Διατροφή για άτομα που ζουν με διαβήτη και θέλουν να μειώσουν το βάρος τους: Οι καλύτερες τροφές για να διαλέξετε

Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι σημαντική για τα άτομα που ζουν με διαβήτη. Μερικές από τις καλύτερες τροφές για άτομα με διαβήτη είναι επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλά σάκχαρα όπως το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

Το να βρείτε τις καλύτερες τροφές για να φάτε όταν έχετε διαβήτη δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο. Για να είναι απλά τα πράγματα, ο κύριος στόχος σας θα πρέπει να είναι η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε τροφές που βοηθούν στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Εδώ είναι οι καλύτερες τροφές για άτομα που ζουν με διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2.

Οι καλύτερες τροφές για άτομα που ζουν με διαβήτη:

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, ο γαύρος και το σκουμπρί είναι εξαιρετικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Η λήψη αρκετών από αυτά τα λίπη σε τακτική βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Το DHA και το EPA προστατεύουν τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των αρτηριών σας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, όπως καρδιακές προσβολές, και είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και χαμηλά σε θερμίδες.

Είναι επίσης πολύ χαμηλά σε εύπεπτους υδατάνθρακες ή υδατάνθρακες που απορροφώνται από το σώμα, επομένως δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η αύξηση της διατροφικής πρόσληψης τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να αυξήσουν τα επίπεδα βιταμίνης C στον ορό τους, ενώ μειώνει τη φλεγμονή και την κυτταρική βλάβη.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν λιγότερο από 1 γραμμάριο ζάχαρης, λίγους υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται επίσης με βελτιωμένη συνολική ποιότητα διατροφής και σημαντικά χαμηλότερο σωματικό βάρος και δείκτη μάζας σώματος.

Αυτό κάνει το αβοκάντο ιδανικό σνακ για άτομα με διαβήτη, ειδικά επειδή η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Αυγά

Η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου με διάφορους τρόπους.

Τα αυγά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να αυξήσουν τα επίπεδα HDL (καλή) χοληστερόλης και να τροποποιήσουν το μέγεθος και το σχήμα της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού αυγού με πολλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αυγών με καρδιακές παθήσεις σε άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι μια υπέροχη τροφή για άτομα με διαβήτη.

Έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά χαμηλά σε εύπεπτους υδατάνθρακες.

Στην πραγματικότητα, 11 από τα 12 γραμμάρια υδατανθράκων σε μια μερίδα 28 γραμμαρίων σπόρων chia είναι φυτικές ίνες, οι οποίες δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.

Οι παχύρρευστες ίνες στους σπόρους chia μπορούν πραγματικά να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο η τροφή κινείται στο έντερο και απορροφάται.

Επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν να επιτύχετε ένα μέτριο βάρος, επειδή οι φυτικές ίνες μειώνουν την πείνα και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Οι σπόροι Chia μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της γλυκαιμικής διαχείρισης σε άτομα με διαβήτη.

Επιπλέον, οι σπόροι chia έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονωδών δεικτών.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι προσιτά, θρεπτικά και εξαιρετικά υγιεινά. Τα φασόλια είναι ένα είδος οσπρίων πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ευεργετικά μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο) και φυτικές ίνες. Έχουν επίσης πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος είναι σημαντικός για τη διαχείριση του διαβήτη. Τα φασόλια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη. Σε μια μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όσοι είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση οσπρίων είχαν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ελληνικό γιαούρτι

Μια μακροχρόνια μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα υγείας από περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι μια καθημερινή μερίδα γιαουρτιού συνδέεται με 18 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αν αυτός είναι ένας προσωπικός στόχος. Μελέτες δείχνουν ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους και βελτιωμένη σύσταση σώματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου, πρωτεΐνης και ενός ειδικού τύπου λίπους που ονομάζεται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσουν και να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι περιέχει μόνο 6-8 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα, που είναι χαμηλότερο από το συμβατικό γιαούρτι. Είναι επίσης υψηλότερη σε πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξη και έτσι μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και θρεπτικοί.

Τα περισσότερα είδη ξηρών καρπών περιέχουν φυτικές ίνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε καθαρούς υδατάνθρακες, αν και μερικοί έχουν περισσότερους από άλλους.

Έρευνα σε μια ποικιλία διαφορετικών ξηρών καρπών έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, της HbA1c (δείκτης για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα) και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Οι ξηροί καρποί μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους.

Μια μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών – όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια και φιστίκια – μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου .

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μια μελέτη με άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λαδιού καρυδιού καθημερινά βελτίωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία συνδέονται με την παχυσαρκία.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά.

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει μόνο 27 θερμίδες και 3 γραμμάρια εύπεπτους υδατάνθρακες, μαζί με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και μαγνήσιο (17Αξιόπιστη πηγή).

Το μπρόκολο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φύτρων μπρόκολου οδήγησε σε μείωση της γλυκόζης του αίματος σε άτομα με διαβήτη. Αυτή η μείωση πιθανότατα οφείλεται στη σουλφοραφάνη, μια χημική ουσία στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λάχανα.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ, ένα είδος μονοακόρεστου λίπους που μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του γλυκαιμικού συστήματος, να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας και μετά το γεύμα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με διαβήτη τείνουν να έχουν πρόβλημα στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Σε μια μεγάλη ανάλυση 32 μελετών που εξέτασαν διαφορετικούς τύπους λίπους, το ελαιόλαδο ήταν το μόνο που αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, που μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, εμποδίζουν την οξείδωση να βλάψει την LDL (κακή) χοληστερόλη σας και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ακατέργαστο, επομένως διατηρεί αντιοξειδωτικά και άλλες ιδιότητες που το κάνουν τόσο υγιές.

