Πώς ο αλγόριθμος του Instagram ευνοεί ένα παγκόσμιο δίκτυο παιδεραστών: “Τα αρπακτικά αλλάζουν συνεχώς τις τακτικές τους στην επιδίωξή τους να βλάψουν τα παιδιά”

Οι αλγόριθμοι του Instagram συνδέουν το «τεράστιο» δίκτυο παιδεραστών που αναζητούν παιδική πορνογραφία, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι αλγόριθμοι συστάσεων του Instagram έχουν ενεργοποιήσει ένα «τεράστιο» δίκτυο παιδεραστών που αναζητούν παράνομο σεξουαλικό περιεχόμενο και δραστηριότητα ανηλίκων, σύμφωνα με μια έκθεση της Wall Street Journal.

Σε ένα άρθρο 2.800 λέξεων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η Journal ανέφερε ότι διεξήγαγε έρευνα για την παιδική πορνογραφία στο Instagram που ανήκει στη Meta σε συνεργασία με ερευνητές στο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Άμχερστ.

«Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, αλλά σε αντίθεση με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες. Οι αλγόριθμοί του τους προωθούν», ανέφερε το Journal. «Το Instagram συνδέει παιδεραστές και τους καθοδηγεί σε πωλητές περιεχομένου μέσω συστημάτων συστάσεων που διαπρέπουν στη σύνδεση εκείνων που μοιράζονται εξειδικευμένα ενδιαφέροντα».

Ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία «διερευνά συνεχώς τρόπους για να αμυνθεί ενεργά έναντι αυτής της συμπεριφοράς και δημιουργήσαμε μια εσωτερική ομάδα εργασίας για να διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να τους αντιμετωπίσει αμέσως». Η Meta αναγνώρισε ότι η εταιρεία σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβε αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και απέτυχε να ενεργήσει γι’ αυτές, αναφέροντας ένα σφάλμα λογισμικού που εμπόδισε την επεξεργασία τους (το οποίο όπως είπε η Meta έκτοτε διορθώθηκε). Επιπλέον, “παρέχουμε ενημερωμένη καθοδήγηση στους αναθεωρητές περιεχομένου μας για να εντοπίζουν και να καταργούν πιο εύκολα ληστρικούς λογαριασμούς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα. Εργαζόμαστε επιθετικά για να το καταπολεμήσουμε μέσα και έξω από τις πλατφόρμες μας και για να υποστηρίξουμε τις αρχές επιβολής του νόμου στις προσπάθειές τους να συλλάβουν και να διώξουν τους εγκληματίες πίσω από αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση. «Τα αρπακτικά αλλάζουν συνεχώς τις τακτικές τους στην επιδίωξή τους να βλάψουν τα παιδιά και γι’ αυτό έχουμε αυστηρές πολιτικές και τεχνολογία για να τους εμποδίσουμε να βρίσκουν ή να αλληλεπιδρούν με εφήβους στις εφαρμογές μας και προσλαμβάνουμε ομάδες ειδικών που εστιάζουν στην κατανόηση των εξελισσόμενων συμπεριφορών τους, ώστε να μπορούμε να εξαλείψουμε την καταχρηστική συμπεριφορά».

Μεταξύ 2020 και 2022, σύμφωνα με τη Meta, οι ομάδες επιβολής της πολιτικής της «εξάρθρωσαν 27 καταχρηστικά δίκτυα» και τον Ιανουάριο του 2023 απενεργοποίησαν περισσότερους από 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών για την ασφάλεια των παιδιών. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η τεχνολογία της Meta αφαίρεσε περισσότερα από 34 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών από το Facebook και το Instagram, περισσότερο από το 98% των οποίων εντοπίστηκε πριν αναφερθεί από τους χρήστες, ανέφερε η εταιρεία. Σύμφωνα με την έκθεση του περιοδικού, «Τα τεχνικά και νομικά εμπόδια κάνουν τον προσδιορισμό της πλήρους κλίμακας του δικτύου [παιδεραστών] [στο Instagram] δύσκολο για οποιονδήποτε εκτός της Meta να μετρήσει με ακρίβεια». Το άρθρο ανέφερε την ταυτοποίηση 405 πωλητών από την ερευνητική ομάδα του Stanford Internet Observatory για αυτό που οι ερευνητές θεώρησαν «αυτοπαραγόμενο» υλικό παιδικού σεξ (λογαριασμοί που υποτίθεται ότι διαχειρίζονται τα ίδια τα παιδιά) χρησιμοποιώντας hashtags που σχετίζονται με το ανήλικο σεξ.

Η ιστορία της WSJ ανέφερε επίσης δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσω του λογισμικού χαρτογράφησης δικτύου Maltego που βρήκε ότι 112 από αυτούς τους λογαριασμούς είχαν συνολικά 22.000 μοναδικούς ακόλουθους.

Η αναφορά της Journal σημείωσε ότι οι λογαριασμοί Instagram που προσφέρουν να πουλήσουν παράνομο σεξουαλικό υλικό «γενικά δεν το δημοσιεύουν ανοιχτά» και ότι τέτοιοι λογαριασμοί συχνά συνδέονται με «ιστοτόπους εμπορίας περιεχομένου εκτός πλατφόρμας». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Instagram επέτρεπε στους ανθρώπους να αναζητούν «σαφή hashtags όπως #pedowhore και #preteensex» και στη συνέχεια τους συνέδεε με λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν τους όρους για να διαφημίσουν υλικό παιδικού σεξ προς πώληση, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι δοκιμαστικοί λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν από ερευνητές που είδαν έναν τέτοιο λογαριασμό «δέχθηκαν αμέσως προτάσεις «προτεινόμενες για εσάς» υποτιθέμενων πωλητών και αγοραστών περιεχομένου παιδικού σεξ, καθώς και λογαριασμών που συνδέονται με ιστότοπους εμπορίας περιεχομένου εκτός πλατφόρμας . Ακολουθώντας μόνο μερικές από αυτές τις συστάσεις ήταν αρκετό για να πλημμυρίσει έναν δοκιμαστικό λογαριασμό με περιεχόμενο που σεξουαλοποιεί τα παιδιά».

Επιπλέον, ορισμένοι λογαριασμοί Instagram «προσκαλούν τους αγοραστές να αναθέσουν συγκεκριμένες πράξεις», με ορισμένα «μενού» που αναγράφουν τιμές για βίντεο με παιδιά που βλάπτουν τον εαυτό τους ή «εικόνα του ανηλίκου να κάνει σεξουαλικές πράξεις με ζώα», σύμφωνα με την έκθεση της Journal, που επικαλείται τα ευρήματα. ερευνητών του Stanford Internet Observatory.

«Στη σωστή τιμή, τα παιδιά είναι διαθέσιμα για «συναντήσεις» από κοντά», ανέφερε το Journal.

Μεταξύ άλλων διαδικτυακών πλατφορμών, το Snapchat και το TikTok δεν φαίνεται να διευκολύνουν τα δίκτυα παιδεραστών που αναζητούν περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης με τον τρόπο που έχει το Instagram, σύμφωνα με την έκθεση Journal. Στο Twitter, η ομάδα του Stanford Internet Observatory εντόπισε 128 λογαριασμούς που πρόσφεραν την πώληση περιεχομένου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Twitter δεν συνιστούσε τέτοιους λογαριασμούς στον ίδιο βαθμό όπως το Instagram και το Twitter αφαίρεσαν επίσης τέτοιους λογαριασμούς «πολύ πιο γρήγορα», ανέφερε το περιοδικό. (Ένα αίτημα για σχολιασμό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον λογαριασμό τύπου του Twitter είχε ως αποτέλεσμα μια αυτόματη απάντηση με ένα emoji.)

Πηγή: variety.com

Σχετικά άρθρα