Ηλιοθεραπεία.Συμβουλές για κάθε τύπο δέρματος!

Το δέρμα μας χωρίζεται σε έξι διαφορετικούς τύπους με βάση το βαθμό της μελάγχρωσης. Ξεκινώντας από το χαμηλότερο τύπο δέρματος, ο τύπος «ένα» είναι ο πιο ανοιχτόχρωμος και ο τύπος «έξι» ο πιο σκούρος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας κίνδυνος ανεξαιρέτως του τύπου δέρματος σας, έτσι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό, αν περνάτε ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Η ιατρική ιστοσελίδα Mayo Clinic, συνιστά τη χρήση ενός ευρέως φάσματος αντηλιακού με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, το οποίο παρέχει προστασία από ακτινοβολία UVA και UVB. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, δώστε προσοχή στα πρόσθετα συστατικά, όπως τα αρώματα και τις χρωστικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Τύπος 1

Τα άτομα με τύπο δέρματος 1 είναι πολύ ανοιχτόχρωμα, πάντα καίγονται στον ήλιο και ποτέ δεν μαυρίζουν. Σύμφωνα με ειδικούς αυτή η ομάδα ανθρώπων βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο μελανώματος, η οποία είναι και η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με τύπο δέρματος 1, περιγράφονται επίσης ως «εξαιρετικά ευαίσθητα» σε βλάβη του δέρματος, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Εάν έχετε τον τύπο δέρματος 1, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και είδη ένδυσης με δείκτη UPF 30 και άνω. Το UPF σημαίνει Υπεριώδης Δείκτης Προστασίας (Ultraviolet Protection Factor) και αποτελεί το σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για τα προστατευτικά ρούχα. Επιδιώξτε να βρίσκεστε στη σκιά όποτε είναι δυνατόν.

Τύπος 2

Αν έχετε τύπο δέρματος 2, συνήθως καίγεστε, και σπάνια μαυρίζετε στον ήλιο. Είναι λοιπόν μια πολύ καλή ιδέα να αναζητάτε σκιά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μελανώματος είναι υψηλός, καθώς υπάρχει επίσης ιδιαίτερη ευαισθησία σε δερματική βλάβη και στους καρκίνους του δέρματος βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Συνιστάτε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και άνω και είδη ένδυσης με δείκτη UPF 30 και άνω.

Τύπος 3

Τα άτομα με τύπο δέρματος 3 έχουν λίγο πιο φυσικό χρώμα δέρματος και μπορεί να πάθουν έγκαυμα ή να μαυρίσουν στον ήλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος και είναι ευαίσθητα σε άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος. Αν έχετε αυτό τον τύπο δέρματος, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15  και φορέστε ρούχα που προσφέρουν αντηλιακή προστασία. Αν είστε σε εξωτερικό χώρο κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατότερος, 10:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ., καλό είναι να αναζητήσετε λίγη σκιά.

Τύπος 4

Τα άτομα με τύπο δέρματος 4, είναι αυτά που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται, αλλά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για δερματική βλάβη και ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Αν έχετε αυτό τον τύπο δέρματος, συνιστάτε να είστε προσεκτικοί κατά την έκθεση σας στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ. καλύπτοντας το δέρμα σας με αντηλιακό προστασίας τουλάχιστον 15.

Τύπος 5

Άτομα με πιο σκούρο δέρμα τύπου 5, μπορούν να πάρουν εύκολο μαύρισμα χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για έγκαυμα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα αυτής της ομάδας μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ανάπτυξη ενός καρκίνου του δέρματος γνωστού ως μελάνωμα acral lentiginous. Αυτά τα μελανώματα συνήθως δεν εντοπίζονται μέχρι ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί, και συχνά εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που έχουν μειωμένη έκθεση στον ήλιο. Είναι σημαντικό αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ατόμων να αποφεύγετε τον ήλιο κατά τις ώρες δυνατής ακτινοβολίας (10:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ.) και να θυμάστε να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό προστασίας 15 και άνω.

Τύπος 6

Όσοι έχουν τύπο δέρματος 6 δεν χρειάζεται να ανησυχούν για έγκαυμα, αλλά θα πρέπει να θυμούνται να χρησιμοποιούν κάποιο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 και άνω. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μελάνωμα acral lentiginous είναι μία πολύ ισχυρή μορφή μελανώματος και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με σκούρο δέρμα. Ψάξτε για λίγη σκιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της δυνατής ακτινοβολίας και χρησιμοποιήστε αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 15.

Σχετικά άρθρα