Διακοπές = Ευτυχία: 6 λόγοι για τους οποίους τα ταξίδια κάνουν καλό στην ψυχική υγεία – Ποιους ανθρώπους θέλουμε μαζί στα ταξίδια μας;

Όλοι θυμόμαστε ότι όταν ήμασταν παιδιά περιμέναμε τις διακοπές πώς και πώς, γιατί ξέραμε ότι θα βυθιστούμε στην ανεμελιά και θα χορτάσουμε παιχνίδι. Πλέον, όμως, το καθημερινό φόρτο εργασίας και το άγχος που μας ακολουθεί, μοιάζει να «απειλούν» τις πολύτιμες ημέρες των διακοπών μας.

Διακοπές για μικρούς και μεγάλους σημαίνει να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα και κυρίως να αλλάζουμε τη ρουτίνα μας. Παρατεταμένη αδράνεια, χαλάρωση, τεμπελιά, ξεκούραση και διασκέδαση. Ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητά μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά διακοπές μία ή δύο φορές το χρόνο μπορούν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις υποχρεώσεις ή τις δυσκολίες και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Διακοπές = Ευτυχία

Ερευνητές από την Αγγλία και την Ολλανδία ξεκίνησαν να μετρήσουν την επίδραση που έχουν οι διακοπές στη συνολική ευτυχία των ανθρώπων και πόσο διαρκεί αυτή.

Η προσμονή, η εμπειρία και οι αναμνήσεις είναι οι τρεις ψυχολογικές μεταβλητές που επηρεάζουν τη στάση μας απέναντι στις διακοπές.

Το στάδιο της προσμονής είναι το πιο καθοριστικό, διότι αυτό είναι που τελικά αυξάνει το επίπεδο της ευτυχίας και όχι τόσο, οι ίδιες οι διακοπές. Πιο συγκεκριμένα, οι προγραμματισμένες διακοπές, αποδείχθηκε ότι επιφέρουν μεγαλύτερη ευτυχία στους ανθρώπους.

Οι διακοπές συμβάλλουν στο να σπάσει ο συνεχόμενος κύκλος του άγχους, που βιώνουμε καθημερινά. Όταν οι διακοπές μας είναι επιτυχής αισθανόμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε και πάλι τον κόσμο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να οργανώσουμε καλύτερα τις διακοπές μας, ώστε να έχουμε μια αξέχαστη εμπειρία και να επιστρέψουμε στη βάση μας πιο ανανεωμένοι και ορεξάτοι.

Πώς επωφελούμαστε από τις διακοπές; – 5 λόγοι για τους οποίους τα ταξίδια κάνουν καλό στην ψυχική υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διακοπές μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Ποια είναι όμως η ψυχολογία πίσω από αυτό;

1. Κοινωνική αλληλεπίδραση:

Οι διακοπές συμβάλλουν στη δημιουργία νέων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, αυξάνουν την ικανοποίηση από τις κοινωνικές επαφές, ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και μειώνουν τη μοναξιά.

2. Παύση στο κουμπί «στρες»:

Τα ταξίδια μας επιτρέπουν να ξεχάσουμε τις δουλειές και το φόρτο εργασίας και να επικεντρωθούμε στην παρούσα στιγμή. Αλλάζουμε παραστάσεις και ξεφεύγουμε από τα καθιερωμένα.

Ακόμα και όταν επιστρέφουμε στους στρεσογόνους παράγοντες στο σπίτι, οι αναμνήσεις που κωδικοποιούνται από τα ταξίδια βοηθούν στη διατήρηση ενός «χώρου ζεν», τον οποίο μπορούμε να επισκεπτόμαστε ξανά όποτε το χρειαζόμαστε. Οι τεχνικές Mindfulness συνιστούν συχνά να επιστρέφετε σε μια όμορφη ή ειρηνική ανάμνηση για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της ισορροπίας οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε.

Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι, είσαι καλύτερη μαμά, καλύτερη κόρη, καλύτερη φίλη και καλύτερη υπάλληλος επειδή μπόρεσες να ξεφύγεις από τα καθημερινά καθήκοντα που σχετίζονται με το άγχος και να καθαρίσεις το μυαλό και την καρδιά σου.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι άνθρωποι μπορούν να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και χαλαροί, γεγονός που τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση της ευημερίας των ανθρώπων.

3. Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας:

Τα βιωματικά ταξίδια, ιδιαίτερα σε μια ξένη χώρα, μπορούν να μας βοηθήσουν να επανεκτιμήσουμε τη ζωή μας. «Αν το επιτρέψετε, τα ταξίδια έχουν την ικανότητα να διευρύνουν το μυαλό σας με έναν τρόπο που ποτέ δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι ήταν δυνατό», λέει η ειδικός στα σόλο ταξίδια και ιδρύτρια του Trusted Travel Girl, Valerie Wilson.

Επιπλέον, τα πολύτιμα μαθήματα που μαθαίνουμε στην πορεία διευρύνουν την οπτική μας, κάνοντάς μας πιο συνειδητοποιημένους και ανοιχτούς σε νέα πράγματα.

4. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης:

Τα νέα γεγονότα και οι νέες εμπειρίες ενισχύουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας.

