Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το πλύνουμε και να το αποθηκεύσουμε και τι προκαλεί η τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένο κοτόπουλο;

Το μαγειρεμένο και ωμό κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί από μερικές ημέρες έως και ένα χρόνο. Ο χρόνος που διαρκεί μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το αν θα το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη ή στο ψυγείο.

Το κοτόπουλο θεωρείται βασικό κρέας σε πολλά νοικοκυριά. Ωστόσο, αυτή η υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης έχει υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προετοιμασία, η αποθήκευση και το σωστό μαγείρεμα είναι σημαντικό – διαφορετικά, θα μπορούσε να γίνει πηγή τροφικής ασθένειας.

Η αποθήκευση κοτόπουλου στο ψυγείο σας είναι βολική, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορούν να φυλάξουν με ασφάλεια το κοτόπουλο.

Αυτό το άρθρο σας βοηθά να καταλάβετε πόσο διαρκεί το κοτόπουλο στο ψυγείο σας.

Πόσο διαρκεί το κοτόπουλο στο ψυγείο;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σας περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για την ωμή γαλοπούλα και άλλα πουλερικά . Εν τω μεταξύ, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες . Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C . Επιπλέον, το ωμό κοτόπουλο αποθηκεύεται καλύτερα σε δοχείο στεγανό για να αποφευχθεί η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο .

Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε το κοτόπουλο για περισσότερο από μερικές ημέρες, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας. Τα ωμά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί έως και 1 χρόνο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες.

Πώς να καταλάβετε εάν το κοτόπουλο έχει χαλάσει

Εάν έχετε αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερες από μερικές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει.

Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να καταλάβετε εάν το κοτόπουλο στο ψυγείο σας έχει χαλάσει:

  • Έχει περάσει η ημερομηνία κατανάλωσης: Το κοτόπουλο που δεν έχει καταναλωθεί πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία είναι πιο πιθανό να έχει χαλάσει.
  • Αλλαγές στο χρώμα: Το ωμό και μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει αρχίσει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα έχει χαλάσει. Οι κηλίδες γκρι-πράσινης μούχλας υποδηλώνουν ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Μυρωδιά: Τόσο το ωμό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο εκπέμπουν μια όξινη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία καθώς γίνεται άσχημη. Ωστόσο, αυτό το άρωμα μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε εάν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί με σάλτσες, βότανα ή μπαχαρικά.
  • Υφή: Το κοτόπουλο που έχει γλοιώδη υφή έχει χαλάσει. Το ξέπλυμα του κοτόπουλου δεν θα καταστρέψει τα βακτήρια. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια από τα πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, προκαλώντας διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Εάν υποψιάζεστε ότι το κοτόπουλο στο ψυγείο σας έχει χαλάσει, πετάξτε το.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση χαλασμένου κοτόπουλου

Η κατανάλωση αλλοιωμένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει τροφική ασθένεια, γνωστή και ως τροφική δηλητηρίαση.

Το κοτόπουλο έχει υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια όπως το Campylobacter, η Salmonella και άλλα .

Κανονικά, αυτά τα βακτήρια εξαλείφονται όταν μαγειρεύετε καλά το φρέσκο κοτόπουλο.

Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε να μαγειρεύετε και να τρώτε χαλασμένο κοτόπουλο. Αν και η εκ νέου θέρμανση ή το μαγείρεμα μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, δεν θα εξαλείψει ορισμένες από τις τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια, οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν τα φάτε.

Τι προκαλεί η τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένο κοτόπουλο

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, ρίγη, ναυτία, έμετο, διάρροια, αιματηρά κόπρανα και αφυδάτωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σοβαρή τροφική δηλητηρίαση μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία στο νοσοκομείο και ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

Αν υποψιάζεστε ότι το κοτόπουλο σας είναι χαλασμένο, μην το φάτε. Είναι πάντα καλύτερο να απορρίπτετε το κοτόπουλο που υποψιάζεστε ότι έχει χαλάσει.

Το ωμό κοτόπουλο διαρκεί στο ψυγείο για 1-2 ημέρες, ενώ το μαγειρεμένο κοτόπουλο 3-4 ημέρες.

Για να εντοπίσετε αν το κοτόπουλο έχει χαλάσει, ελέγξτε την ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση έως» και αναζητήστε σημάδια αλλοίωσης όπως αλλαγές στη μυρωδιά, την υφή και το χρώμα.

Αποφύγετε να τρώτε χαλασμένο κοτόπουλο, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση — ακόμα κι αν το μαγειρέψετε καλά.

Πηγή: healthline

Σχετικά άρθρα