Ποιες κακές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;

Τα λαμπερά μαλλιά, το λαμπερό δέρμα και τα δυνατά νύχια θεωρούνται συχνά ως εξωτερικά σύμβολα υγείας. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό. «Πιθανότατα έχετε ακούσει να λένε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα. Λοιπόν, μαζί με το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια είναι όλα μέρος του συστήματος περιποίησης», λέει η Elizabeth Rimmer, ιδρύτρια και διευθύντρια της London Professional Aesthetics.

Λέει ότι και τα τρία μοιράζονται ένα κοινό συστατικό: τα κερατινοκύτταρα. «Τα κερατινοκύτταρα αναπτύσσονται από βλαστοκύτταρα και παράγουν και αποθηκεύουν κερατίνη – μια πρωτεΐνη που κάνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας όχι μόνο σκληρά αλλά και ανθεκτικά στο νερό», σημειώνει ο Rimmer. Τώρα που ξέρετε πώς συνδέονται, πώς μπορείτε πραγματικά να βελτιώσετε την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε λεπτομέρειες.
Μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών με τη διατροφή;

Πιθανότατα έχετε ακούσει τη φράση «είσαι ό,τι τρως». Όταν πρόκειται για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας, μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτή τη δήλωση.

Μια ανασκόπηση του 2019 εντόπισε μια σχέση μεταξύ των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών και των δερματικών ανωμαλιών στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Οι δερματικές ανωμαλίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ακμή
  • έκζεμα
  • ψωρίαση
  • μελάνωμα
  • άλλες δερματικές παθήσεις

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είπαν ότι η κακή πρόσληψη ή η χαμηλή απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι ο ένοχος.

Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα περιλαμβάνουν:

  • βιταμίνες Β
  • λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως Α, Ε και Κ
  • ψευδάργυρος
  • σίδερο
  • χαλκός
  • σελήνιο
  • απαραίτητα λιπαρά οξέα

Ομοίως, μια μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλαπλά είδη ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

«Τα στρώματα του δέρματος συνδέονται με ένα τεράστιο αγγειακό δίκτυο και οι θύλακες και οι ρίζες των τριχών μας τροφοδοτούνται επίσης από μια παροχή αίματος που θέλουμε να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», εξηγεί ο Amir Sadri, M.D., σύμβουλος πλαστικός χειρουργός στο Great Ormond Street Hospital.

Αυτές οι άμεσες συνδέσεις με την κυκλοφορία του αίματος σημαίνουν ότι το δέρμα και τα μαλλιά είναι συχνά το πρώτο μέρος στο οποίο μπορείτε να δείτε εμφανώς ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Ο Sadri λέει ότι οποιοιδήποτε παράγοντες επηρεάζουν τα μαλλιά θα επηρεάσουν και τα νύχια. «Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο είναι φτιαγμένα από κερατίνη», εξηγεί.

Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η δίαιτα

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σας. Ωστόσο, η σημασία της διατροφής δεν πρέπει να υπερεκτιμάται, καθώς πάντα θα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη γενετική, τη γενική κατάσταση υγείας και την ηλικία.

Ωστόσο, η Rimmer πιστεύει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υποστηρίξετε την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μέσω της διατροφής σας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • τρώτε μια ποικίλη διατροφή με πολλά χρώματα και υφές
  • αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης και σιδήρου
  • περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • περιορίσει την κατανάλωση ζάχαρης
  • επιλέξτε τα υγιή λίπη έναντι των επεξεργασμένων και κορεσμένων λιπαρών
  • μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολλά χρώματα και υφές είναι η καλύτερη. Λέει επίσης ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και σιδήρου είναι το κλειδί.

«Η πρωτεΐνη βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων και θα ωφεληθεί ως πιο ολοκληρωμένη», εξηγεί.

«Ο σίδηρος είναι ένα άλλο δομικό στοιχείο για το σύστημα του σώματος και είναι άφθονο στο κόκκινο κρέας. Εάν είστε χορτοφάγος ή βίγκαν, συμπληρώστε τη διατροφή σας με όσπρια (φασόλια και φακές) για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα», προτείνει η Rimmer.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και, σπανιότερα, σε δηλητηρίαση από σίδηρο.

Ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να περιορίσετε;

«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων, ζαχαρούχων και λιπαρών τροφών δεν είναι καλό για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας», λέει ο Savas Altan, ιατρός αισθητικός στη Vera Clinic. «Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, σπάει τα μαλλιά και προκαλεί υπερβολική τριχόπτωση».

Ομοίως, ο Altan λέει ότι η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να ενθαρρύνει την υποβάθμιση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια σφριγηλότητας και ελαστικότητας μακροπρόθεσμα, προκαλώντας χαλάρωση και ρυτίδες στο δέρμα.

Ο ύπνος επηρεάζει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας;

Γνωρίζουμε ότι ένας καλός βραδινός ύπνος είναι σίγουρα εξαιρετικός για τα επίπεδα ενέργειάς σας, αλλά ο υγιής ύπνος ωφελεί και τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας;

Μια μελέτη του 2015 που διερεύνησε την επίδραση της χρόνιας κακής ποιότητας ύπνου στην υγεία του δέρματος και τη γήρανση διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται καλά είχαν σημαντικά χαμηλότερα αποτελέσματα γήρανσης του δέρματος.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν σαράντα άτομα υποστήριξε την υπόθεση ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της ακμής.

