Πρόσωπα έκπληξη και παράδοξα αποτελέσματα των εκλογών: Ποια σημαντικά στελέχη κομμάτων μένουν εκτός- Ο Τσίπρας έχασε και στον τόπο καταγωγής του, “έσκισε” ο Καραμανλής στις Σέρρες

Οι χθεσινές εκλογές, ένα σίγουρο αποτέλεσμα έχουν να αναδείξουν. Αυτό της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και την τεράστια νίκη της ΝΔ, με ποσοστό 40%, εκτοξεύοντας την διαφορά στις 20 μονάδες.
Άλλο ένα στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε και να σταθούμε είναι η μάχη του σταυρού, καθώς και τα μεγάλα (πολιτικά) ονόματα που αποκλείστηκαν από την πεντακομματική βουλή, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα.

Εκτός Βουλής ο Γιάννης Οικονόμου-Ανέβασε τα ποσοστά του ο υπουργός οικονομικών

Αρχίζοντας από το κυβερνών κόμμα εκτός Βουλής ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, που έχασε την έδρα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Άλλο ένα παράδοξο εδώ, καθώς παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχονται οι πολίτες από την ακρίβεια και την οικονομική δυσκολία, ο υπουργός Οικονομικών αύξησε τις επιδόσεις του, όπως φάνηκε στην κάλπη..
Εκτός Βουλής μένει ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μένουν εκτός

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ήταν υποψήφιος στη Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, δεν εξελέγη καθώς έλαβε 8.983 ψήφους. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια την έδρα κέρδισε
Η Μιλένα Αποστολάκη βγαίνοντας πρώτη στον βόρειο τομέα της Αθήνας θέτει εκτός Βουλής τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ στην Α΄ Αθηνών ο Παύλος Γερουλάνος «παίρνει» την θέση ενός από τα πιο ιστορικά πλέον στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σκανδαλίδη

Στο Νότιο Τομέα της Αθήνας προηγείται είναι ο Παύλος Χρηστίδης, με το Νίκο Ανδρουλάκη ωστόσο να βγαίνει πρώτος σε σταυρούς στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Σε αναμμένα κάρβουνα Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης για την έδρα, που θα κρίνει η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για το αν θα κρατήσει την έδρα στο νότιο τομέα ή εκείνη στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Ηχηρές απουσίες και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρές απουσίες καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λόγω του μειωμένου ποσοστού του καταγράφει απώλειες εδρών και αφήνει μεγάλα ονόματα εκτός Βουλής. Μεταξύ αυτών ο Νίκος Φίλης,πρώην υπουργός Παιδείας, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Απόντες από την Βουλή και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μαντζουράνης και Γιάννης Μπαλάφας, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μόνο 4 έδρες στην νότια Αθήνα.

Πρώτος ο Καραμανλής στις Σέρρες

Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που 57 άνθρωποι, μεταξύ τους πολλά νέα παιδιά, έχασαν την ζωή τους είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας βαρύ κλίμα για τον πρώην υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έβαλε στην συγκεκριμένη περιφέρειεα υποψηφιότητα. Θα περίμενε λοιπόν κανείς την “τιμωρία” του , κάτι που όμως ήρθε να διαψεύσει η πανηγυρική του νίκη σε σταυρούς στις Σέρρες.

Αυτή είναι η δήλωση του Κώστα Καραμανλή για το εκλογικό αποτέλεσμα:

“Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια τεράστια νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε στις Σέρρες για να αναμετρηθεί προσωπικά με έναν υποψήφιο βουλευτή. Συνετρίβη από έναν ολόκληρο Νομό, που του γύρισε την πλάτη”

Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε και στο χωριό του

Το Αθαμάνιο Άρτας, το χωριό από το οποίο κατάγεται ο Αλέξης Τσίπρας, “βάφτηκε” επίσης μπλε, μετά την χθεσινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την μεγάλη νίκη της ΝΔ, η οποία συγκέντρωσε το 40,90% (1.317), έναντι 35,37% (1.139) του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσες έδρες καταλαμβάνουν τα κόμματα

Σταθερή παραμένει η εικόνα των κομμάτων σε ποσοστά και έδρες με την νέα καταμέτρηση λίγο μετά το μεσημέρι που διέθεσε η Singular Logic. Με ενσωματωμένα σε ποσοστό 99,68% τα εκλογικά τμήματα και συμμετοχή 60,92% επί των 9.932.041 εγγεγραμμένων, η εκλογική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής:

ΝΔ: 40,79% και 146 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: 20,07% και 71 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,46% και έδρες

ΚΚΕ: 7,23% και 26 έδρες

Ελ.Λύση: 4,45% και 16 έδρες

ΝΙΚΗ: 2,92%

Πλεύση Ελευθ.: 2,89%

ΜέΡΑ25: 2,62%

Το ποσοστό της συμμετοχής μας δείχνει με απλά μαθηματικά πως 4 στους 10 Έλληνες δεν πήγαν να ψηφίσουν, γεγονός το οποίο είναι εξίσου ανησυχητικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα