1 στους 2 Έλληνες χρησιμοποιούν datting apps: Τι κρύβει για την προσωπικότητά μας; Οδηγεί σε συναισθηματική ένωση ή αποσύνδεση;

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πώς προέκυψε όλο αυτό και πώς τελικά γιγαντώθηκε. Πώς δηλαδή τα κοινωνικά δίκτυα έφτασαν στο σημείο να καθορίζουν την ζωή μας ή για να το πούμε ακόμα σωστότερα πώς τα κοινωνικά δίκτυα κατάφεραν να καθορίζουν ακόμη και τις ερωτικές μας σχέσεις.

Μήπως δεν βλέπετε πλέον ανθρώπους να φλερτάρουν στα μπαράκια ή άντρες και γυναίκες να μιλάνε και να αλληλοκερνιούνται σφηνάκια; Ε, λοιπόν, δεν είστε οι μόνοι.

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να φλερτάρουν από το κινητό και όχι face to face, αλλά και το πώς τελικά τα κοινωνικά δίκτυα μας οδηγούν σε συναισθηματική αποσύνδεση και απειλούν την ψυχική μας υγεία.

Για ποιο λόγο φλερτάρουμε μέσω εφαρμογών και κινητού;
Για να απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο να δούμε πρώτα τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φλερτάρουν γενικά.

Το φλερτ, βασικό συστατικό της ζωής

Το φλερτ είναι μια κοινή κοινωνική συμπεριφορά που παρατηρείται συχνά σε ρομαντικά ή σεξουαλικά πλαίσια. Είναι ένας τρόπος έκφρασης ενδιαφέροντος ή έλξης προς κάποιον άλλο. Το φλερτ μπορεί να γίνει μέσω λεκτικών ή μη λεκτικών ενδείξεων, όπως κομπλιμέντα, πειράγματα ή σωματικό άγγιγμα. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να βλέπουν το φλερτ ως ακίνδυνη διασκέδαση, άλλοι μπορεί να το βλέπουν ως χειριστικό ή ασεβές.

Το φλερτ είναι μια σύνθετη συμπεριφορά που μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς.

Ένας λόγος που οι άνθρωποι φλερτάρουν είναι για να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Το φλερτ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ελκυστικοί και επιθυμητοί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αυτοπεποίθησής τους. Για παράδειγμα, κάποιος που νιώθει ανασφάλεια για την εμφάνισή του μπορεί να φλερτάρει με κάποιον για να λάβει κομπλιμέντα και επικύρωση. Ωστόσο, αυτό το είδος φλερτ μπορεί να είναι προβληματικό εάν γίνει υπερβολικό ή αν χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγήσει άλλους.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι φλερτάρουν είναι για να μετρήσουν το ενδιαφέρον κάποιου. Δηλαδή να δουν αν είναι επιθυμητοί και κατά πόσο ασκούν επιρροή στους άλλους. Φυσικά όμως υπάρχουν και οι άνθρωποι που φλερτάρουν γιατί επιθυμούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους προς κάποιον άλλον και παράλληλα να δημιουργήσουν ερωτικές σχέσεις.

Ωστόσο οι τρόποι που άντρες και γυναίκες φλερτάρουν σήμερα διαφέρουν με τους παραδοσιακούς τρόπους που οι πιο παλιοί γνωρίζαμε και εμπιστευόμασταν.

Φλερτάρω πρόσωπο με πρόσωπο…

Γιατί κάποιος να φλερτάρει πρόσωπο με πρόσωπο; Επειδή έχει πλάκα και είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεις τον άλλον σιγά σιγά αλλά και να ανυπομονείς για μία κίνηση, η οποία θα σου δείξει πως υπάρχει ενδιαφέρον. Επιπλέον οι κινήσεις του σώματος και η στάση των δύο ατόμων που φλερτάρουν, δημιουργεί μία εκπληκτική οικειότητα που με την σειρά της δένει το μελλοντικό ζευγάρι, πράγμα που δεν μπορεί να ισχύσει αν επιλέξετε κάποιο άλλο τρόπο φλερτ.

