Ghosting: Ο φόβος των ερωτευμένων- Γιατί οι άνθρωποι αγνοούν τα συναισθήματα των άλλων και εξαφανίζονται χωρίς να δώσουν εξηγήσεις;

Αν έχετε βρεθεί ενθουσιασμένη να ετοιμάζεστε για το πρώτο σας ραντεβού με κάποιον σέξυ τύπο που γνωρίσατε πρόσφατα και στη συνέχεια να αναρωτιέστε γιατί εξαφανίστηκε, ενώ περάσατε τόσο καλά ή αν είχατε μια σχέση στην οποία περνούσατε τέλεια και τίποτα δεν προμήνυε πως θα μείνετε ξεκράμαστη, τότε συνεχίστε να διαβάζετε. Μα φυσικά, αν όχι όλες, αλλά σίγουρα πολλές από εμάς έχουμε βιώσει το συναίσθημα της απορίας και της ενοχής που μας πλακώνει για το τι κάναμε λάθος και ο σύντροφος, εραστής, έρωτας μας άφησε χωρίς καμία εξήγηση. Ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τους ευατούς μας και να δούμε καθαρά.

Τι είναι το Ghosting;

Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ο απότομος τερματισμός της επικοινωνίας με κάποιον χωρίς εξήγηση. Φανταστείτε να βγαίνετε με κάποιον για δύο εβδομάδες, όλα να πήγαιναν τέλεια και ξαφνικά να εξαφανίζεται από την ζωή σας, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Ή φανταστείτε να κάνατε σεξ με κάποιον το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη ημέρα «να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε». Η έννοια του ghosting αναφέρεται συνήθως σε ρομαντικές σχέσεις, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει εξαφανίσεις από φιλίες και τον χώρο εργασίας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το ghosting είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη σύγχρονη ηλεκτρονική επικοινωνία και η πρακτική είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κούραση των αποφάσεων και του θάρρους που χρειάζεται να βρούμε σε ένα ραντεβού. Φυσικά κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το να εξαφανίζεσαι απλά, σου γλιτώνει χρόνο και κόπο από το να δώσεις εξηγήσεις γιατί θες να τερματίσεις μία σχέση, όποια μορφή και αν έχει. Κάτι τέτοιο βέβαια αφήνει την αίσθηση πως κάτι δεν έχει τελειώσει, μία αίσθηση ανικανοποίητου.

Το φαινόμενο της απότομης εξαφάνισης από τις ζωές των ανθρώπων δεν είναι νέο – αλλά φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένο σήμερα. Η τεχνολογία έχει κάνει το ghosting έναν εύκολο τρόπο διάλυσης σχέσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, περίπου το 25 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών ανέφεραν ότι βίωσαν μία τέτοια συμπεριφορά σε κάποια ερωτική τους σχέση, ενώ και το 22 τοις εκατό παραδέχθηκε πως είχαν οι ίδιοι χρησιμοποιήσει την τεχνική της εξαφάνισης σε κάποια σχέση τους.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το ghosting;

Η διακοπή της επικοινωνίας απαλλάσσει το άτομο από την αντιπαράθεση, την ανάληψη ευθύνης ή την εμπλοκή στη συναισθηματική εργασία της ενσυναίσθησης—παρά το όφελος που μπορεί να προσφέρει μια συζήτηση. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο βολικό να εξαφανιστεί.

Αυτή η αντιμετώπιση φέρνει σε δύσκολη θέση το άτομο που καλείται να διαχειριστεί την εξαφάνιση του συντρόφου του ή του ερωτικού του παρτενέρ τέλος πάντων, το αφήνει μπερδεμένο, γιατί δεν ξέρει αν η σχέση έχει όντως τελειώσει ή αν υπάρχει διαφορετικός λόγος για την απουσία του ατόμου. Κάποιες φορές μπορεί να ανησυχήσουμε πως κάτι κακό έχει συμβεί στο άτομο που ψάχνουμε. Όταν τελικά συνειδητοποιείτε ότι η σχέση έχει τελειώσει, δεν έχετε ιδέα τι συνέβη ή τι κάνατε λάθος. Νιώθετε ότι φταίτε εσείς, χωρίς κάτι τέτοιο βέβαια να ισχύει.

Γιατί είναι εύκολο για μερικούς ανθρώπους να εξαφανιστούν

Αφού φλερτάρουν για λίγο, ένας άντρας ή μια γυναίκα μπορεί να εξαφανιστούν αντί να παραδεχτούν ότι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους. Κάποιος που αισθάνεται κακομεταχείριση από έναν φίλο μπορεί να σταματήσει να ανταποκρίνεται αντί να τον αντιμετωπίσει. Ένας έφηβος που αισθάνεται απογοητευμένος από μια εργασία κατώτατου μισθού μπορεί να σταματήσει αυθόρμητα να εμφανίζεται στη δουλειά αντί να ειδοποιήσει.

