Τελικά, στους πόσους σεξουαλικούς συντρόφους μπορεί να πάθουμε καρκίνο;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου για όσους είχαν περισσότερους από δέκα σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους.

Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές που συμμετείχαν, ήταν από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά και την Τουρκία.

Επικεφαλής ήταν ο δρα Λι Σμιθ του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ, κάνοντας τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας «BMJ Sexual and Reproductive Health». Να σημειωθεί πως ανέλυσαν στοιχεία για 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες άνω των 50 ετών (μέση ηλικία τα 64 έτη).

Από τους συμμετέχοντες:

  • το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών είχαν κανένα ή ένα σύντροφο,
  • το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν δύο έως τέσσερις συντρόφους,
  • το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν πέντε έως εννέα, ενώ
  • το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν δέκα ή περισσότερους.

Ποιοι έχουν τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων; 

Και στα δύο φύλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι νεότεροι, οι ανύπαντροι, εκείνοι στα άκρα της εισοδηματικής κλίμακας (τόσο οι πιο πλούσιοι όσο και οι πιο φτωχοί), καθώς επίσης όσοι έπιναν, κάπνιζαν, αλλά και ασκούνταν περισσότερο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με δέκα ή περισσότερους συντρόφους είχαν 91% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με όσες δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα σύντροφο. Οι άνδρες με δύο έως τέσσερις συντρόφους είχαν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν μηδέν έως ένα σύντροφο.

Οι γυναίκες, κινδυνεύουν και από άλλη χρόνια πάθηση, εκτός από τον καρκίνο

Πάντως, εκείνοι με περισσότερες από δέκα συντρόφους στη ζωή τους, ήταν 69% πιθανότερο να διαγνωστούν κάποια στιγμή με καρκίνο. Επιπλέον, οι γυναίκες (αλλά όχι οι άνδρες) με περισσότερους από πέντε συντρόφους είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιας άλλης χρόνιας πάθησης.

Αξίζει να τονισθεί βέβαια, ότι η μελέτη δεν ήταν στοχευμένη στον ενδεχόμενο τύπο καρκίνου και δεν εξέτασε αν κάποιο είδος του είναι συχνότερο σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις δοκιμάσει τη στάση του αετού; Ο οργασμός είναι… εγγύηση!

Καρκίνος του μαστού. Τα 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις! Πώς θα τα αντιληφθείς;

Σχετικά άρθρα