Φεστιβάλ Καννών: Μοντέλο από το Ιράν φόρεσε φόρεμα με χρυσή θηλιά στέλνοντας πολιτικό μήνυμα κατά των χιλιάδων εκτελέσεων που γίνονται στην χώρα

Εκτός από τον κινηματογράφο και τη μόδα, το Φεστιβάλ των Καννών υπήρξε μια από τις πλατφόρμες για την έκφραση διαμαρτυριών και την πραγματοποίηση ισχυρών πολιτικών δηλώσεων.

Μέρες αφότου μια γυναίκα ντυμένη με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας πραγματοποίησε μια διαμαρτυρία στις εικονικές σκάλες του φεστιβάλ, την Παρασκευή, το ιρανικής καταγωγής μοντέλο Mahlagha Jaberi έκανε μια έντονη πολιτική δήλωση κατά των μαζικών εκτελέσεων στο Ιράν.

Για τον λαό του Ιράν

Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στον λαό του Ιράν ενάντια στο φρικτό ξεφάντωμα των εκτελέσεων, η Mahlagha Jaberi περπάτησε στο κόκκινο χαλί του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου φορώντας ένα φόρεμα που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην ανησυχητική κατάσταση στο Ιράν.

H Jaberi εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα μαύρο bodycon φόρεμα. Ωστόσο, αυτό που έκανε τα κεφάλια των ανθρώπων να γυρίζουν ήταν ο γιακάς του φορέματος, που ήταν ένα μπεζ σχοινί που ήταν στερεωμένο στο φόρεμά της σε σχήμα θηλιάς. Η Jila Saber σχεδίασε το φόρεμά της. Η Jaberi μοιράστηκε ένα μοντάζ βίντεο της φορώντας το φόρεμα με ένα μήνυμα που έγραφε «Σταματήστε την εκτέλεση».

Μοιράζοντας το βίντεο, έγραψε: «Αφιερωμένο στον λαό του Ιράν. #76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών. Το φόρεμά μου είναι σχεδιασμένο από την @jilaatelier .Απίστευτος βιντεογράφος από τον @joystrotz. Σας ευχαριστούμε που δώσατε ζωή στο όραμά μας. Και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον διευθυντή μου Myhanh @mahlaghamanagement που το έκανε όλο αυτό δυνατό. #StopExecutionsInIran.”

Το φόρεμά της έχει προκαλέσει αίσθηση στα social media. Αντιδρώντας στη γενναία κίνησή της, ένας χρήστης του Instagram έγραψε: «Δεν σε ακολούθησα και ούτε σε ήξερα τόσο πολύ, αλλά σήμερα όλοι μιλούν για τον πατριωτισμό σου, εκτός από τους εχθρούς της χώρας, το έδειξες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

” Ενώ ένας άλλος απλώς σχολίασε, «Το μήνυμα που δώσατε στον κόσμο ήταν υπέροχο. Ευχαριστώ, αγαπητή Mahlagha. Ελπίζοντας στην ελευθερία».

Ανησυχητική κατάσταση

Υπήρξε μια αύξηση των εκτελέσεων στη χώρα φέτος. Η τρομερή κατάσταση, η οποία αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ανησυχήσει τους ακτιβιστές από όλο τον κόσμο. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν (IHR) με έδρα τη Νορβηγία και το Together Against the Death Penalty με έδρα το Παρίσι ανέφεραν σε κοινή έκθεση τον Απρίλιο ότι οι αρχές απαγχόνισαν 75 τοις εκατό περισσότερους ανθρώπους το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 582 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός εκτελέσεων στη χώρα από το 2015.

Πηγή: wionews.com

Σχετικά άρθρα