Πού οφείλονται οι εποχιακές αλλεργίες και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Η άνοιξη παρότι είναι μία από τις πιο υπέροχες εποχές του χρόνου, αφού ολόκληρη η φύση ανθίζει και γεμίζει χρώμα, μπορεί ωστόσο για πολλούς από μας να γίνει πραγματικός εφιάλτης. Η γύρη από τα φυτά σε συνδυασμό με τον ζεστό καιρό προκαλούν τις λεγόμενες εποχιακές αλλεργίες, που με τη σειρά τους φέρνουν δακρυσμένα μάτια, βουλωμένη μύτη και ζαλάδα.

Τα σημάδια μιας εποχιακής αλλεργίας μπορεί να ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο συγκεντρώνονται στα παρακάτω:

  • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
  • Πονοκέφαλοι
  • Βήχας και — σε άτομα με αλλεργικό άσθμα — συριγμός ή δύσπνοια
  • Κόκκινα, πρησμένα ή υγρά μάτια με έντονη φαγούρα
  • Ξηρός, γρατζουνισμένος λαιμός ή πονόλαιμος
  • Φαγούρα στο δέρμα. Εάν έρθετε σε άμεση επαφή με ένα αλλεργιογόνο, θα μπορούσατε ακόμη και να εμφανίσετε δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως κνησμώδες εξάνθημα, φουσκάλες ή πρήξιμο.
  • Κούραση και εγκεφαλική ομίχλη

Γιατί οι αλλεργίες κάνουν το κεφάλι σας τόσο βαρύ και θολό;

«Τα συμπτώματα αλλεργίας μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κουρασμένοι και νευριασμένοι», λέει η Δρ Mariana Castells, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο τμήμα Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Brigham and Women’s Hospital που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

«Επιπλέον, το σώμα σας μπορεί να γίνει πιο αδύναμο καθώς καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλείται από τις αλλεργίες, συμβάλλοντας στη συνολική κόπωση και δυσκολεύοντας τη συγκέντρωση και την εστίαση».

Τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα όταν εισπνέετε γύρη;

Όταν εισπνέετε γύρη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Αυτά τα αντισώματα πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται μεσολαβητές, όπως η ισταμίνη, τα λευκοτριένια και οι προσταγλανδίνες. Οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τους ιστούς στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, προκαλώντας συμπτώματα όπως φτέρνισμα και δακρύρροια.

4 τρόποι για να αποτρέψετε ή να μειώσετε την θολούρα του εγκεφάλου που προέρχεται από εποχιακές αλλεργίες

Η διαχείριση των συμπτωμάτων αλλεργίας σας όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά – ή η λήψη προληπτικών μέτρων εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες στη γύρη – είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την αλλεργική ανοσολογική απόκριση που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και θολούρα του εγκεφάλου. Αυτές οι τέσσερις στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν.

Μειώστε την έκθεσή σας στη γύρη

Κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά όποτε είναι δυνατόν και περιστασιακά χρησιμοποιήστε ένα κλιματιστικό ή χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της γύρης από τον εσωτερικό αέρα.

Η γύρη είναι συνήθως υψηλότερη από τις 4 το πρωί έως το μεσημέρι, οπότε περιορίστε τον εξωτερικό χρόνο σας εκείνες τις ώρες όσο είναι δυνατό.

Επίσης ένα άλλο προληπτικό μέτρο που μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα που φέρνει η εισπνοή γύρης είναι να φορέσετε χειρουργική μάσκα τις ώρες που βρίσκεστε έξω και τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά.

Φαρμακευτικά σκευάσματα

Τα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της αλλεργίας είναι τα αντισταμινικά και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή αντιμετωπίζουν πολλά συμπτώματα, συμβάλλοντας έτσι στην άρση της θολούρας του εγκεφάλου. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο φάρμακο, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας ή παίρνετε άλλα φάρμακα.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Αντιισταμινικά χάπια και ρινικά σπρέι που δεν προκαλούν υπνηλία. Τα αντιισταμινικά εμποδίζουν τις επιδράσεις της περίσσειας ισταμίνης που προκαλεί φαγούρα και υγρά μάτια, φτέρνισμα και καταρροή. Τα σπρέι βοηθούν επίσης στη ρινική συμφόρηση. «Να γνωρίζετε ότι ακόμη και οι μάρκες που δεν προκαλούν υπνηλία έχουν τη δυνατότητα για κάποια καταστολή που μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη», λέει ο Δρ Castells. «Οι άνθρωποι ανέχονται διαφορετικά τα αντιισταμινικά, επομένως μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερες από μία μάρκες για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες».

