Πέθανε το ιστορικό στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος: Το πολιτικό αποτύπωμα, οι 3 γάμοι, τα 3 διαζύγια και τα 5 παιδιά

Έφυγε σήμερα από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή με ανάρτησή της οικογενείας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938 και είναι γιος του Αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου που διετέλεσε Υπαρχηγός ΓΕΑ. Από την πλευρά του πατέρα του είναι ανιψιός του Αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Θησέα Παγκάλου και εγγονός του ομώνυμου στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη). Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.

Διαδραμάτίσε ενεργό ρόλο εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος(1967-74). Το 1968 η χούντα του αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια.

Το βιογραφικό του

1973: Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 Από το 1969 μέχρι το 1978 εργάσθηκε στο ανωτέρω Πανεπιστήμιο ως Εντεταλμένος Διδάσκαλος και Ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής τουΙνστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου.

1981: Βουλευτής Αττικής Το 1981 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), ιδιότητα την οποία κατέχει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

1982-84: Υφυπουργός Εμπορίου

1984-85: Υφυπουργός Εξωτερικών Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου από τον Ιούλιο 1982 μέχρι τον Ιανουάριο 1984,οπότε αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαίκής Κοινότητας μέχρι το 1985.

1985-89: Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τον Ιούλιο 1985 ορίζεται Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τις εκλογές του 1989.

1989-93: Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίζεται Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1993-94: Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

1994: Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τον Οκτώβριο 1993 ορίζεται και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Ιούλιο 1994, οπότε αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

1996-1999: Υπουργός Εξωτερικών Τον Ιανουάριο 1996 ορίζεται Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

2000: Υπουργός Πολιτισμού Τον Απρίλιο 2000 ορίζεται Υπουργός Πολιτισμού.

Η θυελλώδης προσωπική ζωή και τα 5 παιδιά

Εκτός από μια πλούσια πολιτική σταδιοδρομία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος διένυσε και μια γεμάτη και θυελλώδη προσωπική ζωή, κάνοντας τρεις γάμους και αποκτώντας πέντε παιδιά.

Με τις τρεις γυναίκες της ζωής του, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απέκτησε 5 παιδιά: την Αριάδνη Παγκάλου – Λυμπέρη, τον Λύσανδρο Πάγκαλο – Καυταντζόγλου και τους Ανδρέα, Θεόδωρο και Γεωργία Παγκάλου – Χριστοφάκη.

Πρώτη του σύζυγος ήταν η Ιωάννα Λυμπέρη με την οποία παντρεύτηκαν στις αρχές του 1963 όταν εκείνος ήταν 25 ετών, και εκείνη μόλις 19. Καρπός του έρωτά τους η Αριάδνη Παγκάλου – Λυμπέρη.

Τη ζωή του σημάδεψε στη συνέχεια στην πορεία της ζωής του η Ιωάννα Καυταντζόγλου, απόγονος του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, με την οποία απέκτησε τον Λύσανδρο Πάγκαλο – Καυταντζόγλου.

Τελευταία του σύζυγος η δημοσιογράφος Χριστίνα Χριστοφάκη, με την οποία ο πρώην υπουργός είχε 31 χρόνια διαφορά. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά κατά τη διάρκεια της κοινής πορείας του, τους δίδυμους Ανδρέα και Θεόδωρο και τη Γεωργία, αν και στη συνέχεια εμφανίστηκαν σύννεφα στη σχέση τους και το 2017 ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε υποβάλει αίτηση διαζυγίου.

Η μάχη με τα κιλά

Η δυναμική προσωπικότητα του Θεόδωρου Πάγκαλου συνοδευόταν από την πληθωρική του εμφάνιση και το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβε ότι τον απασχολούσε το θέμα των κιλών του.
Σε συνέντευξή του στη Σάσα Σταμάτη το 2016, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Με απασχολεί. Θα σου πω τι λέω στον διαιτολόγο μου, επειδή μου λέει ότι δεν τον ακούω: “Δεν ξέρεις πόσα κιλά θα ήμουν αν δεν σε άκουγα”. Μπορεί να ήμουν περισσότερα. Το θέμα του βάρους προέρχεται από πολλαπλές πηγές. Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι ψυχολογικά αντιδρούν έτσι, τρώνε. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν γονίδια τέτοια”.


Όσο για το αν είχε δεχθεί bullying για τα κιλά του, είχε απαντήσει: “Όχι, ποτέ. Δεν ήμουν όλα αυτά τα χρόνια όπως είμαι τώρα, που είμαι 80. Μικρός ήμουν δυνατός και δεν ερχόταν ο άλλος να μου κάνει bullying στα καλά καθούμενα, γιατί θα έτρωγε ξύλο. Δεύτερον, μην ξεχνάς ότι είμαι Ελευσινιώτης και μάλιστα από το λιμάνι. Δεν ήμουν παιδί του λαού, με την έννοια ότι οι γονείς μου ήταν εργάτες, αλλά έχω μεγαλώσει μέσα στους εργάτες και πραγματικά η παρέα μου ήταν αυτή”.

Ο ίδιος με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα το 2016 είχε αναφερθεί στους εκπροσώπους των αγροτών σχολιάζοντας το γεγονός ότι ήταν υπέρβαροι.
“Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα δύο τρίτα των εκπροσώπων που μιλούν για λογαριασμό του αγροτικού κινήματος είναι υπέρβαροι ή για να το πούμε πιο τρυφερά χοντρούληδες, στρουμπουλοί, μπουλούκοι και παχουλούτσικοι”, έγραφε ο πρώην υπουργός, αφού πρώτα έκανε την αυτοκριτική του για το ότι “λεπτεπίλεπτος δεν υπήρξα ποτέ”.

Τι έγραψαν οι φίλοι στα κοινωνικά δίκτυα για την απώλεια του πολιτικού

“Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Θόδωρος Πάγκαλος.
Μια πληθωρική προσωπικότητα με τεράστια μόρφωση και καλλιέργεια. Ένας άνθρωπος που δεν μασούσε ποτέ τα λόγια του και άφησε το δικό του στίγμα στην πολιτική, και με θετικές και με αρνητικές στιγμές. Αλάθητοι όμως είναι μόνο όσοι δεν τολμούν να βάλουν τα χέρια τους στη φωτιά. Και ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας πολύ θαρραλέος άνθρωπος.
Αιωνία του η μνήμη.
Θερμά συλλυπητήρια Ανδρέας”

“Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας τους σημαντικότερους και χαρισματικότερους πολιτικούς της Μεταπολίτευσης. Διέθετε θαυμαστή οξυδέρκεια, τόλμη, παιδεία. Χιούμορ που έσπαγε κόκκαλα. Γενναιοδωρία και καλοσύνη ψυχής.
Όσα και αν τού έχουν καταλογίσει οι αντίπαλοί του, το όνομά του έχει συνδεθεί με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στάθηκε άξιος της πατρίδας. Την υπηρέτησε σε στιγμές κρίσης όσο καλύτερα μπορούσε, όσο καλύτερα ίσως γινόταν.
Καλλιτέχνης της ζωής, αληθινός μερακλής, αγαπούσε και κατείχε σε βάθος τις τέχνες. Την όπερα ιδίως και τη λογοτεχνία.
Με τίμησε με τη φιλία του. Μοιραστήκαμε αρκετές στιγμές. Τον αγαπούσα. Πολύ. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ.
Καλό ταξίδι, υπέροχε μπίτνικ, άρχοντα Θόδωρε!”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thetoc

Με πληροφορίες από την βικιπαίδεια

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα