Στη δουλειά με το ποδήλατο; 4 λόγοι για να το τολμήσετε!

Οι άνθρωποι, οι οποίοι πηγαίνουν στη δουλειά τους με τα πόδια ή με ποδήλατο αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά (π.χ. από καρκίνο) ή να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους οδηγούν με το αυτοκίνητό τους μέχρι την εργασία τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Πάτερσον της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 300.000 άτομα σε βάθος 25ετίας και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

Τα οφέλη του να κάνεις ποδήλατο

Είναι εκείνοι που ανέφεραν ότι καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) λόγω πανδημίας είναι ευκαιρία για τους ανθρώπους να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, όσον αφορά στη μετάβαση από το σπίτι στη δουλειά.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, 2 στους 3 (το 66%) πήγαιναν στη δουλειά με το αυτοκίνητό τους, το 19% με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το 12% με τα πόδια και το 3% με το ποδήλατο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με όσους πάνε στη δουλειά με το αυτοκίνητό τους, αυτοί που προτιμούν το ποδήλατο έχουν:

  • 20% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία,
  • 24% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου (από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά.),
  • 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και
  • 11% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου.

Τα οφέλη του περπατήματος και των ΜΜΜ

Το περπάτημα έως τη δουλειά σχετιζόταν με 7% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου σε σχέση με την οδήγηση. Αλλά και όσοι πάνε με το τρένο/ μετρό στη δουλειά τους έχουν 10% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και 12% μικρότερη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου.

Αυτό, πιθανώς, οφείλεται στο ότι συνήθως περπατούν ή ποδηλατούν μέχρι να φθάσουν στους σταθμούς του τρένου/μετρό.

Και να θυμίσουμε πως η υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας αλλά και η τήρηση των αποστάσεων έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται, για τις μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό με τρένα, λεωφορεία ΚΤΕΛ, τουριστικά, και αεροπλάνα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κινδυνεύουμε από φλεβική θρόμβωση αν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;

Χριστίνα Μπόμπα: Η γυμναστική που κάνει για γλουτούς και πόδια

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα