Πότε αποφασίζει ένας άντρας να φύγει από το γάμο; -10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες που αγαπούν – Οι φόβοι και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσoυν

Γνωρίστηκαν στο σχολείο, ερωτεύτηκαν, αγαπήθηκαν, παντρεύτηκαν, δημιούργησαν οικογένεια και…χώρισαν.

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πραγματικά δύσκολες και συνεχώς βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

«Ο Γιάννης χώρισε με τη Στέλλα, γιατί στο ταξίδι που είχε πάει με τη δουλειά, γνώρισε μία Ρωσίδα και τώρα είναι μαζί με αυτή. Κρίμα, ήταν πολλά χρόνια μαζί και έμοιαζαν αγαπημένοι».

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσπαθήσει κανείς να αποκωδικοποιήσει γιατί οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας μπορεί να είναι δυστυχισμένος στο γάμο του.

Γιατί ένας άντρας μπορεί να αποφασίσει να βγει από το γάμο του και να εγκαταλείψει τη γυναίκα του;

10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες που αγαπούν

1. Το σεξ έχει ξεχαστεί στο μακρινό παρελθόν

Οι άνθρωποι είναι συνήθως σεξουαλικά πλάσματα, και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες που αγαπούν.

Οι ορμόνες τους ελέγχουν πολλά από αυτά που κάνουν. Αν το σεξ λείπει από τη σχέση, μπορεί να αρχίσουν να το ψάχνουν αλλού για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους και ίσως αυτό να τους κάνει να θέλουν να τερματίσουν την τρέχουσα σχέση τους προς όφελος μιας πιο σεξουαλικά φορτισμένης σύνδεσης.

Όσο περισσότερη σωματική οικειότητα υπάρχει σε έναν γάμο, τόσο περισσότερη ωκυτοκίνη γεμίζει έναν άνδρα. Αυτή η ορμόνη είναι τόσο ισχυρή που ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι ευθύνεται για τη μονογαμία στους άνδρες.

Χωρίς ωκυτοκίνη, μια σχέση θα υποφέρει. Ο σύζυγος μπορεί να μην αισθάνεται πλέον συναισθηματικά ή σωματικά συνδεδεμένος με τη σύζυγό του.

2. Καμία συναισθηματική οικειότητα

Ακόμη και οι άνδρες που δεν τρελαίνονται να μοιράζονται τα συναισθήματά τους, χρειάζονται συναισθηματική οικειότητα στο γάμο τους. Η συναισθηματική οικειότητα είναι μια βαθιά σύνδεση όπου και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ασφάλεια, αγάπη και εμπιστοσύνη.

Συνδυαστικά με την έλλειψη του σεξ, όταν ένας άντρας δεν νιώθει συναισθηματική οικειότητα με τη σύντροφό του, σκέφτεται να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και να αναζητήσει αλλού αποκούμπι.

3. Απώλεια έλξης

Η έλξη δεν είναι το παν σε έναν γάμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική. Η έλξη συμβάλλει στη σεξουαλική απόλαυση και εντείνει τη σύνδεση ενός ζευγαριού.

Οι άνδρες θέλουν να νιώθουν έλξη για τις γυναίκες τους. Όσο επιφανειακή κι αν είναι, η έλλειψη συναισθηματικής ή σωματικής έλξης μπορεί να είναι αυτό που κάνει έναν άνδρα να εγκαταλείψει τη γυναίκα του για μια άλλη γυναίκα.

4. Βρήκε κάποια άλλη

Ο ενθουσιασμός για κάτι νέο συχνά κάνει τους άνδρες να παρεκτρέπονται και να αφήνουν τη γυναίκα τους για μία άλλη.

Όταν, λοιπόν, ένας άντρας βρίσκεται στη δίνη ενός δυστυχισμένου γάμου ή ακόμη και μίας μακροχρόνιας σχέσης που έχει ξεχειλώσει, τότε αναζητά κάτι διαφορετικό, κάτι που να του δίνει μία ανανεωμένη αίσθηση και ικανοποίηση.

5. Φοβάται μήπως χάσει κάτι καλό εκεί έξω

Το Διαδίκτυο έχει κάνει την εξαπάτηση του συντρόφου πιο εύκολη από ποτέ.

Το πλήθος των εφαρμογών γνωριμιών, ιστότοπων και διαφημίσεων στο διαδίκτυο μπορεί να αρχίσει να κάνει τους άνδρες να αισθάνονται ότι η επόμενη μεγάλη ρομαντική τους κατάκτηση είναι προ των πυλών.

Ένας σύζυγος που θέλει διαρκώς να νιώθει ότι είναι ελκυστικός και να παίρνει επιβεβαίωση, μπροστά στην ιδέα ότι υπάρχουν άλλες γυναίκες που μπορεί να είναι διαθέσιμες γι’ αυτόν, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει να εγκαταλείπει το γάμο του.

6. Φόβος ότι θα χάσει τον εαυτό του

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες που αγαπούν είναι επειδή νιώθουν ότι έχουν αποσυνδεθεί από τον εαυτό τους.

Όταν βρίσκονται σε μια δεσμευμένη σχέση, μπορεί να διαπιστώσουν ότι:

 • Περνούν λιγότερο χρόνο με τους φίλους τους
 • Δεν έχουν αρκετό χρόνο για τα χόμπι τους
 • Έχουν χάσει την επαφή με το ποιοι ήταν πριν παντρευτούν

Η απλή αλήθεια είναι ότι μερικές φορές οι άνδρες το βάζουν στα πόδια όταν ερωτεύονται. Το συναισθηματικό δέσιμο που ένιωσε με τη γυναίκα του μπορεί να ήταν υπερβολικό για εκείνον.

Ο σύζυγος μπορεί να ένιωσε ότι χάνει τον εαυτό του και να του δημιουργήθηκε μια έντονη επιθυμία να βγει ξανά στον κόσμο και να θυμηθεί την ταυτότητά του.

7. Η σχέση είναι τοξική

Πολλές σύζυγοι μπορεί να αναρωτηθούν: «Γιατί με άφησε αφού με αγαπούσε;». Μερικές φορές, η απάντηση δεν έχει να κάνει με το ότι έχασε την αγάπη, αλλά έχει να κάνει με το ότι βρίσκεται σε μια τοξική σχέση.

Μια τοξική σχέση είναι εκείνη όπου οι σύντροφοι δεν υποστηρίζουν και φαίνεται να υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ τους. Άλλα σημάδια μιας τοξικής σχέσης περιλαμβάνουν:

 • Ανθυγιεινή ζήλια
 • Συνεχείς διαφωνίες χωρίς λύση
 • Υποτιμητικά σχόλια από ή για τον σύντροφο
 • Ελεγκτική συμπεριφορά
 • Ανεντιμότητα
 • Κακή οικονομική συμπεριφορά (ο σύντροφος κλέβει χρήματα ή κάνει μεγάλες αγορές χωρίς συζήτηση ως ζευγάρι)
 • Απιστία
 • Συνεχής έλλειψη σεβασμού από τη σύζυγο

Επί της ουσίας, μία σχέση είναι τοξική όταν οι σύντροφοι αναδεικνύουν ο ένας τα χειρότερα στοιχεία του άλλου.

8. Η γυναίκα του τον απάτησε

Η απιστία της συζύγου είναι ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνδρες εγκαταλείπουν το γάμο τους.

Είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς ένα τέτοιο τραύμα, ειδικά όταν προκλήθηκε από την απιστία ή την προδοσία της εμπιστοσύνης κάποιου.

Αν μια γυναίκα ήταν άπιστη στον άντρα της, η απογοήτευση και η πληγωμένη καρδιά του μπορεί να τον κάνει να τερματίσει το γάμο και να βρει κάποια άλλη για να αποκαταστήσει την ευτυχία του.

9. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της σχέσης δεν ταιριάζουν

Η ύπαρξη ισχυρών, διαφορετικών απόψεων σε θέματα που αφορούν το μέλλον της σχέσης του ζευγαριού μπορεί να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό τον έγγαμο βίο και να κάνει τον άντρα να βγει από το γάμο του.

Για παράδειγμα, ένας σύζυγος που θέλει να κάνει παιδιά μπορεί να κάνει τη σύντροφό του να νιώθει ενοχές επειδή δεν θέλει το ίδιο πράγμα. Εναλλακτικά, μπορεί να νιώσει ότι παραιτείται από κάτι σημαντικό γι’ αυτόν και να δυσανασχετήσει απέναντι στη σύζυγό του.

Όταν ένας άνδρας απομακρύνεται από μια σχέση, μπορεί να οφείλεται στο ότι θέλει διαφορετικά πράγματα στη ζωή από τη σύζυγό του.

10. Η προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη παρεμποδίζεται

Οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν ένας σύζυγος αισθάνεται ότι η προσωπική του ανάπτυξη και οι φιλοδοξίες του παρεμποδίζονται από το γάμο, μπορεί να σκεφτεί να φύγει για να κυνηγήσει τους δικούς του στόχους και επιθυμίες.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο ένας σύντροφος εξαρτάται υπερβολικά από τη σχέση για τη δική του ταυτότητα και ανάπτυξη, με αποτέλεσμα το άλλο άτομο να αισθάνεται ότι πνίγεται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε άτομο και κάθε σχέση είναι μοναδική και οι λόγοι για την αποχώρηση μπορεί να διαφέρουν πολύ από τη μία κατάσταση στην άλλη. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μέσα σε μια σχέση είναι το κλειδί για την κατανόηση και την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων πριν οδηγήσουν σε χωρισμό.

Προφανώς, αντίστοιχοι λόγοι ισχύουν και για τις γυναίκες.

Τι σκέφτονται οι γυναίκες όταν τις εγκαταλείπουν οι άντρες;

Οι χωρισμοί είναι οδυνηροί και στενάχωροι, ειδικά όταν έχετε υποσχεθεί να μείνετε μαζί, ακόμα και αν εμφανιστούν οι μεγαλύτερες δυσκολίες. Ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο μειώνει την ικανοποίηση που νιώθει κάποιος από τη ζωή και εντείνει την ψυχολογική δυσφορία.

Όταν ένας άνδρας καταθέτει αίτηση διαζυγίου, η σύζυγός του μπορεί να μείνει με τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Γιατί με άφησε αφού με αγαπούσε;
 • Πώς μπόρεσε να εγκαταλείψει τα παιδιά του;
 • Αυτό ήρθε εντελώς από το πουθενά!
 • Γιατί με άφησε γι’ αυτήν;

Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά ερωτήματα στα οποία μια γυναίκα θα ήθελε απαντήσεις. Η επικοινωνία με τον σύντροφό της μπορεί να βοηθήσει να ρίξει φως στο τι έχει πάει στραβά στη σχέση.

Εάν ο σύζυγος είναι πρόθυμος, η συμβουλευτική ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει να επαναφέρει τον διαλυμένο γάμο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που χάθηκε στην πορεία.

Η σύζυγος που έμεινε πίσω, περιτριγυρίζοντας τον εαυτό της με αγαπημένα και υποστηρικτικά πρόσωπα από την οικογένεια και τους φίλους, μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της να ξεπεράσει τη στεναχώρια και να προχωρήσει μπροστά.

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από το γάμο

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν κολλημένοι σε δυστυχισμένες σχέσεις, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από τους συντρόφους τους. Αρκετοί, μάλιστα, είναι αυτοί που συχνά αναβάλουν τα πράγματα για μέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια, παλεύοντας καθημερινά με μία τόσο δύσκολη απόφαση.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει κάποιον να βγει από τη σχέση;

Φόβος!

Όταν πρόκειται να λάβεις μία τόσο σοβαρή απόφαση, καλείσαι να ξεπεράσεις κάποια εμπόδια και να αναμετρηθείς με τους φόβους σου. Ορισμένοι άνθρωποι αναβάλουν το χωρισμό, λόγω διαφόρων φόβων με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι. Πιο συγκεκριμένα, φοβούνται:

 • να χάσουν τα παιδιά τους
 • να μην τα καταφέρουν
 • την ανεπάρκεια χρημάτων
 • να χάσουν φίλους/οικογένεια
 • να μείνουν μόνοι
 • την κριτική των άλλων
 • το γεγονός ότι μπορεί να πληγώνουν τα παιδιά τους
 • να έρθουν αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα

Ο φόβος της αβεβαιότητας μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο. Οι άνθρωποι συχνά ελπίζουν ότι μπορεί να βρουν μια απάντηση που θα τους λέει ξεκάθαρα τι πρέπει να κάνουν και ποιο μονοπάτι να ακολουθήσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει εύκολη λύση.

Μια κίνηση, την οποία αναμφισβήτητα πολύ λίγοι εφαρμόζουν πραγματικά, είναι να μιλήσουν στον σύντροφό τους. Μιλώντας ειλικρινά για αυτό που σου συμβαίνει και ακούγοντας όσα έχει να σου πει ο σύντροφός σου, ενδέχεται να αποκαλυφθεί η βαθύτερη αιτία του προβλήματος και να προκύψει μία ξεκάθαρη συζήτηση είτε για συμφιλίωση, είτε για οριστικό χωρισμό.

Οι 2 επιλογές που έχετε να αντιμετωπίσετε:

Μόλις σκεφτείτε ποιοι φόβοι σας κρατούν πίσω, έχετε πραγματικά μόνο 2 επιλογές:

ΕΠΙΛΟΓΗ 1:
Να παραμείνετε σε μια σχέση που δεν σας κάνει ευτυχισμένους και δεν σας ικανοποιεί. Μπορεί να ξέρετε βαθιά μέσα σας, ότι μια μέρα θα μετανιώσετε που δεν ήσασταν αληθινοί με τον εαυτό σας. Από την άλλη πλευρά, αποφεύγετε την αβεβαιότητα, την αναστάτωση και ο πόνος είναι λιγότερο έντονος βραχυπρόθεσμα.

ΕΠΙΛΟΓΗ 2:
Φεύγετε από τη σχέση και αντιμετωπίζετε αμέσως μια τεράστια αναταραχή, αβεβαιότητα και πόνο. ΑΛΛΑ έχετε την ευκαιρία, να αλλάξετε τη ζωή σας και να βρείτε την ευτυχία.

ΚΑΙ οι δύο επιλογές είναι αγχωτικές και οι δύο συνεπάγονται πόνο!

Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, νιώθουν εγκλωβισμένοι στην καταστροφή. Καθώς ο φόβος κυριαρχεί, μπορεί να γίνουν εξωπραγματικά καταστροφικοί στη σκέψη τους. Μπορεί να αρχίσουν να φαντασιώνονται ότι θα είναι απόκληροι, ότι θα είναι εντελώς δυστυχισμένοι και ότι τελικά θα πεθάνουν μόνοι και άφραγκοι.

Βέβαια, αυτό είναι απίθανο και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν με υπομονή και αφιέρωση του κατάλληλου χρόνου.

Συνοψίζοντας, εάν αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι μέσα στη σχέση σου και νιώθεις ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να ζεις έτσι, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι:

 • είτε να συζητήσεις με το σύντροφό σου για όλα όσα σε ενοχλούν και σε δυσανασχετούν
 • είτε να οριστικοποιήσεις το χωρισμό με πλήρη επίγνωση αυτού που έχεις αποφασίσει
 • είτε να επισκεφθείς μαζί με το σύντροφό σου έναν σύμβουλο σχέσεων και να δεις τι λύσεις θα σας προτείνει

Σχετικά άρθρα