Τεστ! Γνωρίζεις τον τύπο της επιδερμίδας σου;

Είναι σημαντικό όλες μας να γνωρίζουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας και τις ανάγκες που έχουμε. Σήμερα λοιπόν θα αναλύσουμε όχι μόνο τους βασικούς τύπους επιδερμίδας αλλά θα ανακαλύψουμε και ποια περιποίηση προσώπου ταιριάζει στο δέρμα μας.

Γράφει η Professional Makeup Artist, Σοφία Ανδρεαδάκη

Σε ποια κατηγορία ανήκεις; 

Κανονική επιδερμίδα: Η επιδερμίδα αυτή έχει λεία όψη με ομοιόμορφους πόρους. Είναι ισορροπημένη όσον αφορά την υγρασία και τα ποσοστά λιπαρότητας. Δεν εμφανίζει σημάδια ξηρότητας. Αρκεί να γίνεται ο απαραίτητος καθαρισμός και η εφαρμογή απλής ενυδατικής κρέμας.

Μικτή επιδερμίδα: Η μικτή επιδερμίδα συνδυάζει διάφορους τύπους. Στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι) η επιδερμίδα είναι λιπαρή ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι ξηρή ή κανονική. Ανάλογα το πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός προϊόντων. Είναι το περισσότερο ανεκτικό δέρμα, τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν χρειάζεται τόσο εντατική περιποίηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το παραμελήσεις. Χρειάζεσαι μια ελαφριά ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ μετά από έναν καθαρισμό πλούσιο σε βιταμίνες.


Λιπαρή επιδερμίδα: Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου είναι η έντονη λιπαρότητα και η αυξημένη έκκριση σμήγματος με αποτέλεσμα οι πόροι να είναι αρκετά εμφανείς, η επιδερμίδα να γυαλίζει και να δείχνει θαμπή με πολλές ατέλειες (σπυράκια, στίγματα). Αντιμετωπίζει ευκολότερα το κρύο και παρουσιάζει δυσανεξία στην υγρασία και την μεγάλη ζέστη. Το λιπαρό δέρμα εξαφανίζει σε μόλις λίγες ώρες το μακιγιάζ αλλά θετικό είναι ότι καθυστερεί να εμφανίσει ρυτίδες. Φροντίστε να κρατάς το δέρμα καθαρό και επέλεξε καθαριστικό με αφρώδη μορφή. Φυσικά τα προϊόντα πρέπει να είναι για λιπαρές επιδερμίδες (oil free) και κάνε συχνά απολέπιση, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.


Ξηρή επιδερμίδα: Έχει λεπτούς και λείους πόρους. Συχνά ερεθίζεται και ξεφλουδίζει ενώ σε περιοχές όπως τα μάγουλα έχει άγρια υφή. Λόγο της ξηρότητας και της έλλειψης υγρασίας είναι λιγότερο ανθεκτική στους εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να εμφανίζει γρήγορα τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Χρειάζεσαι μια περιποίηση που θα προσφέρει μεγάλη ενυδάτωση και λίπανση για την προστασία του δέρματος. Χρησιμοποίησε κρέμα ενυδάτωσης κυρίως την νύχτα, για τον καθαρισμό προτίμησε ένα ενυδατικό γαλάκτωμα χωρίς οινόπνευμα και επέλεξε προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες Α και C. 


Ευαίσθητη επιδερμίδα: Αυτός ο τύπος επιδερμίδας χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ήλιος, το κρύο και ο αέρας αλλά και σε διάφορα συστατικά καλλυντικών προκαλώντας κοκκινίλες, ερεθισμούς και πολλές φορές δημιουργούνται ευρυαγγείες. Χρειάζεσαι ιδιαίτερα απαλή περιποίηση χωρίς αρωματικές και χρωστικές ουσίες, προτίμησε υποαλλεργικά προϊόντα και πρόσεξε στην επιλογή των καλλυντικών.


Ώριμη επιδερμίδα: Η ώριμη επιδερμίδα χαρακτηρίζεται με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών γήρανσης όπως είναι οι ρυτίδες, η έλλειψη ενυδάτωσης και η θαμπάδα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι η έντονη περιποίηση σε βάθος, ενυδάτωση και σύσφιξη για να ξαναβρεί η επιδερμίδα σου τη νεανική όψη και τη χαμένη της ζωντάνια.

Σε όλες τις περιπτώσεις προτίμησε προϊόντα ειδικά για το δικό σου τύπο επιδερμίδας και που δεν περιέχουν παράγωγα πετρελαίου. Πρόσεξε η υπερβολή επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα γι’ αυτό μην το παρακάνεις. Μην ξεχνάς πως μια μάσκα ρυθμιστική ανά διαστήματα είναι ένα καλό δώρο για το δέρμα σου.


Beauty Tip: Ανακάλυψε τον δικό σου τύπο εύκολα και γρήγορα κάνοντας αυτό το τεστ.


Καθάρισε καλά το πρόσωπό σου, στεγνώστε το και με ένα κομμάτι ριζόχαρτο ή μαντηλάκι καθαρισμού φακών επαφής, πίεσε σε διαφορετικά σημεία του προσώπου σου.

  • Αν η επιδερμίδα σου είναι λιπαρή, το χαρτί θα κολλήσει, θα γεμίσει κηλίδες λιπαρότητας και θα γίνει ημιδιάφανο. 
  • Αν τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν συμβεί, τότε η επιδερμίδα σου είναι ξηρή.
  • Σε περίπτωση που το χαρτί θα κολλήσει στην περιοχή Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι), τότε η επιδερμίδα σου είναι μικτή ή κανονική.

Περίπου το 70% των γυναικών διαθέτουν μικτό τύπο επιδερμίδας.


Extra Tip για τους άνδρες της παρέας… 

Μην νομίζεις πως εσένα δεν σε αφορά τι τύπο επιδερμίδας έχεις!


Μπορεί την φροντίδα και την περιποίηση για τους άνδρες να τα θεωρείς ακόμα ταμπού αλλά κάνοντας 2 απλά βήματα δεν ξεπερνάς τα όρια.

Χρησιμοποίησε για καθαρισμό ένα ειδικό σαπούνι για το πρόσωπο και μια ενυδατική κρέμα. Στο εμπόριο θα βρεις και ειδικά προϊόντα περιποίησης για άνδρες και πίστεψε με πως αν ακολουθήσεις αυτά τα δύο πολύ εύκολα και μικρά βήματα η επιδερμίδα σου θα σε ευνοήσει!

Σχετικά άρθρα