Tι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και γιατί την χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές αντιξοότητες και να νιώσουμε χαρά;

Όταν κάτι πάει στραβά, έχετε την τάση να το αντιμετωπίζετε ή να καταρρέετε;

Όταν έχετε ανθεκτικότητα, αξιοποιείτε την εσωτερική δύναμη που σας βοηθά να ανακάμψετε από μια οπισθοδρόμηση ή πρόκληση, όπως μια απώλεια εργασίας, μια ασθένεια, μια καταστροφή ή το θάνατο ενός αγαπημένου σας προσώπου. Εάν δεν έχετε ανθεκτικότητα, μπορεί να ασχολείστε με προβλήματα, να αισθάνεστε θύματα, να καταπιαστείτε ή να στραφείτε σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως η κατάχρηση ουσιών, οι διατροφικές διαταραχές ή οι επικίνδυνες συμπεριφορές.

Η ανθεκτικότητα δεν θα εξαλείψει τα προβλήματά σας — αλλά η ανθεκτικότητα μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να βλέπετε πέρα από αυτά, να βρίσκετε απόλαυση στη ζωή και να χειρίζεστε καλύτερα το άγχος. Εάν δεν είστε τόσο ανθεκτικοί όσο θα θέλατε, μπορείτε να αναπτύξετε και να μάθετε δεξιότητες για να γίνετε πιο ανθεκτικοί.

Οι απώλειες, οι αποτυχίες και η κακή τύχη

Οι απώλειες, οι αποτυχίες, η κακή τύχη, τα επώδυνα γεγονότα και οι προκλητικές και οδυνηρές καταστάσεις είναι όλα μέρος της ζωής. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε, κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα βρεθούμε να περιηγούμαστε σε οδυνηρές και προκλητικές καταστάσεις, πολλές εκτός ελέγχου μας και πολλές που μπορεί να μας βγάλουν εκτός πορείας και να απειλήσουν να εκτροχιάσουν τη ζωή μας .

Η ζωή είναι μια σειρά από εμπειρίες και ότι περνάμε μέσα από τη ζωή, χαρακτηρίζοντας τις εμπειρίες μας ως θετικές ή αρνητικές. Όταν τα πράγματα πάνε λίγο πολύ σύμφωνα με το σχέδιο, η ζωή κυλά όπως θα έπρεπε, απαλλαγμένη από τις δυσκολίες που εμποδίζουν την πρόοδό μας και μας κάνουν να μην ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες.

Όλοι έχουμε μέρες που κάτι μας βγάζει εκτός πορείας. Μερικές φορές διαπιστώνουμε ότι η συνήθης προσέγγισή μας για την ολοκλήρωση μιας εργασίας μπορεί να μην είναι πλέον αποτελεσματική.

Οι αντιξοότητες έρχονται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και επίπεδα έντασης. Μπορεί να βρούμε συναδέλφους μη συνεργάσιμους ή μη διαθέσιμους για να μας υποστηρίξουν καθώς η προθεσμία πλησιάζει και γίνεται πιο αποθαρρυντική κάθε λεπτό.

Μπορεί να δυσκολευόμαστε να κάνουμε μια δύσκολη επιλογή ή να πάρουμε μια επίπονη απόφαση. Ένα ατύχημα ή μια ξαφνική ασθένεια μπορεί να εκτροχιάσει την ομαλή και προβλέψιμη καθημερινή ρουτίνα και τον ρυθμό της ζωής μας. Χαρακτηρίζουμε τέτοια γεγονότα και καταστάσεις ως εμπόδια και τα αντιλαμβανόμαστε ως αρνητικά. Ένας παράγοντας στην έκβαση ενός αρνητικού γεγονότος ή κατάστασης είναι η ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του. Με άλλα λόγια, το πόσο ανθεκτικοί είμαστε.

Τι μας κάνει πιο δυνατούς

Αν δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ τις αντιξοότητες, αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις καμπύλες, τις προκλήσεις και τις διακοπές. Λέγεται συχνά ότι η ζωή δεν μας δίνει περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε. Είτε συμφωνούμε είτε όχι με αυτήν την ιδέα, όταν αντιμετωπίζουμε ένα εμπόδιο, θα μάθουμε από αυτό προτού φύγει.

