Μάθετε πώς η σειρά που έχετε στην οικογένεια ανάμεσα στα αδέρφια καθορίζει την εξέλιξη της ζωής σας – Όλοι αναρωτιούνται πώς τα αδέρφια μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους – Ανακάλυψε τον τύπο προσωπικότητάς σου που διαμορφώθηκε από τη θέση που έτυχες να έχεις στην οικογένεια

Πολλοί πιστεύουν ότι η σειρά γέννησης παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, των συμπεριφορών, ακόμη και των επαγγελματικών επιλογών ενός ατόμου.

Οι ψυχολόγοι συχνά εξετάζουν πώς η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σειρά γέννησης μπορεί να παίζει ρόλο σε ορισμένες πτυχές της προσωπικότητας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Αυστριακός ψυχίατρος Άλφρεντ Άντλερ εισήγαγε την ιδέα ότι η σειρά γέννησης θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την προσωπικότητα του ατόμου.

Τα βασικά σημεία της θεωρίας της σειράς γέννησης του Adler ήταν τα εξής:

  • τα πρωτότοκα παιδιά ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν ισχυρό αίσθημα ευθύνης
  • τα μεσαία την επιθυμία για προσοχή
  • τα τελευταία την αίσθηση της περιπέτειας και της εξέγερσης

Ο Adler εισήγαγε επίσης την έννοια του «οικογενειακού αστερισμού». Αυτή η ιδέα δίνει έμφαση στη δυναμική που σχηματίζεται μεταξύ των μελών της οικογένειας και στο πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις επιδρούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των ατόμων.

Τα μεγαλύτερα αδέρφια: Φυσικοί ηγέτες ή τελειομανείς;

Τα πρωτότοκα παιδιά, έχουν μια μοναδική κατοχυρωμένη θέση μέσα στην οικογένεια. Έχουν το πλεονέκτημα να είναι για αρκετό διάστημα τα μοναδικά και αποκλειστικά παιδιά στην οικογένεια.

Συχνά αναφέρονται ως οι φυσικοί ηγέτες της οικογένειας και έχουν την τάση να αναλαμβάνουν έναν υπεύθυνο και προστατευτικό ρόλο. Ως αρχικοί αποδέκτες της αμέριστης προσοχής των γονιών τους, συχνά αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες, είναι ευσυνείδητοι και μπορεί να εκδηλώνουν έντονη επιθυμία για επιτεύγματα. Ωστόσο, η πίεση για υπεροχή και ανταπόκριση στις προσδοκίες των γονέων μπορεί επίσης να συμβάλει σε τάσεις τελειομανίας και επιθυμία για έλεγχο.

Όταν έρθει το δεύτερο αδελφάκι και νοιώσουν ότι η θέση τους κλονίστηκε μέσα στην οικογένεια ξεκινάνε να αγωνίζονται, ώστε να επανακτήσουν τη θέση τους και να γίνουν ξανά το αγαπημένο παιδί των γονιών. Προσπαθούν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν, ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον τους.

Τα μεσαία παιδιά: Οι διπλωμάτες ή οι αναζητητές της προσοχής;

Τα δευτερότοκα παιδιά μην έχοντας την εμπειρία της μοναδικότητας δεν ήταν ποτέ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής μέσα στην οικογένεια. Μαθαίνουν από την αρχή της ζωής τους να μοιράζονται, αλλά στην ουσία εντάσσονται στον «αγώνα» που έχει ξεκινήσει με το ρυθμό που έθεσε το πρωτότοκο.

Τα μεσαία παιδιά πιστεύεται ότι είναι ικανοί διπλωμάτες, διαμεσολαβητές και ειρηνοποιοί. Μεγαλώνοντας ανάμεσα σε μεγαλύτερα και μικρότερα αδέρφια, μπορεί να αναπτύξουν ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και επιθυμία να αποφύγουν τις συγκρούσεις. Από την άλλη πλευρά, τα μεσαία παιδιά μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι παραβλέπονται ή επισκιάζονται, οδηγώντας τα να αναζητήσουν την προσοχή ή να χαράξουν τη μοναδική τους ταυτότητα.

Τα μικρότερα αδερφάκια: Ελεύθερα πνεύματα ή άτομα που αναζητούν την προσοχή;

Τα μικρότερα αδέρφια συχνά απολαμβάνουν μια πιο χαλαρή και ανέμελη ανατροφή, επωφελούμενοι από την επιείκεια που έχουν οι γονείς, λόγω εμπειρίας. Αυτό το περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, τον αυθορμητισμό και την αίσθηση του χιούμορ. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι πιο κοινωνικά και εξωστρεφή, να αναζητούν την προσοχή και να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή της οικογένειάς τους.

Ενώ συνήθως έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, συχνά αισθάνονται ότι επισκιάζονται από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, κάτι που αναφέρεται ως «σύνδρομο του μικρότερου παιδιού».

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, διαπίστωσε ότι τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιχειρηματίες.

Τα μοναχοπαίδια: Ανεξάρτητοι Επιτυχόντες ή Κοινωνικοί Αγωνιστές;

Μένοντας στο επίκεντρο της γονικής προσοχής, χωρίς προσπάθεια, το μοναχοπαίδι γίνεται το «παραχαϊδευμένο» παιδί όλων.

Τα μοναχοπαίδια συχνά εμφανίζουν χαρακτηριστικά ανεξαρτησίας, ωριμότητας και ισχυρής αίσθησης του εαυτού τους. Μεγαλωμένα σε περιβάλλον κυρίως ενηλίκων, μπορεί να διαπρέψουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά. Ωστόσο, η έλλειψη δυναμικής των αδελφών μπορεί να οδηγήσει σε προκλήσεις στο μοίρασμα και σε συμβιβασμούς σε κοινωνικές καταστάσεις.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ναι μεν η σειρά της γέννησης επηρεάζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, αλλά υπάρχουν και οι ατομικές διαφορές, ο τρόπος ανατροφής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επίσης ασκούν επιρροή.

Αν και δεν είναι οριστικός προγνωστικός παράγοντας των χαρακτηριστικών ενός ατόμου, η αναγνώριση της επιρροής που ενδέχεται ασκεί η σειρά γέννησης, μπορεί να ενισχύσει την αυτογνωσία και την κατανόηση μέσα στις οικογένειες, οδηγώντας σε πιο αρμονικές σχέσεις.

Τελικά, η περίπλοκη αλληλεπίδραση γενετικής, περιβάλλοντος και προσωπικών εμπειριών διαμορφώνει συλλογικά τη μοναδική προσωπικότητα κάθε ατόμου.

Σχετικά άρθρα