Νέες συσκευασίες τροφίμων με βάση τα φύκια καταργούν το πλαστικό και υπόσχονται να προστατέψουν το περιβάλλον και την υγεία μας

Ενώ ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να ανησυχούν για την ύπαρξη πλαστικών στις συσκευασίες τροφίμων και ζητούν την αντικατάστασή τους, μια νέα βρετανική startup εταιρεία υπόσχεται να καταργήσει τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, αντικαθιστώντας τις με οικολογικές συσκευασίες, φτιαγμένες κυρίως από φύκια.

Πρόσφατα, η Ολλανδία αναγκάστηκε να επιβάλλει φόρο στα πλαστικά δοχεία τροφίμων μιας χρήσης, ο οποίος υποχρεώνει τους πελάτες να πληρώνουν 25 σεντς για τη συσκευασία τροφίμων για σκοπούς παραλαβής και παράδοσης. Η κίνηση είχε στόχο να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Το ίδιο συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία, αφού από την 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί απαγόρευση του πλαστικού.

Η Notpla, η εταιρεία που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πλαστικό με προϊόντα κατασκευασνένα από φύκια, χρηματοδοτήθηκε με 1 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Innovate UK, για να κλιμακώσει την παραγωγή του «επαναστατικού» υλικού, όπως η ίδια το χαρακτηρίζει. Δημιούργησε μάλιστα ένα υλικό από φύκια που, όπως εξηγεί, είναι «μια συμβατή, υψηλής απόδοσης, εναλλακτική λύση σε σχέση με τις άκαμπτες πλαστικές συσκευασίες και τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης».

Το υλικό διατίθεται σε μορφή πέλλετ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα προϊόντα, όπως τα μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, αναφέρει η νεοφυής επιχείρηση. «Δεν πρωτοστατούμε μόνο στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των πλαστικών συσκευασιών, αλλά και στην οικοδόμηση της βιομηχανίας του μέλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί με τους συνεργάτες μας, Eco Cascade, Atritor και Plastic Engineering Solutions, αυτό το έργο υπογραμμίζει την καινοτομία που πραγματοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα, από την καλλιέργεια φυκιών και την παραγωγή πέλλετ έως την τελική συσκευασία», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

Τα οφέλη από την υιοθέτηση οικολογικής συσκευασίας που δεν έχει πλαστικό ως συστατικό ξεπερνούν την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μελέτες, πολλά από τα συστατικά των πλαστικών συσκευασιών περιέχουν χημικά στοιχεία που μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία των ανθρώπων ενώ μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και βλάβες στο αναπαραγωγικό μας σύστημα, καθιστώντας έτσι τη χρήση τους επικίνδυνη.

Σχετικά άρθρα