Φλερτάρω μέσω μηνυμάτων και εφαρμογών…

Ναι υπάρχει και αυτή η πιο σύγχρονη εκδοχή. Γιατί την επιλέγουν πολλοί; Γιατί τους χαλαρώνει, γιατί είναι περισσότερο ντροπαλοί ή γιατί θέλουν να μείνουν μόνο στο φλερτ που θα τους προσδώσει στιγμιαία ευχαρίστηση, και στην πραγματικότητα δεν προσδοκούν κάτι περισσότερο.
Αυτοί είναι οι βασικότεροι λόγοι που συγκεντρώσαμε:

Γιατί προτιμάμε τα dating apps για να φλερτάρουμε;

  • Για να γνωρίσουμε άλλους και νέους ανθρώπους
  • Είναι πιο εύκολο να πούμε αντίο σε εκείνους που δεν μας κάνουν ή δεν μας ταιριάζουν
  • Είναι κάτι που το χρησιμοποιούν όλοι, άρα με μαθηματική ακρίβεια υπάρχει δυσκολία στο να φλερτάρουμε αλλιώς
  • Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών για διασκέδαση και για να γεμίσουν τον χρόνο τους
  • Μα φυσικά το εύκολο και το ευκαιριακό σεξ
  • Πολλοί νιώθουν έντονο άγχος στο φλερτ που γίνεται με φυσική παρουσία

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε εφαρμογές γνωριμιών;

Αρχικά δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον που δεν έχουμε καν γνωρίσει από κοντά ή κάποιον που δεν ξέρουμε καν την όψη του. Επιπλέον, είναι ωραίο να συναντάμε ανθρώπους στην πραγματική ζωή και όχι πίσω από μία εικονική πραγματικότητα, ώστε να δημιουργούμε μαζί τους πραγματικές και αληθινές σχέσεις.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών;

Σύμφωνα με έρευνες όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα αγχώδους προσκόλλησης χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν σύντροφο ενώ ταυτόχρονα προστατεύονταν από την απόρριψη. Οι εφαρμογές γνωριμιών υποδεικνύουν στον χρήστη μόνο εκείνους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και όχι πιθανούς υποψήφιους, γεγονός που μειώνει τον βασικό παράγοντα για το αν θα συνεχιστεί μία σχέση ή όχι, το αν θα μας αρέσει ο άλλος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην αποφυγή προσκόλλησης εξέφρασαν μικρότερη πιθανότητα να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές γνωριμιών και ήταν επίσης απίθανο να είναι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών.

Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι όσοι βιώνουν αποφυγή προσκόλλησης είναι πιθανό να αναμένουν έλλειψη επιτυχίας στα ραντεβού, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να τους αναγκάσει να κρατήσουν έναν βαθμό συναισθηματικής απόστασης. Επομένως, είναι η προσδοκία τους για αποτυχία που προκαλεί μια αποστροφή στις εφαρμογές γνωριμιών. Επιπλέον, όσοι έχουν αποφυγή προσκόλλησης είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για την διαδικτυακή επικοινωνία γενικά, όπως παρατηρούν οι Oldmeadow, Quinn, & Kowert, 2013.

Πώς οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική αποσύνδεση;

Οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να προκαλέσουν στρες και άγχος

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Western Sydney University, η χρήση εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συναισθήματα στρες και άγχους. Η μελέτη συμμετείχαν σε 475 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών και διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ψυχολογικής δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης.

Μια δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών που έχει συνδεθεί με αυξημένο στρες και άγχος είναι το Tinder. Με την πάροδο του χρόνου, το συνεχές swiping και ταίριασμα σε αυτήν και σε παρόμοιες εφαρμογές μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα πίεσης και απογοήτευσης, ειδικά εάν οι επιλογές δεν οδηγούν σε επιτυχημένες σχέσεις.

Οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητά σας

Όχι μόνο οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να προκαλέσουν στρες και άγχος, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγικότητά σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers & Education διαπίστωσε ότι για τους φοιτητές κολεγίου, η συχνότητα χρήσης της τεχνολογίας σχετίζεται αρνητικά με την ακαδημαϊκή επίδοση. Αν και δεν περιοριζόταν αυστηρά στις εφαρμογές γνωριμιών, αυτή η μελέτη αλληλεπίδρασε με περισσότερους από 483 μαθητές και βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τεχνολογίας σε γενικές γραμμές και των χαμηλότερων τάξεων. Στην πράξη, οι συνεχείς ειδοποιήσεις και η παρόρμηση να σαρώνετε συχνά στις εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να σας αποσπούν την προσοχή και να σας απομακρύνουν από σημαντικές εργασίες όπως το σχολείο, τη δουλειά σας ή άλλες προσωπικές σχέσεις.

Οι εφαρμογές γνωριμιών συσχετίζονται με ζητήματα της εικόνας του σώματος

Επειδή σας παρουσιάζονται συνεχώς εικόνες «ιδανικών» συντρόφων, οι εφαρμογές γνωριμιών σχετίζονται επίσης με θέματα εικόνας σώματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eating and Weight Disorders—Studies in Anorexia, Bulimia and Obesity διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δυσαρέσκεια και αρνητική εικόνα σώματος, ειδικά για τους άνδρες.

Ο συχνός έλεγχος των εφαρμογών γνωριμιών συσχετίστηκε θετικά με την ντροπή για το σώμα και τις αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με το βάρος.