Λιναρόσποροι

Γνωστός και ως κοινός λιναρόσπορος ή λιναρόσπορος, οι λιναρόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες και άλλες μοναδικές φυτικές ενώσεις.

Ένα μέρος των αδιάλυτων ινών τους αποτελείται από λιγνάνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα.

Οι λιναρόσποροι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη του 2016 στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες με προδιαβήτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη λιναρόσπορου σε σκόνη μείωσε την αρτηριακή πίεση — αλλά δεν βελτίωσε τη γλυκαιμική διαχείριση ή την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, οι λιναρόσποροι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ιξώδεις ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το αίσθημα πληρότητας.

Μηλόξυδο και ξίδι

Το μηλόξυδο και το απλό ξύδι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Αν και είναι φτιαγμένο από μήλα, η ζάχαρη στα φρούτα ζυμώνεται σε οξικό οξύ. Το προϊόν που προκύπτει περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες ανά κουταλιά της σούπας.

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση έξι μελετών, συμπεριλαμβανομένων 317 ατόμων με διαβήτη τύπου 2, το ξύδι έχει ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και της HbA1c.

Το μηλόξυδο μπορεί να έχει πολλές άλλες υγιεινές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων. Απαιτούνται όμως περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη για την υγεία.

Για να εντάξετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας, ξεκινήστε με 4 κουταλάκια του γλυκού αναμεμειγμένα σε ένα ποτήρι νερό κάθε μέρα πριν από κάθε γεύμα. Σημειώστε ότι μπορεί να θέλετε να βάλετε 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ποτήρι νερό για να μην είναι τόσο έντονη η γεύση. Αυξήστε το μέγιστο σε 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Φράουλες

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως ανθοκυανίνες, που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολυφαινολών από φράουλες και κράνμπερι για 6 εβδομάδες βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ενήλικες με υπέρβαρους και παχυσαρκείς που δεν είχαν διαβήτη.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να γίνουν πολύ υψηλά.

Μια μερίδα 1 φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 53,1 θερμίδες και 12,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, τρεις εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες.

Αυτή η μερίδα παρέχει επίσης περισσότερο από το 100% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) για βιταμίνη C, η οποία παρέχει πρόσθετα αντιφλεγμονώδη οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Σκόρδο

Για το μικροσκοπικό του μέγεθος και τον χαμηλό αριθμό θερμίδων, το σκόρδο είναι απίστευτα θρεπτικό.

Η έρευνα δείχνει ότι το σκόρδο συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης της γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Αν και πολλές μελέτες που προσδιορίζουν ότι το σκόρδο είναι μια αποδεδειγμένη υγιεινή επιλογή για άτομα που ζουν με διαβήτη περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές διατροφικές ποσότητες σκόρδου, η μετα-ανάλυση που αναφέρθηκε παραπάνω περιελάμβανε μόνο μερίδες από 0,05–1,5 γραμμάρια.

Για το περιεχόμενο, μια σκελίδα σκόρδο είναι περίπου 3 γραμμάρια.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τροφές προς αποφυγή

Εξίσου σημαντικό με το να υπολογίσετε ποιες τροφές πρέπει να συμπεριλάβετε σε μια δίαιτα για διαβήτη είναι να κατανοήσετε ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά τρόφιμα και ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Άλλα τρόφιμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς ή να συμβάλουν στην αύξηση βάρους. Εδώ είναι μερικές τροφές που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε εάν έχετε διαβήτη.

Επεξεργασμένοι κόκκοι

Τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά χαμηλά σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα από τα αντίστοιχα των ολικής αλέσεως. Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση, το ρύζι ολικής αλέσεως ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό από το λευκό ρύζι.

Ροφήματα με ζάχαρη

Όχι μόνο τα ποτά με ζάχαρη όπως η σόδα, το γλυκό τσάι και τα ενεργειακά ποτά δεν έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν επίσης μια συμπυκνωμένη ποσότητα ζάχαρης σε κάθε μερίδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν πολλά τρανς λιπαρά, ένα είδος λίπους που έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα τηγανητά τρόφιμα όπως τα πατατάκια, οι τηγανιτές πατάτες και τα μπαστούνια μοτσαρέλας είναι επίσης συνήθως υψηλά σε θερμίδες, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Αλκοόλ

Τα άτομα με διαβήτη γενικά συμβουλεύονται να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλού σακχάρου στο αίμα, ειδικά αν καταναλώνεται με άδειο στομάχι.

Πρωινό δημητριακών

Οι περισσότερες ποικιλίες δημητριακών πρωινού έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ορισμένες μάρκες συσκευάζουν τόση ζάχαρη σε μία μερίδα όση μερικά επιδόρπια. Όταν αγοράζετε δημητριακά, φροντίστε να ελέγξετε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα και να επιλέξετε μια ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εναλλακτικά, επιλέξτε πλιγούρι βρώμης και γλυκάντε το φυσικά με λίγα φρέσκα φρούτα.

Καραμέλα

Η καραμέλα περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε κάθε μερίδα. Συνήθως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να προκαλέσει αιχμές και πτώση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ, το σαλάμι και τα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, συντηρητικά και άλλες επιβλαβείς ενώσεις. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Χυμός φρούτων

Αν και ο 100% χυμός φρούτων μπορείτε να τον απολαμβάνετε κατά καιρούς με μέτρο, είναι καλύτερο να μένετε σε ολόκληρα φρούτα όποτε είναι δυνατόν εάν έχετε διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χυμός φρούτων περιέχει όλους τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα, αλλά στερείται των ινών που απαιτούνται για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: healthline

Σχετικά άρθρα