Είναι ευγενικό να εξαφανίζεσαι χωρίς εξηγήσεις;

Όταν κάποιος σύντροφος-φάντασμα αποφασίσει να εγκαταλείψει μια σχέση, λαμβάνει υπόψη τον χρόνο που επένδυσε και το επίπεδο δέσμευσης στη σχέση. Αν, για παράδειγμα, τα δύο μέρη είχαν βγει ραντεβού μία ή δύο φορές, η εξαφάνιση μπορεί να φαίνεται βιώσιμη απόφαση για αυτόν που εξαφανίζεται. Τι γίνεται όμως όταν η σχέση έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από τα δύο ραντεβού; Εκεί η κατάληξη είναι πιο οδυνηρή, γιατί ίσως τα άτομα είχαν αναπτύξει συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Εσείς θα επικοινωνούσατε με το άτομο που εξαφανίστηκε;

Αυτό πιθανότατα εξαρτάται από τη διάρκεια της σχέσης αλλά και από τις προσδοκίες που είχατε από αυτό το άτομο. Εάν το άτομο δεν σας έστειλε μήνυμα μετά το δεύτερο ή το τρίτο ραντεβού σας, είναι μάλλον μάταιο να επικοινωνήσετε μαζί του και πιθανότατα να είστε καλύτερα χωρίς αυτό. Εάν η διάρκεια της σχέσης ήταν για μεγαλύτερη περίοδο, ίσως μήνες, μπορεί να δικαιολογείται ένα μήνυμα και μάλιστα να είναι και απαραίτητο. Να είστε άμεσοι και να ζητάτε ειλικρίνεια. Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει πως θα την πάρετε κιόλας!

Αν από την άλλη μεριά επανέλθει στην ζωή σας

Μερικές φορές επανεμφανίζονται. Ίσως το άτομο να σας στείλει ένα μήνυμα μέσω κοινών φίλων ή να εμφανιστεί στο διαδίκτυο μέσω likes και διάφορων άλλων αλληλεπιδράσεων . Μερικοί στέλνουν ακόμη και απολογητικά μηνύματα, email ή ακόμα και φωνητικά μηνύματα. Ίσως σκεφτείτε να ακούσετε τι έχει να πει το άτομο, καθώς χρειάζεται κάποιο θάρρος από την πλευρά του «φαντάσματος» για να ζητήσει συγγνώμη. Ωστόσο, πρέπει να έχετε συναισθηματική επίγνωση και να καταλάβετε αν πρόκειται για μία αληθινή συγγνώμη ή αν απλώς δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει ή ακόμα και αν απλά του έλειψε το ομολογουμένως καλό σεξ που έκανα μαζί σας.

Να θυμάστε πάντα

Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χαμηλή αυτοεκτίμηση αν δεν του το επιτρέψετε. Επιπλέον, στην πραγματικότητα είναι πολύ καλό να νιώθεις πληγωμένος, γιατί αυτό σημαίνει πρώτα πως είστε άνθρωπος. Ωστόσο, μπορεί να μην δικαιολογείται μια παρατεταμένη περίοδος άθλιων συναισθημάτων, ειδικά αν ο χρόνος που περάσατε με το «φάντασμά σας» δεν ήταν αρκετός.

Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο για αυτοφροντίδα, να τρώτε σωστά, να κοιμάστε σωστά, να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, να δείτε φίλους. Εάν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρετε, αναγνωρίστε πως χρειάζεστε βοήθεια και επικοινωνήστε με έναν θεραπευτή.

Συναισθηματικά, το να βιώσετε μία τέτοια ανεξήγητη εξαφάνιση προκαλεί συναισθήματα ευαλωτότητας, αμφιβολίας και μειωμένης αυτοεκτίμησης. Σε φυσιολογικό επίπεδο, το ghosting εξαντλεί τους νευροδιαβιβαστές, ενεργοποιεί τα τραύματα εγκατάλειψης και απόρριψης, ενεργοποιεί μια συστημική εμπειρία απώλειας και ενεργοποιεί τις ίδιες νευροπάθειες με τον σωματικό πόνο.

Το ghosting είναι μια πράξη ναρκισσισμού

Το να φαντάζεσαι κάποιον σημαίνει να παίρνεις μια σκόπιμη, εγωκεντρική απόφαση να φύγεις από μια κατάσταση με τρόπο που προκαλεί τραύμα και ντροπή, αφήνοντας τον παραλήπτη χωρίς φωνή ή περιθώριο να αντιδράσει. Με αυτόν τον τρόπο, το ghosting είναι μια πράξη ναρκισσισμού. Είναι μια πράξη απόρριψης ενός άλλου, χωρίς ενσυναίσθηση, αγνοώντας εντελώς τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του άλλου.

Περαιτέρω, το ghosting οδηγεί στο πολύ απλό συμπέρασμα πως το άτομο που τελικά εξαφανίζεται, δεν αφήνει στον άλλον σύντροφο το περιθώριο να καταλάβει πως η σχέση έχει τελειώσει. Έτσι δεν το αφήνει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και βάζει το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο να σκέφτεται τι έκανε λάθος, ώστε να καλύψει επιμελώς τις δικές του ανασφάλειες.

Με λίγα λόγια διαστρεβλώνει εγγενώς την πραγματικότητα, επιτρέποντας στο «φάντασμα» να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τη συμπεριφορά του.

Σχετικά άρθρα