Eμφυτεύματα τεχνητής νοημοσύνης σχηματίζουν «ψηφιακή γέφυρα» και βοηθούν παράλυτο να κινήσει τα χέρια του

Ένας 46χρονος Ελβετός που έμεινε παράλυτος όταν γλίστρησε και έπεσε στον πάγο ανέκτησε κάποια κίνηση μετά από την παγκόσμια πρώτη χειρουργική επέμβαση που εγκατέστησε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλό του που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάσει τις σκέψεις του, τις προθέσεις του να κινηθεί και να τις μεταφέρει σε ένα δεύτερο εμφύτευμα στην κοιλιά του που διεγείρει τους σωστούς μύες για να κάνει μέρη του σώματός του να κινούνται όπως θέλει ο εγκέφαλός του.

“Κίνημα με γνώμονα τη σκέψη” είναι ο τρόπος με τον οποίο η Onward, η ολλανδική εταιρεία πίσω από αυτήν την τεχνολογία, περιγράφει την πρωτοποριακή διαδικασία.

“Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να παρέχουμε πλήρη αποτελέσματα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία λειτουργεί όπως αναμένεται και φαίνεται να αναζωογονεί με επιτυχία τα παράλυτα χέρια και τα δάχτυλα του”, ανέφερε η εταιρεία.

Περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί έχουν κάποιο βαθμό παράλυσης λόγω βλάβης στο νωτιαίο μυελό τους, στην Ευρώπη ο 1 στους 6 πολίτες έχει κάποια αναπηρία ενώ στην Ελλάδα το 5,3% των νοικοκυριών έχουν ένα άτομο με αναπηρία. Σίγουρα λοιπόν αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε, μια μέρα, να αλλάξει τη ζωή για πολλούς ανθρώπους.

«Αν είσαι παράλυτος στο χέρι σου είναι μια τεράστια αλλαγή. Ξαφνικά, μπορείς να φας. Κερδίζεις την ανεξαρτησία σου», δήλωσε ο Δρ Gregoire Courtine, ο Γάλλος νευροεπιστήμονας που είχε την ιδέα για αυτό που αποκαλεί «ψηφιακή γέφυρα» μεταξύ εγκεφάλου και σώματος πριν από μια δεκαετία. Στη συνέχεια, έπρεπε να περιμένουν την τεχνολογία να προλάβει αυτό που αρχικά ήταν απλώς ένα όνειρο επιστημονικής φαντασίας.

Σχετικά άρθρα