Τα αποσυμφορητικά συρρικνώνουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μειώνει την έκκριση υγρών στις ρινικές οδούς, βοηθώντας στην αποφράξεις μιας βουλωμένης μύτης. Ωστόσο, μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Δεν συνιστώνται για παρατεταμένη χρήση, επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα καρδιάς ή αρτηριακής πίεσης. Τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετές ημέρες, αλλά η συνεχής χρήση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ρινικής συμφόρησης.

Τα ρινικά στεροειδή σπρέι μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί συμφόρηση, καταρροή ή φαγούρα στη μύτη και φτάρνισμα. «Συχνά είναι καλύτερο να τα παίρνετε πριν ξεκινήσει η εποχή της γύρης, ειδικά εάν είστε ευαίσθητοι σε αλλεργίες», λέει ο Δρ Castells. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ρινική ξηρότητα και, σπάνια, αιμορραγία από τη μύτη. Τα άτομα με γλαύκωμα θα πρέπει να τα λαμβάνουν με προσοχή, καθώς μπορεί να αυξήσουν την πίεση στο εσωτερικό του ματιού, οδηγώντας σε πιθανή απώλεια όρασης.

Σκεφτείτε τα συνταγογραφούμενα εμβόλια ή ταμπλέτες αλλεργίας

Εάν οι αλλεργίες είναι σοβαρές ή οι θεραπείες OTC δεν επαρκούν, ένας αλλεργιολόγος μπορεί να συστήσει εμβόλια για αλλεργίες ή πιθανώς δισκία που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία ορισμένων αλλεργιών.

Τα εμβόλια για αλλεργίες είναι τακτικές ενέσεις μικρών ποσοτήτων του αλλεργιογόνου σας, με τη δόση να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. «Τα εμβόλια για την αλλεργία δεν εξαλείφουν εντελώς την αλλεργία σας, αλλά αλλάζουν την ανοσολογική σας απόκριση για να την ανεχτείτε καλύτερα», λέει ο Δρ Castells. Κατά τη διάρκεια μιας φάσης συσσώρευσης, η δόση του αλλεργιογόνου αυξάνεται σταδιακά σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα για τρεις έως έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης, λαμβάνετε μηνιαίες ενέσεις για τρία έως πέντε χρόνια. «Όταν τελειώσετε, το προστατευτικό αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια», λέει ο Δρ Castells.

Τα δισκία για τη θεραπεία αλλεργιών στο γρασίδι και στα ζιζάνια προσφέρουν παρόμοια προστασία με τις ενέσεις. Αυτά τα δισκία διαλύονται κάτω από τη γλώσσα. Ο Δρ Castells λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου γύρης για τουλάχιστον πέντε εποχές.

Δοκιμάστε ένα ρινικό ξέβγαλμα

Προτιμάτε να παραλείπετε φάρμακα; Δοκιμάστε να καθαρίσετε τη ρινική σας κοιλότητα δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας αλατούχο διάλυμα σε μια μικρή σύριγγα. Θα τα βρείτε απλά και εύκολα με μία επίσκεψη στο φαρμακείο. Κάνοντας το ίδιο μία φορά το πρωί και το βράδυ, μπορείτε να ξεπλύνετε την ρινική κοιλότητα από τη γύρη.

Γιατί οι αλλεργίες σας είναι τόσο κακές την άνοιξη

Η αλλεργική ρινίτιδα και οι ρινικές αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.Τα μάτια σας έχουν φαγούρα και πρήξιμο, η μύτη σας έχει συμφόρηση, φτερνίζεστε πολύ, η όρασή σας θολώνει και νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ. Δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, δεν μπορείτε να εστιάσετε στη δουλειά σας και γενικότερα αποσυντονίζεστε από το κανονικό σας πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από το harvard

Σχετικά άρθρα