Η αστυνομία της Σκωτίας παραδέχεται την ρατσιστική και σεξιστική της στάση-Βρισκόμαστε στο δρόμο για την αλλαγή;

Ο αρχιφύλακας της αστυνομίας της Σκωτίας παραδέχτηκε ότι η δύναμη της αστυνομίας είναι θεσμικά ρατσιστική και κάνει διακρίσεις. Ο Sir Iain Livingstone είπε ότι η προκατάληψη και η κακή συμπεριφορά εντός της αστυνομίας ήταν “δικαίως μεγάλη ανησυχία”. Είπε επίσης ότι η αναγνώριση των προβλημάτων ήταν ζωτικής σημασίας για να συμβεί πραγματική αλλαγή.

Μια ανασκόπηση αποκάλυψε πρόσφατα εκθέσεις από πρώτο χέρι για ρατσισμό, σεξισμό και ομοφοβία από υπηρετούντες αξιωματικούς. Ακούστηκαν επίσης περιπτώσεις που το προσωπικό είχε «τιμωρηθεί» επειδή εξέφρασε ανησυχίες. Η δήλωση του Sir Iain πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της από έναν αρχηγό της αστυνομίας και έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με την κουλτούρα της αστυνόμευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά τόνισε ότι η παραδοχή του για θεσμικές διακρίσεις δεν σημαίνει ότι μεμονωμένοι αξιωματικοί και το προσωπικό ήταν ρατσιστές ή σεξιστές και εξέφρασε περηφάνια και εμπιστοσύνη για το έργο τους.
Μιλώντας σε συνεδρίαση της Αστυνομικής Αρχής της Σκωτίας το πρωί της Πέμπτης, ο Sir Iain είπε: «Είναι το σωστό για μένα, ως Αρχιφύλακας, να δηλώσω ξεκάθαρα ότι υπάρχει θεσμικός ρατσισμός, σεξισμός, μισογυνισμός και διακρίσεις.

Η αστυνομία της Σκωτίας είναι θεσμικά ρατσιστική και εισάγει διακρίσεις. Η δημόσια αναγνώριση αυτών των θεσμικών ζητημάτων στον οργανισμό μας είναι απαραίτητη για την απόλυτη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ισότητα και να γίνουμε αντιρατσιστική υπηρεσία”.

«Είναι επίσης κρίσιμο για την αποφασιστικότητά μας να οδηγήσουμε σε ευρύτερες αλλαγές και να υποστηρίξουμε ευρύτερες αλλαγές στην κοινωνία».

Ο Sir Iain, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στις 10 Αυγούστου, παραδέχτηκε ότι άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα ή με διαφορετικές απαιτήσεις “δεν λαμβάνουν πάντα την υπηρεσία που είναι δικαίωμά τους” και ότι αυτό ίσχυε και για τους αξιωματικούς και το προσωπικό της ίδιας της δύναμης.

Ο ορισμός του θεσμικού ρατσισμού του Sir William Macpherson, που ορίστηκε στην έκθεσή του το 1999 για τη δολοφονία του μαύρου έφηβου Stephen Lawrence, είναι η συλλογική αποτυχία ενός οργανισμού να παρέχει μια κατάλληλη και επαγγελματική υπηρεσία στους ανθρώπους λόγω του χρώματος, του πολιτισμού ή της εθνικής καταγωγής τους.

Μπορεί να περιλαμβάνει διαδικασίες, συμπεριφορές που ισοδυναμούν με διακρίσεις μέσω αθέλητων προκαταλήψεων, άγνοιας, αστοχίας και ρατσιστικών στερεοτύπων.

Ο Sir Iain είπε ότι η δύναμη έχει ήδη λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ενισχυμένου ελέγχου των αξιωματικών της και μιας πιο αυστηρής διαδικασίας στρατολόγησης για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο πρώτος υπουργός Humza Yousaf είπε ότι, ως έγχρωμος άνθρωπος, η παραδοχή του θεσμικού ρατσισμού από τον αρχιφύλακα ήταν «μνημειώδης» και «ιστορική».

Ο κ. Γιουσάφ είπε ότι είχε προσωπική εμπειρία ρατσισμού μέσα στην αστυνομία, καθώς “είχε ερευνηθεί πάνω από δώδεκα φορές ως νεαρό αγόρι, είτε ήταν στο αυτοκίνητό μου είτε περπατούσα με τους φίλους μου στο δρόμο ή στα αεροδρόμια”.

Η αστυνομία της Σκωτίας πέρυσι ξεκίνησε μια τετραετή στρατηγική με την ονομασία “Policing Together” για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στη δύναμη και στην κοινότητα, με ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα ηγεσίας που θα εφαρμοστεί σε περίπου 5.000 αξιωματικούς και προσωπικό για τη βελτίωση της υπάρχουσας κουλτούρας στο χώρο εργασίας.

Η αστυνομία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με αυτήν την κουλτούρα τα τελευταία χρόνια. Μερικές γυναίκες που είναι πρώην αξιωματικοί μίλησαν στο Newsnight του BBC για μια κουλτούρα «λεσχών αγοριών» σε όλα τα επίπεδα της αστυνομίας της Σκωτίας.

