Πρίγκιπας Χάρι- Ο πρώτος royal που εμπλέκεται σε δίκη τα τελευταία 130 χρόνια: «Έχω βιώσει εχθρότητα από τον Τύπο από τότε που γεννήθηκα»

Ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, όπου θα γίνει ο πρώτος ανώτερος υπάλληλος της βασιλικής οικογένειας που θα καταθέσει ως μάρτυρας εδώ και 130 χρόνια.

Ο δούκας του Sussex ενωμένος με τρεις άλλους ενάγοντες κατηγορεί τον εκδότη της βρετανικής ταμπλόιντ The Daily Mirror ότι χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους, όπως το χακάρισμα τηλεφώνου, για να εξασφαλίσει ιστορίες. Η Mirror Group Newspapers είχε προηγουμένως παραδεχτεί το χακάρισμα τηλεφώνου, αλλά αρνείται ότι η τεχνική χρησιμοποιήθηκε στις περιπτώσεις που περιγράφονται στον ισχυρισμό. Η υπόθεση είναι μία από τις πέντε συνεχιζόμενες υποθέσεις που έχει κινήσει η βασιλική οικογένεια κατά των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Χάρι εμφανίστηκε χαλαρός καθώς έφτασε στο δικαστήριο το πρωί της Τρίτης, χαμογέλασε το πλήθος πριν χαϊδέψει ένα μέλος της ομάδας του στην πλάτη και μπει στο κτίριο. Ένα σμήνος φωτογράφων περικύκλωσε την είσοδο μαζί με περίεργους θεατές, συμπεριλαμβανομένου ενός καλλιτέχνη που κρατούσε έναν παράξενο πίνακα του Χάρι και της συζύγου της Μέγκαν Μαρκλ πάνω σε έναν γάιδαρο.

Ο Χάρι έκανε την εμφάνισή του αφού δεν παρέστη στο δικαστήριο τη Δευτέρα, όταν αρχικά αναμενόταν να δώσει κατάθεση. Ο δικαστής Φανκούρ εξέφρασε την «έκπληξή του» που ο Χάρι δεν ήταν παρών, αν και πηγές αναφέρουν ότι ο δούκας δεν έλαβε οδηγίες από τη νομική του ομάδα να παραστεί. Οι εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας είπαν ότι ο Χάρι έμεινε πίσω στην Καλιφόρνια για να γιορτάσει τα γενέθλια της κόρης του Lilibet.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης και πιθανώς ακόμη και την Τετάρτη, ο Χάρι θα δώσει στοιχεία σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκαν παράνομες τεχνικές για την αναφορά ιστοριών για αυτόν μεταξύ 1996 και 2009. Η υπόθεση θα εξετάσει 33 δείγματα άρθρων από καταστήματα που ανήκουν στην εφημερίδα Mirror Group κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Έχω βιώσει εχθρότητα από τον Τύπο από τότε που γεννήθηκα»

Ο πρίγκιπας αναμένεται να παράσχει γεγονότα ή πειστικά περιστασιακά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του εναντίον καθενός από τα 33 άρθρα.
Ο Χάρι εξετάστηκε από τον Andrew Green KC, δικηγόρο των εφημερίδων Mirror Group. Ερωτηθείς για την «εχθρότητα» του βασιλιά προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που ο Γκριν πρότεινε ότι προηγήθηκαν οποιωνδήποτε υποτιθέμενων παράνομων μεθόδων συγκέντρωσης ειδήσεων από τον ταμπλόιντ Τύπο, ο Χάρι απάντησε: «Έχω βιώσει εχθρότητα από τον Τύπο από τότε που γεννήθηκα».

«Κάθε άρθρο μου έχει προκαλέσει στενοχώρια», πρόσθεσε ο Χάρι

Ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο στο παρελθόν – η πριγκίπισσα Άννα, για παράδειγμα, το 2002 ομολόγησε ένοχη ότι απέτυχε να αποτρέψει ένα από τα σκυλιά της να δαγκώσει ένα παιδί – η υπόθεση του Χάρι σηματοδοτεί την πρώτη φορά από το 1891 που ένας ανώτερος υπάλληλος της βασιλικής οικογένειας θα καταθέσει ως μάρτυρας. (Ο πρίγκιπας Άντριου διέφυγε να καταθέσει ο ίδιος αφού διευθέτησε την υπόθεση της σεξουαλικής του επίθεσης με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε τον Φεβρουάριο του 2022.)

Τον 19ο αιώνα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος Ζ’, ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Βικτωρίας και του Πρίγκιπα Αλβέρτου, υπηρέτησε ως μάρτυρας σε μια δίκη συκοφαντίας που περιλάμβανε έναν παιχνίδι με κάρτες. Το 1870, κατέθεσε επίσης ως μέρος μιας υπόθεσης διαζυγίου όπου κατηγορήθηκε ψευδώς ότι ήταν εραστής ενός βουλευτή.

Πηγή: variety

Σχετικά άρθρα