Κατσικάκι με αγκινάρες στη γάστρα – Ένα γιορτινό και άκρως ανοιξιάτικο φαγητό

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1.500 γρ. κατσικάκι γάλακτος, με το κόκαλο (προτιμάμε κομμάτι από την πλάτη), κομμένο σε μέτρια κομμάτια– μπορούμε, αν θέλουμε, να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να το σπάσει σε δυο τρία σημεία αντί να το κόψει
  •  8-10 αγκινάρες
  •  2 λεμόνια
  •  2 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 ποτηράκι του κρασιού λευκό, ξηρό κρασί
  •  2-3 κλωνάρια μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένα
  •  1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κατσικάκι με αγκινάρες στη γάστρα, πρώτα αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και κόβουμε τις άκρες από όσα έμειναν στο κεφάλι.
  2. Κόβουμε τα κεφάλια στη μέση και με ένα κουτάλι ξύνουμε και αφαιρούμε τα χνούδια από το εσωτερικό τους.
  3. Ρίχνουμε τα κεφάλια σε μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό, στύβουμε εκεί τα λεμόνια και προσθέτουμε τις λεμονόκουπες και το αλεύρι (έτσι δεν θα μαυρίσουν).
  4. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  5. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  9. Τακτοποιούμε το κρέας σε μια γάστρα (ή σε βαθύ ταψί), περιχύνουμε με το ζουμί της κατσαρόλας και προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό.
  10. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 1 ώρα.
  11. Στο μεταξύ, στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις σκουπίζουμε καλά.
  12. Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα όπου σοτάραμε το κρέας, ζεσταίνουμε εκεί το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
  13. Μόλις περάσει η 1 ώρα ψησίματος του κρέατος, ανοίγουμε τη γάστρα ή το ταψί, προσθέτουμε τις αγκινάρες με το λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, την ντομάτα και τον μάραθο (ή άνηθο), σκεπάζουμε ξανά το σκεύος καλά και ψήνουμε για άλλη 1 1⁄2 ώρα.
  14. Αν θέλουμε, προς το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν το κρέας και οι αγκινάρες.

Πηγή: Gastronomos, Άννα και Βλασία Τζίνη

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Σχετικά άρθρα