«Η μητέρα μου είναι άνεργη, ο πατέρας μου παίρνει λίγα χρήματα και ο αδερφός μου σπουδάζει. Πώς να τους στηρίξω;»

Η μητέρα μου είναι άνεργη και ο πατέρας μου παίρνει 500 ευρώ τον μήνα και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Είμαστε και 2 αδέρφια.

Εγώ είμαι κορίτσι, 15 ετών και ο αδερφός μου είναι 20. Σπουδάζει και δεν δουλεύει. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω να βοηθήσω να τα βγάλουμε πέρα.

Σκέφτηκα να πάω για δουλειά και έψαξα αλλά κανείς δεν με παίρνει γιατί είμαι ανήλικη. Πώς μπορώ να τους βοηθήσω για να μην είναι τόσο χάλια ψυχολογικά;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Το «κλειδί» για τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δυσκολεύονται οικονομικά είναι να μην νιώσουν… βάρος. Το μόνο που πρέπει να σκέφτονται είναι ότι πρέπει να μεγαλώσουν. Τα οικονομικά προβλήματα και η επίλυσή τους είναι για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει και παράγουν κάποιο έργο.

Το παλικάρι που είναι 20 ετών, θα μπορούσε να ασχοληθεί με εθελοντικές εργασίες που σε κάθε δήμο υπάρχουν. Ίσως με αυτόν τον τρόπο μπορέσει όχι μόνο να τονώσει την αυτοπεποίθησή του αλλά και να δικτυωθεί, να αποκτήσει κοινωνικές επαφές και να μπει στη λογική της εργασίας σιγά – σιγά. Ο εθελοντισμός είναι η πρώτη φάση για να βρει κάποιος εργασία και να αποκτήσει μια πρώτη αμοιβή σταδιακά, μόλις τον μάθουν.

Να είστε ο ένας δίπλα στον άλλο

Εσείς, ως μικρή αναγνώστρια, πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν μπορείτε να παράγετε κάτι για να φέρετε εισόδημα στην οικογένεια στην ηλικία που βρίσκεστε. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να σκέφτεστε ότι πρέπει να μεγαλώσετε, γιατί αν είστε εσείς η ίδια καλά τότε και η οικογένειά της θα είναι.

Αυτή είναι η δική σας προσφορά για να νιώσει καλύτερα η οικογένειά σας. Οι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους καλά και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα οικονομικά ζητήματα είναι βασικά. Πολλοί σκέφτονται πως αν δεν πάρουν όλα τα υλικά αγαθά που ζητούν τα παιδιά, θα πάθουν… ψυχολογικά! Αλλά δεν είναι έτσι. Σημασία έχει να είστε ο ένας δίπλα στον άλλο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εργασιακή ανασφάλεια: Πώς να επιβιώσεις είτε είσαι εργαζόμενος είτε άνεργος;

4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της ανεργίας

Οι 7 ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας σε εκείνον που δεν έχει δουλειά

Σχετικά άρθρα