Τοκετός:Μία κορυφαία στιγμή της ζωής μας-Πώς να επανέλθετε ψυχικά μετά τον τοκετό; Ποια είναι τα τραυματικά συναισθήματα που βιώνετε;

Ξέρω διάφορες μητέρες που παλεύουν, γιατί δεν τα βρήκαν όλα ρόδινα μετά την γέννηση του παιδιού τους της. Aν είστε και εσείς μία από αυτές τις μαμάδες, να ξέρετε πως δεν είστε μόνες σας. Αν σας ρωτάνε συνέχεια πότε θα έρθει στην ζωή σας το δεύτερο παιδί, είναι οκ να απαντήσετε πως δεν ξέρετε αν θέλετε άλλο. Και να θυμάστε, αυτό είναι μία καθαρά δική σας επιλογή, μία επιλογή κατά βάση προσωπική την οποία οφείλετε να συζητήσετε μόνο με τον σύντροφό σας.

Προσπαθούμε να κάνουμε την εγκυμοσύνη μας μία κορυφαία στιγμή της ζωής μας. Στην πορεία, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν κάνουμε τα πάντα σωστά, και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Τι γίνεται όμως όταν αυτό δεν συμβαίνει;

Η οικογένειά μας και οι φίλοι μας θέλουν να ακούσουν την ιστορία της γέννησης του παιδιού μας, αλλά εμείς μπορεί να είμαστε πολύ ευάλωτες και συναισθηματικές, ώστε να μην είμαστε σε θέση να μοιραστούμε προσωπικά στοιχεία.

Υποτίθεται ότι ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή, ωστόσο μπορεί να νιώθετε θυμωμένη και απογοητευμένη. Να νιώθετε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά να μην είστε σίγουρες τι. Καιρός να εισάγετε στο λεξιλόγιό σας τους όρους: σοκ και τραύμα.

Σοκ και τραύμα μετά τον τοκετό

Ένας τραυματικός τοκετός είναι δύσκολο να οριστεί γιατί αυτό που τον κάνει τραυματικό διαφέρει μεταξύ των μητέρων. Μπορεί το σοκ να είναι σωματικό, ψυχικό ή και τα δύο. Μπορεί να σχετίζεται με την περίοδο πριν ή και μετά τον τοκετό. Οι αλλαγές που υφίσταται το σώμα μιας γυναίκας είναι τεράστιες: ραγάδες, παραπανίσια κιλά, δυσκολία στην κίνηση, μυικοί πόνοι. Ωστόσο και η ψυχολογία διαταράσσεται και είναι ικανή να κλονίσει ολόκληρο τον κόσμο μας, κάτο απόλυτα φυσιολογικό, όταν συνειδητοποιούμε πως μέσα μας μεγαλώνουμε έναν άνθρωπο, έχουμε λιγότερο χρόνο για τον ευτό μας, αλλάζει η σεξουαλική μας ζωή, ή η επιλόχειος κατάθλιψη μας χτυπάει την πόρτα.

Ανάρρωση μετά από έναν δύσκολο τοκετό:

Εάν παλεύετε με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό, τα παρακάτω εργαλεία θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο σας:

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η ιστορία της γέννησής δεν χρειάζεται να καθορίσει τον ρόλο σας ως μαμά. Πείτε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να νιώθετε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Η οικογένειά σας και οι φίλοι σας δεν καταλαβαίνουν την εμπειρία σας και δεν ξέρουν τι να πουν, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι αυτά τα συναισθήματα δεν έπρεπε (ή δεν) να υπάρχουν.

Πείτε στον εαυτό σας ότι τα συναισθήματά σας είναι αληθινά, γιατί σίγουρα είναι. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αποδεχτεί και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά σας και μετά λάβετε μέτρα για να ανακάμψετε.

Απευθυνθείτε σε άλλους

Είναι κουραστικό να είσαι νέα μαμά. Κατά καιρούς νιώθετε οξύθυμες και απογοητευμένες. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από την κανονική μητρότητα ή αν υπήρχε κάτι βαθύτερο πολύ πριν τον τοκετό που τα προκάλεσε.

