Μεγάλη τράπεζα στη Γαλλία αποφάσισε να συμβιβαστεί με ομάδες δανειοληπτών Ελβετικού φράγκου και να τους πληρώσει αποζημιώσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ

Μπορεί για την Ελλάδα να αποτελεί άπιαστο όνειρο, για την Γαλλία όμως είναι γεγονός. Ο μεγάλος τραπεζικός όμιλος BNP Paribas ήρθε σε συμφωνία με ομάδες δανειοληπτών Ελβετικού φράγκου και καλείται να τους πληρώσει 600 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Οι δανειολήπτες είχαν φροντίσει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και η απόφαση του συμβιβασμού ήρθε λίγο πριν και το δικαστήριο ταχθεί υπέρ των δανειοληπτών, επιβάλλοντας στην τράπεζα πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ. Απ’ ότι λέγεται στα τραπεζικά πηγαδάκια, η BNP Paribas θέλησε να συμβιβαστεί γιατί το πρόστιμο που θα ανέμενε χωρίς τον συμβιβασμό θα ήταν κατά πολύ τσουχτερότερο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δανειοληπτών, ισχυρίζονται ότι η τράπεζα του εξαπάτησε οδηγώντας τους να αλλάξουν τα δάνεια που είχαν από ευρώ σε ελβετικό φράγκο, υποσχόμενοι ότι ο τόκος θα ήταν ευνοϊκότερος. Αυτό που είχαν ξεχάσει να αναφέρουν όμως ήταν ότι στην περίπτωση αλλαγής ισοτιμίας, τα δάνειά τους θα αυξάνονταν δραματικά, όπως και έγινε.

Αντίστοιχη απόφαση με την Γαλλία είχε πάρει το 2019 και το δικαστήριο στην Πολωνία, αφού τάχθηκε υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών που είχαν εξαπατηθεί με τον ίδιο τρόπο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το δικαστικό σύστημα φαίνεται να κρατά διαφορετική στάση, αφήνοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν όργια εξαπάτησης των Ελλήνων δανειοληπτών, οι οποίοι πλέον έχουν και τον άμεσο κίνδυνο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, επειδή θεωρούνται κακοπληρωτές γιατί δεν έχουν πια την δυνατότητα να καταβάλουν τις τεράστιες από τις ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου δόσεις.

Έτσι η προστασία των Ελλήνων δανειοληπτών, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε αδράνεια, αφήνοντας τους στο έρμαιο των τραπεζικών ομίλων. Αντίθετα, οι τράπεζες βολεύονται από την αδράνεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος και συνεχίζουν ατάραχες την δράση τους.


Σχετικά άρθρα