Έτσι θα μετατρέψεις την κρίση πανικού σε ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη

Μήπως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη μέσα από έναν «εφιάλτη», προσπαθώντας να διαχειριστεί κανείς τα συμπτώματα σε μια κρίση πανικού;

Γράφει η ψυχολόγος Έρα Μουλάκη

«Θυμάμαι την πρώτη φορά. Ήμουν στο σινεμά, θυμάμαι να αρχίζω να ιδρώνω, ναι τρέμω, δεν μπορούσα να αναπνεύσω…πίστεψα πως πέθαινα. Μετά το ίδιο συνέβη σε δημόσιο χώρο, μετά την ώρα που οδηγούσα…Τώρα το ξέρω, όταν αρχίζω να ανησυχώ, αγχώνομαι και δεν μπορώ να σταματήσω… Φοβάμαι πια τον φόβο της κρίσης και την αίσθηση ότι καταρρέω».

Τι είναι η κρίσεις πανικού;

Οι επονομαζόμενες κρίσεις πανικού είναι αιφνίδια επεισόδια έντονου άγχους, φόβου και πανικού, όπου το άτομο μπορεί να νιώθει ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία, να νιώθει ότι ασφυκτιά και να τρέμει, γενικότερα να έχει την αίσθηση ότι πεθαίνει.

Ποια είναι τα αίτια;

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται απροειδοποίητα και συχνά τα άτομα που τις βιώνουν δεν γνωρίζουν τους λόγους και τα πιθανά αίτια εμφάνισης τους. Δεν έχουν συγκεκριμένη ηλικία έναρξης, ούτε κάνουν διαχωρισμούς φύλλου, αν και είναι πιο συχνή η εμφάνιση στις γυναίκες.

Μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά μέχρι κάποιες ώρες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο σε ένταση και σε συχνότητα. Μετά το πρώτο επεισόδιο, το άτομο είναι πιθανό να αρχίσει να φοβάται την επανάληψη ενός τέτοιο επεισοδίου και να αυτοπεριορίζεται.

psychanagkasmoi

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο άτομο;

Μπορεί να μην πηγαίνει σε δημόσιους χώρους ή όπου συνωστίζεται κόσμος (αγοραφοβία), να αποφεύγει να οδηγήσει από φόβο μην του συμβεί κάποια κρίση στο δρόμο, να κλείνεται σιγά σιγά σπίτι και να απομονώνεται. Ο φόβος μιας επερχόμενης κρίσης, μπορεί να προκαλέσει από μόνος του κρίση πανικού.

Επειδή πολλά από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μοιάζουν με αυτά άλλων σοβαρών παθήσεων όπως εμφράγματος, καρδιακού επεισοδίου και εγκεφαλικού, είναι σημαντικό να γίνει μια σωστή διάγνωση και αξιολόγηση.

Τι δείχνει μια κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο σύμπτωμα, όμως όπως όλα τα συμπτώματα του σώματος, μας δηλώνει ότι κάτι μας πιέζει και μας ζορίζει πολύ στη ζωή μας, που ίσως να μην το είχαμε πριν αντιληφθεί ή να επιλέγαμε να αγνοούμε το πόσο μας επηρεάζει.

Άλλα αίτια, μπορεί να αφορούν έντονο και συσσωρευμένο άγχος, καταπιεσμένο θυμό, αίσθηση εγκλωβισμού και αδιεξόδου σε κοντινές μας σχέσεις, καθώς και άλλα καταλυτικά γεγονότα στη ζωή μας (θάνατος, διαζύγιο, απόλυση).

Αντιμετωπίζεται αυτή η δυσάρεστη κατάσταση;

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, με συχνά θεαματικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνίσταται και φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό, με την ψυχοθεραπεία. Η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όμως λένε πως ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.

Είναι σημαντικό όποιος νιώθει εγκλωβισμένος από τους πανικούς του να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Είναι μια «εφιαλτική» για πολλούς εμπειρία, μα μπορεί να είναι η ευκαιρία για το ξεκίνημα ενός δρόμου, που οδηγεί στην οριστική απαλλαγή από τα αόρατα δεσμά και τους φόβους που κουβαλούσαμε μια ζωή.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γίνεται μια σχέση να σού προκαλέσει κρίσεις πανικού;

Πώς η απώλεια αγαπημένου προσώπου επηρεάζει τα άτομα με κρίσεις πανικού;

Eίναι κρίση πανικού ή έμφραγμα; Μάθε να ξεχωρίζεις τα συμπτώματα

Κρίσεις πανικού: Φταίω εγώ; Γιατί σκέφτομαι μόνο αρνητικά;

Σχετικά άρθρα