Πόσο ασφαλές είναι το “θαυματουργό” χάπι που ξεγελά τον οργανισμό και νομίζει ότι γυμνάζεται; Μπορούμε να χάσουμε κιλά χωρίς δίαιτα;

Αν μπορούσατε να πάρετε ένα χάπι για να έχετε τα οφέλη της άσκησης και της δίαιτας, χωρίς να χρειαστεί να γυμναστείτε, ούτε να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή, δεν θα ήταν τέλειο;

Η επανάσταση των φαρμάκων για την απώλεια βάρους φαίνεται να έχει έρθει για τα καλά. Για δεκαετίες, υπήρχαν διαθέσιμα σκευάσματα που μειώνουν το βάρος, όμως πάντα είχαν επικίνδυνες παρενέργειες και επιδείνωσαν μακροπρόθεσμα την υγεία. 

Τώρα, φάρμακα όπως το Ozempic και το Mounjaro, που υποστηρίζονται από μεγάλες, μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές, φαίνεται ότι προκαλούν απώλεια βάρους 12% έως 18% και μειώνουν απότομα τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, με ελάχιστες παρενέργειες. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα ως ενέσεις αλλά και σε μορφή χαπιών.

Αυτά τα φάρμακα βοηθούν τους χρήστες να χάσουν βάρος μειώνοντας απότομα την όρεξη και συνεπώς τη θερμιδική πρόσληψη. Οι επιστήμονες αναζητούν επίσης φαρμακευτικά προϊόντα που επηρεάζουν την άλλη όψη του νομίσματος για την απώλεια βάρους: τις θερμιδικές δαπάνες. Εν ολίγοις, θα προκαλούσαν το σώμα να συμπεριφέρεται σαν να ασκείται. Μια ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, δοκιμάζει επί του παρόντος έναν πιθανό υποψήφιο.

Πως λειτουργεί το χάπι άσκησης;

Το φάρμακο απώλειας βάρους δρα στους υποδοχείς που σχετίζονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων (ERR), οι οποίοι βρίσκονται σε ιστούς που απαιτούν πολλή ενέργεια, όπως οι σκελετικοί μύες, το συκώτι και η καρδιά. Όταν είναι ενεργοί, αυτοί οι υποδοχείς προκαλούν μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με την άσκηση, όπως αύξηση της ικανότητας των μυών να καταναλώνουν οξυγόνο, ενισχύοντας τη διάσπαση του λίπους για ενέργεια και αναζωογόνηση του μεταβολισμού.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, η ερευνητική ομάδα έδωσε σε υγιή ποντίκια το φάρμακο SLU-PP-332 και διαπίστωσε ότι μπορούσαν να τρέξουν 70% περισσότερο και 45% μακρύτερα από τα ποντίκια που δεν τους χορηγήθηκε το φάρμακο.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, δοκίμασαν ξανά το SLU-PP-332 σε ποντίκια, αυτή τη φορά για να παρατηρήσουν τα αποτελέσματά του στον έλεγχο του βάρους και στον μεταβολισμό. Έδωσαν δόση σε παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά με το φάρμακο και έδωσαν σε άλλα εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, τα ποντίκια που έλαβαν SLU-PP-332 ζύγιζαν 12% λιγότερο από τους αντίστοιχους ελέγχου, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι σημαντικό ότι η διαφορά βάρους προήλθε από μειωμένη μάζα λίπους – δεν υπήρχε διαφορά στην άλιπη μάζα. Τα ποντίκια που έπαιρναν το φάρμακο απώλειας βάρους απλώς χρησιμοποιούσαν περισσότερη ενέργεια, ιδιαίτερα από το σωματικό λίπος. 

Ποιες είναι οι παρενέργειες του χαπιού άσκησης;

Η μεγαλύτερη παρενέργεια των σκευασμάτων που μιμούνται την άσκηση έρχονται όταν σταματήσεις την πρόσληψή τους.

Σύμφωνα με μελέτες, οι χρήστες που έχασαν βάρος, μετά από λίγο καιρό σταμάτησαν να παίρνουν το χάπι αφού είχαν φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό που δεν γνώριζαν όμως και κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει ήταν ότι σταματώντας το χάπι, σταματά και η ευεργετική του δράση, με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνουν σε χρόνο ρεκόρ τα κιλά που έχασαν.

Μάλιστα, επειδή οι χρήστες είχαν συνηθίσει να ακολουθούν πιο χαλαρή διατροφή κατέληξαν με ακόμη περισσότερα κιλά από εκείνα που είχαν. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια σχέση εξάρτησης και εθισμού με τα «θαυματουργά» χάπια άσκησης καθώς η έλλειψη χρήσης του επιστρέφει τα κιλά και σε κάποιες περιπτώσεις τα πολλαπλασιάζει κιόλας.

Τι να επιλέξω; Δίαιτα και άσκηση ή το χάπι;

Η απόφαση είναι ξεκάθαρα υπόθεση του καθενός από εμάς. Η πρόσληψη ενός φαρμάκου, όσο ασφαλές κι αν εμφανίζεται, έχει κινδύνους και παρενέργειες. Το να ακολουθήσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή και ελαφριά άσκηση δίνει στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη που υπερβαίνουν την βραχυπρόθεσμη απώλεια κάποιων κιλών.

Η ισορροπημένη διατροφή που δεν βασίζεται σε σκευάσματα για την απώλεια κιλών προσδίδει όλα τα οφέλη από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής ενώ παράλληλα διατηρεί το βάρος μας σε επιθυμητά επίπεδα.

Σχετικά άρθρα