Την ώρα που οι ΗΠΑ απαγορεύουν την άμβλωση η Ευρώπη καινοτομεί: Χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους θα μπορούν να υποβάλλονται σε άμβλωση οι έφηβες στην Δανία

Η Δανία θέλει να μειώσει στα 15 έτη, από τα 18 που είναι σήμερα, την ηλικία από την οποία μια νέα γυναίκα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των κηδεμόνων της, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ισότητας των Φύλων Μαρί Μπγιέρε.

Το δικαίωμα στην άμβλωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να στηρίξει αυτήν την πρόταση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την έγκριση του νόμου με τον οποίο δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα να επιλέγουν την άμβλωση. Η Δανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις, το 1973. Προηγουμένως η άμβλωση έπρεπε να εγκριθεί από γιατρό.

Οι νέες κάτω των 18 ετών επιτρέπεται να υποβάλλονται σε άμβλωση, όμως μόνο με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Η άμβλωση μπορεί υποδαυλίσει πολλά συναισθήματα, ενοχές και ντροπή

«Η άμβλωση μπορεί υποδαυλίσει πολλά συναισθήματα, ενοχές και ντροπή. Το να ζητείται η γονική συναίνεση για τις ηλικίες κάτω των 18 μπορεί να είναι ντροπιαστικό και να έχει σοβαρές συνέπειες», έγραψε η Μπγιέρε στο Twitter. «Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό έτσι ώστε οι νέες να επιλέγουν αν θα εμπλέξουν ή όχι τους γονείς τους» στη διαδικασία, πρόσθεσε.

Μακριά στις ΗΠΑ η ελευθερία των γυναικών περιορίζεται

Το πολιτειακό κοινοβούλιο της Νότιας Καρολίνας τάχθηκε χθες Τρίτη υπέρ της απαγόρευσης της άμβλωσης έπειτα από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, παρά τη σκληρή πολιτική μάχη εναντίον του κειμένου που έδωσαν οι μοναδικές πέντε γυναίκες της πολιτειακής Γερουσίας, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικανές.

Η παράταξη της αμερικανικής δεξιάς είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από την άνω Βουλή αυτής της νοτιοανατολικής αμερικανικής πολιτείας, τα μέλη της οποίας είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία άνδρες και λευκοί.

Όμως προσέκρουε στην επίμονη αντίσταση που πρόβαλαν πέντε γερουσιάστριες. Οι τρεις από αυτές, παρότι Ρεπουμπλικανές, δεν δίστασαν να αψηφούν την κομματική γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ρεπουμπλικανή Σάντι Σιν κατηγόρησε τους άρρενες συναδέλφους της ότι επέλεξαν να «χαστουκίσουν συμβολικά τις γυναίκες» με την εμμονή τους στο ζήτημα της άμβλωσης.

Όμως εντέλει χθες οι γερουσιαστές που εναντιώνονται στην άμβλωση κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον αριθμό των ψήφων που απαιτείτο για να περάσει το μέτρο.

Εξ ορισμού, θα έχει τεράστια επίπτωση στην πρόσβαση στην άμβλωση: την έκτη εβδομάδα της κύησης, πολλές –αν όχι οι περισσότερες– γυναίκες δεν γνωρίζουν ακόμη πως είναι έγκυες.

Για να γίνει νόμος, το κείμενο μένει να υπογραφτεί από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Χένρι Μακμάστερ. Για τις προθέσεις του τελευταίου πάντως δεν υπάρχει και τόσο μυστήριο.

«Ανυπομονώ να υπογράψω το κείμενο αυτό για να γίνει νόμος το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε μέσω Twitter, κρίνοντας πως με τον επίμαχο νόμο η πολιτεία του θα «προστατεύσει περισσότερες αθώες ζωές».

Τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε εθνική κλίμακα, αφήνοντας στις πολιτείες τη διακριτική ευχέρεια να νομοθετήσουν για το ζήτημα. Έκτοτε, περίπου δεκαπέντε την απαγόρευσαν στην επικράτειά τους.

Η Νότια Καρολίνα, που περιβάλλεται από πολιτείες όπου η άμβλωση απαγορεύτηκε, είχε μετατραπεί σε άσυλο για γυναίκες που ήθελαν να υποβληθούν σε επεμβάσεις της συγκεκριμένης φύσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι της πολιτείας μετέτρεψαν ακριβώς αυτό το γεγονός σε επιχείρημα για την απαγόρευσή της.

Η πολιτεία «μετατράπηκε στην πρωτεύουσα της άμβλωσης στα νοτιοανατολικά», στηλίτευσε για παράδειγμα ο γερουσιαστής Σέιν Μάσι.

Για τους ίδιους λόγους, η απόφαση καταδικάστηκε από οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Πρόκειται για καταστροφική απόφαση για τους κατοίκους της Νότιας Καρολίνας και όλης της περιοχής όπου η πρόσβαση στην άμβλωση για τις ασθενείς δεν σταματά να συρρικνώνεται», κατήγγειλε η Αλέξις Μακγκίλ Τζόνσον, η πρόεδρος του ισχυρού οργανισμού οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Πρόσθεσε πως οι πολιτικοί της Νότιας Καρολίνας «δεν είπαν την τελευταία λέξη», υποσχόμενη προσφυγές στη δικαιοσύνη: «Ραντεβού στα δικαστήρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα