Σιγά σιγά στην αποτοξίνωση: Μύδια με φασόλια, σκόρδο και δεντρολίβανο (340 θερμίδες)

Συστατικά:

Για 2 έως 3 μερίδες

  • ¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 8 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανου
  • Ψιλό θαλασσινό ή επιτραπέζιο αλάτι
  • 2 κονσέρβες φασόλια, όπως τα φασόλια κανελίνι, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • ¼ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό μύδια
  • 1 κουταλιά του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα μαλακά μυρωδικά, όπως μαϊντανός, άνηθος ή κόλιαντρο, συν περισσότερα για το σερβίρισμα

Μέθοδος εκτέλεσης:

Βήμα 1: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με σφιχτό καπάκι, αναμειγνύετε το λάδι και το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, το δεντρολίβανο και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύετε μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να παίρνει χλωμό χρυσαφί χρώμα στις άκρες (μην αφήσετε το σκόρδο να μαυρίσει), 2 έως 4 λεπτά.

Βήμα 2: Προσθέστε τα φασόλια, το ζωμό λαχανικών, το κρασί και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν καλά τα φασόλια. Αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει ο ζωμός, ανακατεύοντας περιστασιακά, 8 έως 10 λεπτά.

Βήμα 3: Εν τω μεταξύ, ξεπλύνετε τα μύδια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Αν δείτε τριχωτές μάζες γύρω από το κέλυφος, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή τα δάχτυλά σας για να τις τραβήξετε και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά τα μύδια. Πετάξτε τα μύδια με ραγισμένο κέλυφος ή εκείνα που το κέλυφός τους δεν κλείνει μόλις τσακίσετε τις άκρες τους.

Βήμα 4: Προσθέστε τα μύδια στην κατσαρόλα και σκεπάστε τα. Αφήστε τα μύδια να αχνίσουν, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές, μέχρι να ανοίξουν, 5 έως 8 λεπτά. Ανακατέψτε με το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά. Δοκιμάστε, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι, αν χρειάζεται.

Βήμα 5: Για να σερβίρετε, μοιράστε τα μύδια και τα φασόλια σε ατομικά μπολ. Πετάξτε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει και γαρνίρετε με περισσότερα μυρωδικά και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, αν θέλετε.

Bryan Gardner for The New York Times

Food Stylist: Barrett Washburne

Σχετικά άρθρα