Οι λάτρεις των ταξιδιών λένε:

  • «Νομίζω ότι οι άνθρωποι, γενικά, δεν είναι γραφτό να είναι δεμένοι σε ένα μόνο μέρος για όλη τους τη ζωή. Νιώθω ιδιαίτερα “παγιδευμένη” όταν πρέπει να μείνω στο ίδιο μέρος για πολύ καιρό, χωρίς να μπορώ να κινηθώ πραγματικά και να εξερευνήσω».
  • «Η ζωή μου μοιάζει πιο ολοκληρωμένη όταν βρίσκομαι έξω, ζώντας μέσα από νέες εμπειρίες και μαθαίνοντας».
  • «Τα ταξίδια σίγουρα με κάνουν ευτυχισμένη. Ακόμα και η πράξη του σχεδιασμού ενός ταξιδιού μου δίνει κάτι να περιμένω με ανυπομονησία και μου φέρνει ευτυχία».

5. Ενίσχυση της δημιουργικότητας:

Τα μεγάλα ταξίδια, ιδίως εκείνα στα οποία οι άνθρωποι μένουν για αρκετό καιρό σε κάποιο ξένο μέρος και ενσωματώνονται στο τοπικό περιβάλλον, ενισχύουν το βάθος της σκέψης και της φαντασίας και ενεργοποιούν τη δημιουργικότητα.

Επιπλέον, τα εκτεταμένα ταξίδια βελτιώνουν την παραγωγικότητά μας, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες να πάρουμε προαγωγή στη δουλειά!

6. Ανανέωση της ερωτικής σχέσης

Όταν πηγαίνουμε ταξίδια με το σύντροφό μας, η σχέση μας ανανεώνεται και ενδυναμώνεται. Επιστρέφοντας από το ταξίδι, μοιραζόμαστε κοινές αναμνήσεις και περιπέτειες, με αποτέλεσμα να μην βαριόμαστε τη σχέση.

Ποιους ανθρώπους θέλουμε μαζί στα ταξίδια μας;

  • Έμπειροι ταξιδιώτες: Όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε εντελώς άγνωστους προορισμούς, πολύ συχνά νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε άτομα που να γνωρίζουν να ταξιδεύουν, ώστε να μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφάλεια. Με τέτοιους ανθρώπους τα ταξίδια γίνονται ευκολότερα και το άγχος μας μειώνεται.
  • Άτομα με όρεξη για περιπέτεια: Ιδανικοί ταξιδιωτικοί σύντροφοι είναι εκείνοι που διαθέτουν την αίσθηση περιπέτειας, είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν προορισμούς εκτός πεπατημένων, να δοκιμάσουν τοπικές κουζίνες και να ασχοληθούν με διαφορετικούς πολιτισμούς. Με τέτοιους ανθρώπους ο ενθουσιασμός μεγαλώνει και η κάθε στιγμή στο ταξίδι μοιάζει να είναι συναρπαστική.
  • Ευελιξία και ανοιχτό μυαλό: Κανένα ταξίδι δεν εξελίσσεται ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί και είναι σημαντικό να υπάρχει ευελιξία όταν προκύπτουν απροσδόκητες αλλαγές ή προκλήσεις. Οι ταξιδιωτικοί σύντροφοι που είναι προσαρμοστικοί και ανοιχτόμυαλοι μπορούν να μετατρέψουν απρόβλεπτες περιστάσεις σε ευκαιρίες για περιπέτεια, διευκολύνοντας τα πράγματα και δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα.
  • Άτομα με τα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε: Είναι σημαντικό να ταξιδεύουμε με ανθρώπους που τα βρίσκουμε και καταλαβαινόμαστε. Η σαφής και ανοιχτή επικοινωνία βοηθάει στην εμπιστοσύνη και στη συνεργασία, ενισχύοντας τη συνολική απόλαυση του ταξιδιού για όλους.
  • Ενσυναίσθηση και διακριτικότητα: Στα ταξίδια συχνά χρειάζεται να κάνουμε συμβιβασμούς και να λάβουμε υπόψη μας τις ανάγκες και τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται μαζί μας. Μοιραζόμαστε από κοινού τις εμπειρίες του ταξιδιού και θέλουμε ανθρώπους που έχουν ενσυναίσθηση και αφήνουν χώρο όταν χρειάζεται, ώστε να υπάρχει αρμονία.
  • Άτομα εύστροφα που φέρνουν λύσεις στα προβλήματα: Πολλές φορές, στα ταξίδια συμβαίνουν αναπάντεχα πράγματα και ανατροπές που χρειάζονται γρήγορη σκέψη και δημιουργικές λύσεις. Οι ιδανικοί συνταξιδιώτες είναι εύστροφοι και μπορούν να βρίσκουν λύσεις για τα εμπόδια που ανακύπτουν, ώστε να διατηρούν το ταξίδι σε καλό δρόμο. Γι’ αυτό θέλουμε άτομα που μπορούν να μετατρέψουν τις αναποδιές σε αξέχαστες περιπέτειες και τις στιγμές απογοήτευσης σε μεγαλύτερη σύνδεση της σχέσης.
  • Αίσθηση του χιούμορ και θετικότητα: Το γέλιο και η ευχάριστη αίσθηση θέλουμε να συνοδεύουν τα ταξίδια μας, καθώς το χιούμορ μπορεί να ελαφρύνει ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Οι συνταξιδιώτες που κουβαλάνε μαζί τους τη θετικότητα και το γέλιο μπορούν να κάνουν το ταξίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον και αξέχαστο.

Είναι σημαντικό να προγραμματίζουμε το ταξίδι μας σωστά, εκ των προτέρων, για να αποφύγουμε τον πανικό και το χάος της τελευταίας στιγμής, καθώς και να επιλέγουμε την κατάλληλη παρέα για να μοιραστούμε μία ταξιδιωτική εμπειρία.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποιες φορές η αναμονή αξίζει περισσότερο κι από το ίδιο το ταξίδι!

Σχετικά άρθρα