Έρευνα:Ποια τρόφιμα που επηρεάζουν την γνωστική μας απόδοση όσο μεγαλώνουμε πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας;

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποδηλώνει ότι η κατανάλωση φλαβανολών -μια χημική ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κακάο- θα μπορούσε να ενισχύσει τη μνήμη σε μερικούς ηλικιωμένους.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 3.500 άτομα και διήρκεσε τρία χρόνια.

Οι φλαβανόλες είναι ένας κοινός τύπος χημικών αξιόπιστων πηγών που βρίσκονται φυσικά σε μια ποικιλία τροφίμων όπως το κακάο, το τσάι και τα σταφύλια.

Τι βρήκε η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές σε διάφορα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο περίπου ίσες ομάδες. Ο ένας έλαβε συμπλήρωμα διατροφής φλαβανόλης ενώ ο άλλος εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των βαθμολογιών του Εναλλακτικού Δείκτη Διατροφής Υγείας (aHEI) και του τεστ Τροποποιημένου Ακουστικού Λεκτικού Τεστ Ρέι (ModRey) για να προσδιορίσουν τις βασικές βαθμολογίες υγείας και μνήμης.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 3 ετών.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις βρέθηκαν μεταξύ εκείνων με τις χαμηλότερες βαθμολογίες aHEI (κάτω από 38), το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αντανακλά μια ποιότητα διατροφής που κυμαίνεται από τον μέσο όρο των ΗΠΑ έως ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο».

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν κακή διατροφή, αλλά έλαβαν ένα χάπι φλαβανόλης είχαν μια σταθερή αύξηση στα αρχικά επίπεδα μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ένα χάπι εικονικού φαρμάκου.

Το χάπι περιείχε περίπου 500 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών με βάση το κακάο, μια φυσική ένωση.

Έμφαση στη «γνωστική γήρανση» αντί στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ο Δρ Adam Brickman (PhD) ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, ενώ πολλές έρευνες για τη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες τείνουν να επικεντρώνονται σε καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ, έρευνες όπως η δική του και της ομάδας του είναι πιο βασικές. σε αυτό που ονομάζεται «γνωστική γήρανση».

«Νομίζω ότι, με βάση τα πειράματα που έχουμε κάνει τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, αξιοποιούμε ένα σύστημα μνήμης που πιστεύουμε ότι αλλάζει με τη φυσιολογική γήρανση… Σε ένα τμήμα φυσιολογικών, σχετικά υγιών, ηλικιωμένων, υπήρξε εξάντληση των επιπέδων φλαβανόλης».

Εκείνοι των οποίων τα αποτελέσματα των εξετάσεων περιελάμβαναν μεσαίες και υψηλές βαθμολογίες aHEI δεν είδαν τις ίδιες βελτιώσεις με το χάπι.

Η Kelsey Costa (MS, RDN) λέει ότι η έρευνα όπως αυτή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο, καθώς οι επαγγελματίες και οι πελάτες καταλαβαίνουν περισσότερα για το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση.

«Ακριβώς όπως ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας καθώς γερνάμε.

Είναι κρίσιμο να δοθεί προτεραιότητα στην προληπτική διατροφή που προάγει την υγιή γήρανση και η ενσωμάτωση διαιτητικών φλαβανολών είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής».

Πώς να τρώτε περισσότερες φλαβανόλες

Ενώ οι σχεδιαστές της μελέτης επέλεξαν φλαβανόλες με βάση το κακάο, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές όπως τσάι, μούρα και σταφύλια. Η Maya Feller (MS, RD, CDN) λέει ότι, για να αυξήσετε τα επίπεδα φλαβανόλης σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια μέθοδο που είναι προσβάσιμη σε εσάς.

«Οι φλαβανόλες βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως φρούτα, λαχανικά, τσάι, κακάο και σταφύλια που έχουν υποστεί ζύμωση. Γενικά συνιστώ στους ανθρώπους να ξεκινούν με φυτά που είναι προσιτά, προσβάσιμα, πολιτιστικά σχετικά και νόστιμα ως σημείο εισόδου για να τα ενσωματώσουν στο διατροφικό τους πρότυπο. Τα κονσερβοποιημένα, τα φρέσκα, τα κατεψυγμένα, τα σε κουτί και τα βάζα είναι όλες επιλογές για την προσθήκη περισσότερων φυτών στον τρόπο διατροφής ενός ατόμου.»

Ορισμένοι ειδικοί παραμένουν δύσπιστοι για τα οφέλη
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι στο πεδίο είναι λιγότερο σίγουροι ότι η μελέτη δείχνει σημαντικά οφέλη που συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα φλαβανόλης εκτός εκείνων με δίαιτες λιγότερο από την ιδανική.

Ο Δρ Naveed Sattar, Καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε σε σχόλια που κοινοποιήθηκαν από το Science Media Centre, ότι μελέτες όπως αυτή μπορούν να δώσουν την «ψευδαίσθηση του οφέλους» και ότι είναι πολύ καλύτερο για το γενικό άτομο να μην πάει αμέσως και επιδιώκουν μια δραστική αύξηση στην πρόσληψη φλαβανόλης.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βιάζονται σε τέτοια ποτά ή δίαιτες, αλλά να συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα που 100% γνωρίζουμε ότι προστατεύουν από πολλές ασθένειες – να τρώνε καλύτερα (και λιγότερες θερμίδες εάν είναι υπέρβαροι), να περπατούν λίγο περισσότερο, να κοιμούνται καλά και να ελέγχονται οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου»

Ένα άλλο άτομο που δεν συμμετείχε στη μελέτη, ο Δρ. Aedin Cassidy, Πρόεδρος Διατροφής & Προληπτικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, μοιράστηκε στην ίδια ανακοίνωση ότι η δοσολογία που προτείνουν οι ερευνητές είναι αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να καταναλώσουν εάν αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν διατροφικές αλλαγές.

«Η δόση που απαιτείται για αυτές τις βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου είναι άμεσα εφικτή – για παράδειγμα 1 φλιτζάνι τσάι, 6 τετράγωνα μαύρης σοκολάτας, μια-δυο μερίδα μούρα/μήλα μαζί θα παρείχαν περίπου 500 mg φλαβανολών…»
Πηγή: healthline

Σχετικά άρθρα