Μελέτες δείχνουν ότι το να μιλάς και να είσαι κοντά σε άλλους είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Βοηθά αν έχετε ένα σύστημα υποστήριξης, όπως τον σύζυγο, ένα καλό φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας. Εάν βρίσκεστε μόνες ή δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον που γνωρίζετε, τότε είναι καιρός να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συστήσει σε κάποιον ειδικό σύμβουλο. Ένα ζευγάρι εξωτερικά μάτια μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται να κάνετε πρόσθετα βήματα, όπως κάποια φαρμακευτική αγωγή ή άλλους συνήθεις τύπους θεραπείας.

Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με το πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή, τότε βρείτε έναν τρόπο να συνδεθείτε με κάποιον που μπορεί να σας ακούσει και να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε.

Μοιραστείτε την ιστορία σας

Αυτές οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό αφορούν την επιβίωση. Είναι δύσκολο να πετύχετε πολλά περισσότερα από το να φροντίζετε τον εαυτό σας, το μωρό σας και την οικογένειά σας. Είναι λογικό να μην νιώθετε πάντα άνετα να μιλάτε σε φίλους για τα προσωπικά θέματα που αντιμετωπίζετε μετά τον τοκετό.

Μπορείτε να μοιραστείτε την ιστορία σας με μαμάδες που δεν γνωρίζετε. Εκατοντάδες ομάδες υποστήριξης υπάρχουν στο διαδίκτυο, ειδικά στο Facebook. Υπάρχουν ομάδες για μητέρες ΜΕΘ, για γενικό τραύμα γέννησης και άλλα ειδικά θέματα. Η συζήτηση με άλλες γυναίκες και η ανάγνωση των ιστοριών τους παρέχει σύνδεση και διέξοδο, αφού είναι οι μόνες που μπορούν να σας καταλάβουν. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος δικός σας άνθρωπος δεν σας αγαπάει και δεν σας νοιάζεται, αλλά κάποιος που έχει βρεθεί στην ίδια θέση με εσάς σίγουρα θα μπορεί να σας δώσει πιο πρακτικές συμβουλές.

Επικεντρωθείτε στη στιγμή

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, είναι εντάξει να αφήσετε στην άκρη όλα τα άλλα και να εστιάσετε στη φροντίδα του εαυτού σας και στο νεογέννητο, για όσο χρόνο χρειαστεί. Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για την αποκατάσταση. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Οι νέες μαμάδες, που αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο τοκετό, συχνά αισθάνονται συγκλονισμένες και αναστατωμένες. Είναι δύσκολο να φροντίσετε το μωρό σας όταν τα συναισθήματά σας μοιάζουν να σας ελέγχουν. Σίγουρα αυτό που δεν βοηθά τις μαμάδες είναι το γεγονός πως το τραύμα κατά τη γέννηση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το άγχος που προϋπάρχει.

Η εύρεση μεθόδων αντιμετώπισης του άγχους και του στρες θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τη χαρά της μητρότητας και να ανακάμψετε από την δύσκολη εμπειρία σας.
Πάρτε πολλές βαθιές ανάσες. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτή τη στιγμή, τίποτα άλλο δεν είχε σημασία εκτός από το να φροντίσετε το νεογέννητό σας.

Δικαιολογείται να νιώθετε όποια συναισθήματα κι αν νιώθετε. Δεν μπορεί να αναμένεται από εσάς να είστε η τέλεια σύζυγος, η τέλεια φίλη ή η τέλεια μαμά αυτή τη στιγμή. Και δεν είστε η μόνη. Απευθυνθείτε και λάβετε επιπλέον υποστήριξη για να βοηθηθείτε.

Γίνετε μέλος μιας διαδικτυακής κοινότητας, όπου μπορείτε να μοιραστείτε την ιστορία σας. Γράψτε την και συμφιλιωθείτε με τις άλλες μαμάδες. Εστιάστε στο να βάλετε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Κρατήστε το μωρό σας. Παρακολουθήστε υπερβολικά λίγη τηλεόραση χωρίς ενοχές κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού ταΐσματος και όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα αντιμετωπίσετε το τραύμα σας.

Πηγή: pregnant chicken

Σχετικά άρθρα