«Το παιδί μου κάνει το κεφάλι του γύρω γύρω και ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Είναι τικ;»

Έχω έναν γιο 7 ετών και εδώ και μερικές ημέρες παρατήρησα πως γυρνάει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά και ανοιγοκλείνει τα ματάκια του συνέχεια.

Από ότι κατάλαβα πρέπει να είναι ένα είδος τικ αλλά θέλω να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω να το ξεπεράσει γιατί προέκυψε εντελώς ξαφνικά.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Δημήτρης Κατσαρός

Το τικ γενικά μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως ότι το είδε κάπου και του άρεσε Από την άλλη, μπορεί να είναι μια στερεοτυπία άλλου είδους μέσα στο μυαλό μου. Δηλαδή, αν δεν κάνει αυτή την κίνηση, θα συμβεί κάτι κακό ή αν κάνει αυτή την κίνηση, θα συμβεί κάτι καλό.

Μπορεί το παιδί με τον συγκεκριμένο τρόπο να διοχετεύει και ένα άγχος με την  συγκεκριμένη στερεοτυπία. Επίσης, μπορεί να θέλει το παιδί να τραβήξει την προσοχή. Πρέπει να δει ο γονιός με έναν διάλογο τι πραγματικά συμβαίνει. Ας μην ρωτήσετε γιατί το κάνει αυτό και ας μην πείτε ότι είναι κακό αυτό που κάνει, γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αρνητικά και το παιδί θα επιμείνει.

Δώστε τη σημασία που χρειάζεται το παιδί

Αν δει ότι ανησυχείτε, θα συνεχίσει να το κάνει γιατί καταλαβαίνει ότι αποσπά το ενδιαφέρον και την αγάπη του γονέα. Δώστε σημασία στο παιδί για άλλα άσχετα θέματα. Αν η ανάγκη του καλυφθεί, θα σταματήσει. Αν δεν σταματήσει, ίσως και είναι ένα τικ.

Ίσως είναι και μίμηση, κάτι μπορεί να έχει δει στο σχολείο. Φυσικά, οι ειδικοί συνιστούμε αν συνεχιστεί και δεν βλέπουν αλλαγή, να απευθυνθούν σε έναν ειδικό. Οι παιδίατροι συνήθως συνιστούν έναν παιδοψυχολόγο ή έναν παιδοψυχίατρο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αργεί να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί για το σχολείο; 6 τρόποι για να αλλάξει συνήθειες

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τον θάνατο; Τα 10 σημεία… κλειδιά

Σχετικά άρθρα