Τι είναι τελικά η «αληθινή φιλία»; Γιατί είναι δύσκολο να βρεις φίλους και τι χρειάζεται να κάνεις

Τίποτα δεν ξεπερνάει το «να είσαι φίλος για τον φίλο», Φρήντριχ Σίλλερ.

Η φιλία είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης εμπειρίας, που γεμίζει με νόημα τη ζωή μας και στηρίζεται στη βάση της συντροφικότητας, της υποστήριξης και των κοινών αναμνήσεων που χτίζουμε με τα πρόσωπα που τυχαία έρχονται στη ζωή μας και γίνονται φίλοι μας.

μωράκια φίλοι

«Η φιλία είναι πάθος στο πλαίσιο της ανιδιοτελούς συνεννόησης. Είναι αυτό που κάνει τη σκέψη γενναιόδωρη και την καρδιά νοήμονα», Τζώρτζ Στάινερ.

Στα Ηθικά Νικομάχεια – μια πραγματεία που προσδιορίζει το αγαθό κι ενάρετο για τον άνθρωπο – ο Αριστοτέλης αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος στη μελέτη της φιλίας και διακηρύσσει: «Κανείς δεν θα μπορούσε να επιλέξει να ζήσει χωρίς φίλους, ακόμη κι αν είχε κάθε άλλο αγαθό».

Γίναμε φίλες επειδή τυχαία μια μέρα βρεθήκαμε να καθόμαστε δίπλα δίπλα στο ίδιο θρανίο. Ξεκινήσαμε από το νηπιαγωγείο και φτάσαμε ως το λύκειο. Μετά τυχαία πάλι, βρεθήκαμε με άλλους στο πανεπιστήμιο και γίναμε φίλοι. Σε κάθε περίπτωση το βίωμα μιας κοινής συνθήκης μας έκανε να συνδεθούμε και ήταν ανάγκη να συμβεί! Τι γίνεται, όμως, μετά που ωριμάζουμε, μεγαλώνουμε και αλλάζουμε;

Πριν δούμε τι γίνεται μετά, πάμε να επαναφέρουμε στο μυαλό μας τι είναι η «αληθινή φιλία».

Η φιλία μάς εξουσιοδοτεί να πούμε: «Εγώ είμαι εγώ, επειδή εσύ είσαι». Εγκαθίσταται στην ελευθερία και μπορεί να οριστεί ως η δωρεάν, αλλά βαθύτατα νοηματοδοτημένη πράξη όσων «ζουν ελεύθερα»., Τζώρτζ Στάινερ.

Η αληθινή φιλία ξεπερνά την απλή γνωριμία. Είναι ένας δεσμός που αντέχει στις δοκιμασίες του χρόνου, της απόστασης και των αντιξοοτήτων που μπορεί να ανακύψουν. Ωστόσο, στην ψηφιακή εποχή, όπου οι συνδέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, το πραγματικό νόημα της φιλίας συχνά καταλήγει να μένει σκεπασμένο. 

Πολύ περισσότερο, αληθινή φιλία μπορεί να υπάρξει όταν η αυθεντικότητα, η εμπιστοσύνη και η αμοιβαία κατανόηση διαπνέουν τη σχέση και τη σύνδεση των ανθρώπων, ξεπερνώντας τις επιφανειακές αλληλεπιδράσεις. Σε αντίθεση με τις περιστασιακές γνωριμίες, οι αληθινοί φίλοι προσφέρουν ακλόνητη υποστήριξη τόσο κατά τη διάρκεια των θριάμβων μας όσο και κατά τη διάρκεια των δύσκολων στιγμών που προκύπτουν στη ζωή μας. Γιορτάζουν τις επιτυχίες μας ειλικρινά, μοιράζονται τις χαρές μας και στέκονται δίπλα μας στις δυσκολίες χωρίς να έχουν επικριτική διάθεση.

Πώς όμως η φιλία συμβάλλει στην αίσθηση της αυτοεκτίμησής μας;

Αν, όπως υποστήριξε ο Αριστοτέλης, όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν την ευτυχία, τότε εξηγείται και γιατί η φιλία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο φαινόμενο. Αυτό που λαμβάνουμε από έναν φίλο και αυτό που του δίνουμε, ενισχύει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και συμβάλλει τόσο στην ευτυχία του άλλου, όσο και στη δική μας.

Βασικά χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας:

 • Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία: 

Η εμπιστοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε αληθινής φιλίας. Οι αληθινοί φίλοι είναι αξιόπιστοι, τηρούν τις υποσχέσεις τους και στέκονται δίπλα σου όταν τους χρειάζεσαι πραγματικά. Η αξιοπιστία ενός φίλου καλλιεργεί μια αίσθηση ασφάλειας στη σχέση.

 • Αμοιβαίος σεβασμός: 

Οι γνήσιοι φίλοι σέβονται ο ένας τις απόψεις, τις αξίες και τα όρια του άλλου. Αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα του ατόμου και αφήνουν χώρο στον άλλο να εξελιχθεί και να πορευτεί, παρέχοντάς του ενθάρρυνση και υποστήριξη.

 • Ανοιχτή επικοινωνία: 

Οι αληθινές φιλίες ευδοκιμούν εκεί που υπάρχει ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία. Η ικανότητα να μοιράζεσαι σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες χωρίς φόβο ότι θα επικριθείς, ενισχύει το δεσμό με τους φίλους.

 • Ενσυναίσθηση και Κατανόηση: 

Ένας αληθινός φίλος έχει την ικανότητα να ενσυναισθάνεται, να κατανοεί την προοπτική μας, να χαίρεται ειλικρινά με τις χαρές μας και να μας συμπαρίσταται στις δύσκολες φάσεις που βιώνουμε, δημιουργώντας μια βαθιά σύνδεση.