«Όσο κοιμάστε το σώμα σας είναι απασχολημένο με την ανάκαμψη», λέει ο Rimmer. «Η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται, κορυφώνοντας τις πρώτες ώρες ύπνου». Τούτου λεχθέντος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας.

Ορμόνες ύπνου και στρες

Ο Sadri προσθέτει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, η οποία παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματός μας να επανορθώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα νύχια, φλεγμονή του δέρματος και να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Πιθανότατα σας έχουν πει να κοιμάστε από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα. Ωστόσο, η Rimmer λέει ότι οι ανάγκες ύπνου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επομένως μπορεί να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε λιγότερες ή περισσότερες ώρες.

Εάν κοιμάστε καλά και τρώτε καλά, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας;

Για τα μαλλιά

Υπάρχουν πολλές λύσεις στο σπίτι και στο σαλόνι που μπορείτε να δοκιμάσετε. Για τα μαλλιά η Rimmer συνιστά να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν κετοκοναζόλη. «Είναι ένα συστατικό σε σαμπουάν που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για όσους έχουν αραιά μαλλιά», λέει. «Συνήθως συνταγογραφείται ως συμπλήρωμα για να βοηθήσει με την αραίωση των μαλλιών. Έχουν γίνει μελέτες για να καταδειχθεί πάχυνση του στελέχους της τρίχας και του αριθμού των τριχών» με τη χρήση του.


Ο Sadri συνιστά επίσης να αναζητήσετε προϊόντα με τα ακόλουθα συστατικά:

  • λάδι δεντρολίβανου
  • βιοτίνη
  • Βιταμίνη Α
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Ε

Διατηρούν το τριχωτό της κεφαλής σας υγιές και θρέφουν τους θύλακες των μαλλιών σας, λέει.

Αποφύγετε: Θειικά άλατα Αυτά βρίσκονται συχνά στα σαμπουάν και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αφρού. Σύμφωνα με την Rimmer, μπορούν να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής και να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των μαλλιών.

Για το δέρμα

«Τα απαραίτητα για το δέρμα περιλαμβάνουν ένα καθαριστικό προσώπου που χρησιμοποιείται πρωί και βράδυ για ένα ολόκληρο λεπτό, ξεπλένεται με χλιαρό νερό και στεγνώνει με χαρτί κουζίνας, διατηρώντας το δέρμα χωρίς λιπαρότητα και υπολείμματα», λέει η Rimmer.

Τέλος, η Rimmer συνιστά τη ρετινόλη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, που βελτιώνει την υφή του δέρματος και βελτιώνει τον ανομοιόμορφο τόνο του.

Τι να αποφύγετε: Λάδι

Το λάδι είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Ωστόσο, η Rimmer πιστεύει ότι μπορεί να αποφευχθεί καλύτερα εάν έχετε δέρμα με τάση για ξηρότητα.

«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές διασημότητες που υποστηρίζουν τη χρήση του λαδιού, αλλά για μένα είναι ένα μεγάλο όχι», λέει. «Κατά τη γνώμη μου, χρησιμεύει μόνο για να αυξήσει την πιθανότητα εξανθημάτων και προβληματικής μελάγχρωσης και δεν εξυπηρετεί την υγεία του δέρματός σας».

Για τα νύχια

«Η συνεχής έκθεση στον καιρό και το νερό (για να μην αναφέρουμε τα συστατικά των σαπουνιών και των αλκοολούχων προϊόντων) αφήνει τα πετσάκια ξηρά και εύθραυστα», λέει η Rimmer.

Η συμβουλή της; Κάντε μασάζ με μια σταγόνα λαδιού νυχιών χωρίς paraben στην επιδερμίδα σας.

Αν ψάχνετε για ένα καλό ρόφημα, η Rimmer λέει ότι ένα νυχτερινό ρόφημα με συμπλήρωμα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια με μια κίνηση.

Αποφύγετε: Χρήση βερνικιού χωρίς διάλειμμα

«Πάντα θα συνιστούσα να δίνετε στα νύχια σας ένα τακτικό διάλειμμα από το να φοράτε βερνίκι, είτε είναι τζελ είτε κανονικό», συμβουλεύει η Rimmer. «Αν αφήσετε χρόνο για να εκτεθούν τα νύχια σας, θα έχετε πιο υγιή νύχια».

Καταστάσεις μαλλιών, δέρματος και νυχιών

Μερικά παραδείγματα καταστάσεων που επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών περιλαμβάνουν: έκζεμα ψωρίαση αλωπεκίαση τριχοτιλλομανία θυλακίτιδα Οι γραμμές του Beau κλάμπινγκ ονυχόλυση σύνδρομο κίτρινου νυχιού. Εάν έχετε κάποια από αυτές ή άλλη πάθηση που επηρεάζει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία. «Αυτές οι καταστάσεις είναι όλες πιθανοί δείκτες υποκείμενης νόσου και θα απαιτούσαν ιατρική αξιολόγηση για διερεύνηση και ένα σχέδιο θεραπείας που παρέχεται από έναν επαγγελματία υγείας», λέει η Rimmer.

Πηγή: healthline

Σχετικά άρθρα