατέρα να κακοποιεί το παιδί του, ωστόσο υπάρχουν και άλλες συνιστώσες που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μιλώντας για σεξουαλική κακοποίηση.

Επιθυμίες

Η σεξουαλική απόλαυση μπορεί να είναι κίνητρο για την κακοποίηση ενός παιδιού, αλλά δεν είναι το μόνο και συνήθως υπάρχουν και άλλα κίνητρα.

Άλλα κίνητρα που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι να κακοποιήσουν ένα παιδί περιλαμβάνουν το να θέλουν:

● να ελέγξουν κάποιον και να νιώθουν ισχυροί,
● να διαχειριστούν δύσκολα συναισθήματα,
● να αποκτήσουν θέση στα μάτια των άλλων,
● να πληγώσουν κάποιον για ευχαρίστηση,
● να νιώθουν κοντά σε κάποιον.

Οι περισσότεροι κακοποιοί παιδιών δεν ενδιαφέρονται μόνο σεξουαλικά για τα παιδιά. Τα παιδιά συχνά γίνονται στόχος σεξουαλικής κακοποίησης απλώς και μόνο επειδή είναι συνήθως πιο ευάλωτα από τους ενήλικες.

Παραισθήσεις

Οι καταχρηστικοί άνθρωποι είναι πιο εύκολο να ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους εάν έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι αυτό που θέλουν να κάνουν είναι εντάξει.

Μπορεί να πουν στον εαυτό τους ότι:

● είναι πιο σημαντικοί από τα παιδιά που κακοποιούν,
● η κατάχρηση δεν είναι επιβλαβής,
● το αξίζουν ή το δικαιούνται,
● μέρος του να είσαι άντρας είναι να είσαι σεξουαλικά κυρίαρχος (αν ο θύτης είναι άνδρας),
● το παιδί συναίνεσε.

Ψυχολογικές δυσκολίες

Μερικοί καταχρηστικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ψυχολογικές δυσκολίες που συμβάλλουν όπως:

● προβλήματα στον έλεγχο των συναισθημάτων τους,
● εμμονή με το σεξ,
● δυσκολίες στο να αισθάνονται άλλους ανθρώπους ή στην κατανόηση των κοινωνικών κανόνων.

Εμπειρίες ζωής

Όλα αυτά τα πράγματα (οι επιθυμίες, οι πεποιθήσεις και οι ψυχολογικές τους δυσκολίες) επηρεάζονται από προηγούμενες και παρούσες εμπειρίες ζωής. Έτσι, για παράδειγμα, το να μεγαλώνεις ζώντας με ενδοοικογενειακή βία θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο τη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων και να καταστήσει ευκολότερο να πιστέψει κανείς ότι είναι εντάξει να ελέγχεις τους άλλους, ακόμα και τα ίδια του τα παιδιά.

Εξωτερικές επιρροές

Τα μηνύματα που βλέπουν ή ακούν στην κοινωνία παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης των καταχρηστικών ανθρώπων και μπορούν να παρέχουν έτοιμες δικαιολογίες. Η κουλτούρα μας δείχνει συχνά ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες και κορίτσια, ως σεξουαλικά αντικείμενα και συχνά σεξουαλοποιεί παιδιά, ειδικά εφήβους.

Επίσης μερικές φορές προωθεί την ιδέα ότι η υπέρβαση και η σύγχυση σημαντικών ορίων που σέβονται τους άλλους ανθρώπους είναι στην πραγματικότητα σέξι – για παράδειγμα, πολλά μέσα σεξουαλοποιούν την εξουσία και την επιθετικότητα, και ένα μεγάλο ποσοστό σεξουαλικών σεναρίων στην κύρια πορνογραφία περιλαμβάνει χειραγώγηση, εξαναγκασμό ή πειθώ .

Η κοινωνία εξακολουθεί συχνά να αντιμετωπίζει τα θύματα κακοποίησης με αμφιβολία, γεγονός που κάνει τους κακοποιούς να αισθάνονται πιο σίγουροι ότι θα ξεφύγουν από αυτό. Με λίγα λόγια λοιπόν, αν και από τη μια η κοινωνία εξοργίζεται με τις καταχρήσεις, από την άλλη πολλά από τα μηνύματά της την προωθούν και την ενθαρρύνουν.

Σχετικά άρθρα