Πως επηρεάζει η κρίση την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών thumbnail
Εποχή της κρίσης: Η επίδραση των κοινωνικο-οικονομικών δυσκολιών της οικογένειας στην ανάπτυξη και συμπεριφορά του παιδιού

Πως επηρεάζει η κρίση την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών

Για το boro.gr γράφει η κα Νένη Περβανίδου, Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος:


photo.jpg


Εποχή της κρίσης: Η επίδραση των κοινωνικο-οικονομικών δυσκολιών της οικογένειας στην ανάπτυξη και συμπεριφορά του παιδιού


Η έρευνα σήμερα έχει δείξει οτι οι οικονομικές δυσκολίες και η φτώχεια επιδρούν στη συμπεριφορά & τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, απο την ηλικια των 3 χρόνων. Γενικά, τα παιδιά που ζουν σε οικονομικά στερημένες οικογένειες εκδηλώνουν πιο συχνά προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθήματος. Οι παράγοντες μέσω των οποίων επηρεάζεται η ανάπτυξη και συμπεριφορά του παιδιου έχουν μελετηθεί και είναι η μητρική κατάθλιψη, το περιβάλλον του σπιτιού και οι γονεικές δεξιότητες. Το οικογενειακό εισόδημα είναι άμεσα συνδεόμενο με τα συμπτώματα κατάθλιψης της μητέρας και έμεσα με το φυσικό περιβάλλον του σπιτιού (παροχές, θέρμανση, ασφάλεια, καθαριότητα) καθώς και με την ύπαρξη ή μη διεγερτικών ερεθισμάτων, όπως η έκθεση σε βιβλία, παιχνίδια, ταξίδια κτλ


Τα καταθλιπτικά συμπτώματα της μητέρας επιδρούν στην ανάπυξη και συμπεριφορά του παιδιού μέσω αφενός ακατάλληλης γονεικότητας- συχνά υπερβολικά τιμωρητικές πρακτικές- όσο και μέσω αυξημένου γονεικού στρες που συνδέεται είτε με συναισθηματική παραμέληση είτε με περιορισμένες παροχές στο παιδί.


Τα προβλήματα που εμφανιζονται στα παιδιά είναι τόσο συμπεριφοράς, όπως προβλήματα διαγωγής στη σχολείο, όσο και συναισθήματος όπως το καταθλιπτικό συναίσθημα και τα σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με το χρόνιο στρες.


Ρόλος των υπηρεσιών υγείας και της πολιτείας για την πρόληψη των επιπτώσεων του χρόνιου ψυχοκοινωνικού στρες που μπορεί να σχετίζεται με τις κοινωνικο-οικονομικές αντιξοότητες στα παιδιά, είναι η φροντίδα της σωματικής υγείας (διατροφή, εμβολιασμοί), η ενίσχυση των σχέσεων γονέων με παιδιά, η πρόληψη της παραμέλησης/κακοποίησης, η πρώιμη ανίχνευση παραγόντων κινδύνου όπως η μητρική κατάθλιψη και άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες κινδύνου, η καθοδήγηση σχετικά με τις πηγές βοήθειας στην κοινότητα καθώς και η πρώιμη ανίχνευση αναπτυξιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων στα παιδιά.


Είναι δεομένο οτι όσο νωρίτερα παρέμβει κανείς προσφέροντας υποστήριξη σε πρακτικό και συναισθηματικό επίπεδο στις οικογένειες, τόσο πιο ευνοική είναι η έκβαση στη συναισθματική ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X