Ό, τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό ότι ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μάλλον επιπόλαιη παρατήρηση, υπάρχει σοφία σε αυτά τα λόγια. Τα εμβόλια, για παράδειγμα, λειτουργούν με βάση την αρχή ότι η έκθεση σε έναν ιό παρέχει στο σώμα μας την ευκαιρία να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι των ασθενειών. Με τον ίδιο περίπου τρόπο, οι εμπειρίες που χαρακτηρίζουμε ως αρνητικές μπορούν να μας ενδυναμώσουν και να μας διδάξουν ότι μπορούμε να χειριστούμε οτιδήποτε εμφανίζεται στη ζωή μας.

Προσαρμογή στις αντιξοότητες

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα προσαρμογής σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν το άγχος, οι αντιξοότητες ή το τραύμα χτυπάει, εξακολουθείτε να νιώθετε θυμό, θλίψη και πόνο, αλλά είστε σε θέση να συνεχίσετε να λειτουργείτε – τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα δεν είναι να ανέχεσαι κάτι δύσκολο, να είσαι στωικός ή να το καταλαβαίνεις μόνος σου. Στην πραγματικότητα, το να μπορείς να προσεγγίσεις άλλους για υποστήριξη είναι ένα βασικό μέρος του να είσαι ανθεκτικός.

Ανθεκτικότητα και ψυχική υγεία

Η ανθεκτικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η ανθεκτικότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιστάθμιση παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως ο εκφοβισμός ή το προηγούμενο τραύμα. Εάν έχετε μια υπάρχουσα πάθηση ψυχικής υγείας, το να είστε ανθεκτικοί μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα αντιμετώπισης.

Εάν θέλετε να γίνετε πιο ανθεκτικοί, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

Σύνδεση

Η οικοδόμηση ισχυρών, θετικών σχέσεων με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη, καθοδήγηση και αποδοχή σε καλές και κακές στιγμές. Δημιουργήστε άλλες σημαντικές συνδέσεις με το να προσφέρετε εθελοντικά ή να ενταχθείτε σε μια θρησκευτική ή πνευματική κοινότητα.

Κάντε κάθε μέρα κάτι με νόημα

Κάντε κάτι που σας δίνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης και του σκοπού κάθε μέρα. Θέστε σαφείς, εφικτούς στόχους που θα σας βοηθήσουν να κοιτάξετε το μέλλον με νόημα.

Μάθετε από την εμπειρία

Σκεφτείτε πώς έχετε αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο παρελθόν. Σκεφτείτε τις δεξιότητες και τις στρατηγικές που σας βοήθησαν στις δύσκολες στιγμές. Μπορείτε ακόμη να γράψετε για προηγούμενες εμπειρίες σε ένα ημερολόγιο για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε θετικά και αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς — και να καθοδηγήσετε τη μελλοντική σας συμπεριφορά.

Παραμείνετε αισιόδοξοι

Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά μπορείτε πάντα να κοιτάξετε προς το μέλλον. Η αποδοχή και ακόμη και η πρόβλεψη της αλλαγής διευκολύνει την προσαρμογή και την προβολή νέων προκλήσεων με λιγότερο άγχος.

Να προσέχετε τον εαυτό σας

Φροντίστε τις δικές σας ανάγκες και συναισθήματα. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες και χόμπι που σας αρέσουν. Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Κοιμηθείτε πολύ και δημιουργήστε σταθερές τελετουργίες πριν τον ύπνο.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους και χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμός, καθοδηγούμενες εικόνες, βαθιά αναπνοή ή προσευχή. Να είστε προνοητικοί. Μην αγνοείτε τα προβλήματά σας. Αντίθετα, υπολογίστε τι πρέπει να γίνει, κάντε ένα σχέδιο και αναλάβετε δράση. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψετε μετά από μια σημαντική αποτυχία, τραυματικό συμβάν ή απώλεια, να ξέρετε ότι η κατάστασή σας μπορεί να βελτιωθεί εάν το δουλέψετε.

Πότε να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή

Το να γίνεις πιο ανθεκτικός απαιτεί χρόνο και εξάσκηση. Εάν δεν νιώθετε ότι προοδεύετε — ή δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε — σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με την καθοδήγηση, μπορείτε να βελτιώσετε την ανθεκτικότητα και την ψυχική σας ευεξία.

Με πληροφορίες από τη mayoclinic

Σχετικά άρθρα