 • Συγχώρεση: 

Κανείς δεν είναι τέλειος και οι αληθινοί φίλοι το ξέρουν. Είναι πρόθυμοι να συγχωρήσουν και να ξεπεράσουν τις διαφωνίες του παρελθόντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σχέσης, άσχετα από τις παροδικές συγκρούσεις.

Γιατί είναι δύσκολο να κάνεις φίλους τη σημερινή εποχή

 • Ψηφιακή υπερφόρτωση: 

Σε μια εποχή που κυριαρχούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο έχουν γίνει πιο σπάνιες. Ο ψηφιακός κόσμος συχνά παρέχει μια παραμορφωμένη εκδοχή της πραγματικότητας κι αυτό είναι κάτι που δυσχεραίνει την ανάπτυξη ουσιαστικών συνδέσεων.

 • Πολυάσχολοι τρόποι ζωής: 

Η σύγχρονη ζωή κινείται με γρήγορους ρυθμούς και όλοι βρίσκονται απορροφημένοι από τη δουλεία και το βαρύ πρόγραμμα της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα, η ανάπτυξη μίας νέας φιλίας να μην μπορεί να ευδοκιμήσει.

 • Φόβος απόρριψης: 

Ο φόβος της απόρριψης ή της επίκρισης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας φιλίας.

 • Ρηχές Συνδέσεις: 

Οι επιφανειακές αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται εντός δικτύου, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση σύνδεσης, χωρίς την ουσία της αληθινής φιλίας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από πολυάριθμους γνωστούς και άγνωστους followers, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν γνήσιες, ουσιαστικές συνδέσεις.

Πέρα από αυτά που μοιάζει να είναι ευκολονόητα, η φιλία γίνεται πιο δύσκολη όσο μεγαλώνουμε. Γιατί;

Όσο μεγαλώνουμε οι φιλίες αλλάζουν. Παλιοί φίλοι χάνονται και νέοι έρχονται στη ζωή μας. Σε κάποια φάση, οι άνθρωποι αποκτούν οικογένεια, οι υποχρεώσεις τους εντείνονται και τα παιδιά μπαίνουν στο επίκεντρο. Επίσης, το δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητας με τις πολλές ώρες εργασίας και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, δεν βοηθάει τη γνωριμία με νέους φίλους.

Μάλιστα, όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι φαίνεται πως οι φιλίες δημιουργούνται στα πλαίσια της αποκόμισης οφέλους. Πρόκειται για φιλίες στις οποίες τα άτομα δεν τρέφουν αληθινά φιλικά αισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση γιατί είναι προς όφελός τους. Συνήθως, το τέλος σε τέτοιου είδους φιλίες έρχεται όταν παύει να υπάρχει όφελος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι συναδελφικές σχέσεις. Μπορεί να περνάς καλά με τον άλλο, αλλά όταν οι συνθήκες αλλάζουν, τότε μεταβάλλεται και η φύση της σχέσης.

Πάντα, όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στους κανόνες.

Γι’ αυτό θα έλεγα ότι αξίζει να το προσπαθήσουμε!

Πώς;

 • Ας μην περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν την πρώτη κίνηση. Ας πάρουμε την πρωτοβουλία να συστηθούμε και να ξεκινήσουμε συζητήσεις. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, να ενταχθούμε σε συλλόγους ή να συμμετάσχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες, όπου θα συναντήσουμε άτομα με παρόμοιες ιδέες και κοινά ενδιαφέροντα.
 • Ένα από τα βασικά στοιχεία της φιλίας είναι η αποτελεσματική επικοινωνία. Χρειάζεται να είμαστε καλοί ακροατές, δίνοντας την πλήρη προσοχή μας στο άτομο που μιλάει. Πρέπει να δείχνουμε αληθινό ενδιαφέρον για όσα έχει να μας πει. Το να είναι κάποιος καλός ακροατής προάγει την αίσθηση της σύνδεσης και κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι χαίρουν εκτίμησης.
 • Τα κοινά ενδιαφέροντα παρέχουν ένα σταθερό θεμέλιο για τη φιλία. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τον προσδιορισμό των χόμπι, τις δραστηριότητες ή τα θέματα που μας παθιάζουν και να αναζητήσουμε άλλους που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα. Είτε πρόκειται για την ένταξη σε μια λέσχη βιβλίου, μια αθλητική ομάδα ή μια ομάδα εθελοντισμού, τα κοινά σημεία μπορούν να αποτελέσουν την κόλλα θα μας ενώσει με άλλους ανθρώπους.
 • Η αυθεντικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία γνήσιων συνδέσεων. Πρέπει να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας και να μην προσποιούμαστε κάτι άλλο μόνο και μόνο για να ταιριάξουμε και να νιώσουμε αποδοχή.
 • Η κατανόηση και η ενσυναίσθηση των συναισθημάτων και των εμπειριών των άλλων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών. Η ενσυναίσθηση ενισχύει τον δεσμό μεταξύ των φίλων και δημιουργεί αίσθηση εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να μπούμε στη θέση των άλλων!
 • Η συνέπεια είναι το κλειδί για τη διατήρηση και την εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων. Χρειάζεται να προσπαθούμε να μένουμε τακτικά σε επαφή με τους φίλους μας, είτε μέσω προσωπικών συναντήσεων, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και μηνυμάτων. Η συνεπής επικοινωνία ενισχύει τη σημασία της σχέσης και διατηρεί τη σύνδεση ζωντανή.

Σχετικά άρθρα