Στη μελέτη, όσοι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών είχαν περισσότερες πιθανότητες να συγκρίνουν την εμφάνισή τους με άλλες και ανέφεραν αισθήματα δυσαρέσκειας με το σώμα τους.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Body Image ανέφερε ότι η χρήση εφαρμογών γνωριμιών από τις γυναίκες συσχετίστηκε με σωματική δυσαρέσκεια, παροτρύνσεις για εμπλοκή σε διατροφικές διαταραχές και αρνητικές διαθέσεις.

Όταν χρησιμοποιείτε υπερβολικά εφαρμογές γνωριμιών, η έμφαση στη φυσική εμφάνιση και η συνεχής σύγκριση του εαυτού σας με άλλα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και ανεπάρκειας. Όχι μόνο οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα εικόνας σώματος, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Μια μελέτη στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking καθιερώνει μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών και του κοινωνικού άγχους και της κατάθλιψης.

Αν και αυτοί οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση εφαρμογών γνωριμιών προκαλεί κατάθλιψη, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι απορρίψεις και η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα συναισθήματα αυτοεκτίμησης και ελπίδας.

Οι εφαρμογές γνωριμιών συσχετίζονται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση

Οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν επίσης να μειώσουν την αυτοεκτίμησή σας. Μια μελέτη του 2017 στο Body Image δείχνει ότι η χρήση δημοφιλών εφαρμογών γνωριμιών σας κάνει πιο πιθανό να αισθάνεστε αρνητικά για τον εαυτό σας σε σχέση με άτομα που δεν χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών. Η έρευνα, με τίτλο «Love Me Tinder: Objectification and Psychosocial Well-Being», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης με το πρόσωπο και το σώμα τους. Επιπλέον, οι άνδρες χρήστες του Tinder σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία στην αυτοεκτίμηση από τους άνδρες που δεν χρησιμοποιούσαν το Tinder.

Και πάλι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εφαρμογές γνωριμιών προκαλούν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, καθώς ο συσχετισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει άτομα που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών και έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση αρχικά.

Ωστόσο, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση εφαρμογών γνωριμιών αυξάνει την πιθανότητα να εσωτερικεύσετε τα ιδανικά εμφάνισης και να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.

Με τις εφαρμογές γνωριμιών, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η συνεχής αξιολόγηση από πιθανούς υποψήφιους συντρόφους —συμπεριλαμβανομένων των χαμένων συνδέσεων, των απογοητεύσεων, των αποτυχημένων ραντεβού, ακόμη και των φαντασμάτων— μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απόρριψης και ανεπάρκειας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα μεταξύ τους στις εφαρμογές γνωριμιών είναι ότι αυτές οι εφαρμογές μπορεί να ενθαρρύνουν ορισμένους να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως προϊόντα μιας χρήσης και όχι ως άτομα με συναισθήματα. Περνώντας αριστερά στο πρόσωπο κάποιου, συνηθίζετε να «πετάτε» ένα άτομο με την ελπίδα να βρείτε κάποιον καλύτερο. Και μπορεί να κάνουν το ίδιο πράγμα και σε εσάς!

Μια άλλη μελέτη που φιλοξενήθηκε στο ArXiv (Πανεπιστήμιο Cornell) και με τίτλο, “A First Look at User Activity on Tinder”, διαπίστωσε ότι περίπου το 50 τοις εκατό των ανθρώπων που τελικά θα «ματσάρουν» δεν στέλνουν μηνύματα. Η χρήση εφαρμογών γνωριμιών για την εύρεση συντρόφου σημαίνει επίσης ότι είναι πιθανό να αγνοηθείτε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση για μερικούς ανθρώπους.

Οι εφαρμογές γνωριμιών δεν αντικαθιστούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση

Ενώ οι εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να φαίνονται βολικές και διασκεδαστικές, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας ευεξία. Η τακτική χρήση εφαρμογών όπως το Tinder —καθώς και οι μυριάδες άλλες εφαρμογές γνωριμιών εκεί έξω— σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας σε μερικούς ανθρώπους. Εάν μπορείτε να σχετιστείτε με αρνητικά συναισθήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσετε να τις χρησιμοποιείτε.

Εάν συνεχίσετε, να γνωρίζετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές με μέτρο. Επίσης, θυμηθείτε να φροντίζετε την ψυχική και σωματική σας υγεία και επικεντρωθείτε στο να νιώθετε χαρούμενοι και σίγουροι για το ποιοι είστε. Το να έχετε αγάπη για τον εαυτό σας μπορεί να σας κάνει να λάμψετε ακόμη και στο προφίλ της εφαρμογής γνωριμιών σας.

πηγή: muo

Σχετικά άρθρα