Μία από αυτές, η πρώην αξιωματικός πυροβόλων όπλων Rhona Malone, κέρδισε σχεδόν 1 εκατομμύριο λίρες ως αποζημίωση από την αστυνομία αφού ένα δικαστήριο απασχόλησης διαπίστωσε ότι είχε πέσει θύμα όταν είχε εκφράσει ανησυχίες για τον σεξισμό.

Η κ. Malone είπε ότι η παραδοχή του αρχιφύλακα ήταν ευπρόσδεκτη και ότι ελπίζει ότι θα βοηθήσει τους αξιωματικούς της δύναμης που αμφισβητούν επί του παρόντος την αστυνομία της Σκωτίας σε αυτά τα θέματα.

Ωστόσο, είπε ότι ήταν θυμωμένη που χρειάστηκε τόσος χρόνος για να αναγνωρίσει το πρόβλημα και ότι οι αξιωματικοί που είχαν εκφράσει ανησυχίες εξακολουθούσαν να «δέχονται απώθηση».

Το να παραδεχτείς ότι η αστυνομία της Σκωτίας έχει σοβαρές θεσμικές αποτυχίες είναι μια τολμηρή κίνηση όταν είσαι επικεφαλής της δύναμης για περισσότερο από το ήμισυ της ύπαρξής της.

Αυτός ο πολιτικά έμπειρος αρχιφύλακας θα πει ότι είναι το σωστό και η κατάλληλη στιγμή για να το κάνει, καθώς ετοιμάζεται να παραιτηθεί.

Τα λόγια του Sir Iain Livingstone θα εξεταστούν προσεκτικά στη δημόσια έρευνα που εξετάζει εάν η φυλή ήταν ένας παράγοντας όταν ο Sheku Bayoh πέθανε από την αστυνομία πριν από οκτώ χρόνια. Ο Sir Iain φρόντισε να αναφερθεί στην οικογένεια του κ. Bayoh.

Η δήλωσή του θα επικροτηθεί από πολλούς στην αστική Σκωτία, σε μια εποχή που ο χειρισμός της έρευνας της δύναμης για το SNP έχει προκαλέσει κριτική από ορισμένους πολιτικούς κύκλους.

Όσο για την αντίδραση από το εσωτερικό της δύναμης, η δημοτικότητα του Sir Iain με την τάξη και το αρχείο θα τους βοηθήσει να δεχτούν αυτό το σκληρό μήνυμα – αλλά η πρώτη γραμμή της αστυνομίας της Σκωτίας βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη πίεση.

Η δύναμη έχει τον χαμηλότερο αριθμό αξιωματικών από το 2008 λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού σε πραγματικούς όρους και μια ανεξάρτητη αναθεώρηση έχει περιγράψει τους πόρους πρώτης γραμμής ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αλλαγή της κουλτούρας της.

Η ομάδα αναθεώρησης είπε ότι οι αξιωματικοί έχουν «λίγο ή καθόλου χώρο» να αφιερώσουν στον προβληματισμό ή την εκπαίδευση.

Ο Sir Iain έχει αναγνωρίσει αυτό που αρνήθηκε να κάνει ο ομόλογός του στο Met, Sir Mark Rowley.

Είπε ότι η αστυνομία της Σκωτίας είναι ένοχη όχι μόνο για θεσμικό ρατσισμό αλλά και για θεσμικές διακρίσεις. Έχει παραδεχτεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν απογοητευτεί.

Ο Sir Iain είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται για θερμά λόγια από έναν αρχιφύλακα που πρόκειται να βγει έξω από την πόρτα.

Θα περάσουν όμως χρόνια μέχρι να μάθουμε αν αυτή η δήλωση ορόσημο, υπήρξε καταλύτης για πραγματική αλλαγή στο μέλλον.

Μια ανεξάρτητη ομάδα αναθεώρησης που συστάθηκε από την Αστυνομία της Σκωτίας για να εξετάσει τις επιδόσεις της σχετικά με την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε την «ευρεία άποψη» ότι παρόλο που υπάρχουν ακόμη συμπεριφορές διάκρισης στη δύναμη, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή την τελευταία δεκαετία.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της κουλτούρας της Αστυνομίας της Σκωτίας εμποδίζονται από οικονομικά ζητήματα και την πίεση στους πόρους της πρώτης γραμμής.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας Ντάγκλας Ρος είπε ότι τα προβλήματα στην Αστυνομία της Σκωτίας ήταν «συστημικά» και οι διαδικασίες καταγγελιών «δεν ήταν κατάλληλες για τον σκοπό».

Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση της Σκωτίας να παράσχει επιπλέον πόρους για τη δύναμη και να παράσχει επιπλέον προστασία στους καταγγέλλοντες που φοβούνται την τιμωρία εάν εγείρουν εύλογες ανησυχίες.

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Aamer Anwar, του οποίου έσπασαν τα δόντια σε μια ρατσιστική επίθεση από την αστυνομία στη Γλασκώβη το 1991, είπε ότι εκείνοι που υπηρετούσαν την αστυνομία είχαν αρνηθεί να αποδεχτούν τον θεσμικό ρατσισμό για πάρα πολύ καιρό.

Ο κ. Anwar, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του Sheku Bayoh, είπε ότι η δήλωση του Sir Iain ήταν “μια απόδειξη για τις οικογένειες και όλους εκείνους τους αγώνες που δίνονται από τα θύματα της φυλετικής βίας και της αδικίας”.

Πηγή: BBC

Σχετικά άρθρα