Πώς η συνεχής έκθεση σε πορνό μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική έλξη προς το σύντροφό μας; – 6 αρνητικές επιδράσεις του πορνό στις συντροφικές σχέσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πορνογραφία είναι πιο προσιτή και πιο αποδεκτή στην κοινωνία μας σήμερα από ποτέ άλλοτε.

Μόνο το 2020, οι πορνοσελίδες έλαβαν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ό,τι το Twitter, το Instagram, το Netflix, το Zoom, το Pinterest και το LinkedIn μαζί. Μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το πορνό προβάλλεται 24 ώρες το 24ωρο σε οποιαδήποτε συσκευή, και ως επί το πλείστον είναι δωρεάν.

Άντρας έχει ανοιχτή τη σελίδα του pornhub στο λάπτοπ

Ενώ πολλοί θεωρούν την πορνογραφία ως μια πηγή για την ενίσχυση της σεξουαλικής ευχαρίστησης μέσα σε μια υγιή σχέση, η συνεχής χρήση πορνό είναι συχνά ένδειξη αποσύνδεσης και δυσαρέσκειας.

Πώς;

Το πορνό δημιουργεί μη ρεαλιστικές σεξουαλικές προσδοκίες που το πραγματικό σεξ μεταξύ των συντρόφων δεν μπορεί να εκπληρώσει. Είναι ένας κόσμος στον οποίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, τελικά, υποτιμώνται. Για τους άνδρες, είναι μια μονοδιάστατη απελευθέρωση που τους προετοιμάζει για αποσύνδεση με πραγματικές σεξουαλικές συντρόφους.

Για τις γυναίκες, οδηγεί σε σεξ χαμηλής ποιότητας με σπάνιο οργασμό. Ως εγχειρίδιο «πώς να κάνεις» ποιοτικό σεξ, το πορνό αποτυγχάνει παταγωδώς και σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση … ανεξάρτητα από το φύλο.

Το να βλέπεις πορνό είναι συχνά ένα κρυφό μυστικό στις σχέσεις, το οποίο, όταν αποκαλυφθεί, μειώνει την ουσιαστική εμπιστοσύνη και βλάπτει την αυτοεκτίμηση του συντρόφου που δεν ασχολείται με αυτό. Σε πολλούς πολιτισμούς, μάλιστα, η συνεχιζόμενη χρήση πορνό θεωρείται ως μορφή απιστίας.

Γιατί το πορνό κάνει κακό στις σχέσεις; – 6 αρνητικές επιδράσεις

1. Αλλάζει τις προσδοκίες γύρω από το σεξ

Η συχνή χρήση της πορνογραφίας αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην επίτευξη της σεξουαλικής ικανοποίησης και όχι προς την ενίσχυση των συναισθημάτων όπως η αγάπη, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη.

Άλλωστε, αν ρωτήσετε το Google γιατί το σεξ είναι σημαντικό στις σχέσεις, τα αποτελέσματα αναφέρουν τη συναισθηματική σύνδεση, την αυξημένη οικειότητα ή το δέσιμο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, η ορμόνη που σχετίζεται με «θετική κοινωνική λειτουργία που συνδέεται με το δέσιμο, την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση» (Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό μας μετά το σεξ).

Για τα περισσότερα ζευγάρια, το σεξ χτίζει πράγματα όπως οι συναισθηματικοί δεσμοί και η οικειότητα. Για τα περισσότερα βίντεο πορνό, όμως, το σεξ απεικονίζεται με επιθετικότητα, βία ή κάποιο είδος καινοτομίας που ερεθίζει τους χρήστες και εντείνει την επιθυμία τους να εκτίθενται σε τέτοιες πρωτοφανείς εικόνες.

Μερικές ακόμη μελέτες, έχουν διαπιστώσει ότι:

 • «Όσο περισσότερο πορνό παρακολουθεί ένας άνδρας, τόσο πιο πιθανό είναι να το χρησιμοποιήσει στο μυαλό του κατά τη διάρκεια του σεξ, να ζητήσει συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις από τη σύντροφό του, να προκαλέσει σκόπιμα εικόνες από το πορνογραφικό υλικό που έχει δει, ώστε να διατηρήσει τη διέγερση».
 • Οι ανθυγιεινές σχέσεις χαρακτηρίζονταν συχνά από την πίεση «να κάνουν ή να μιμηθούν πορνό».

Η πορνογραφία συχνά απεικονίζει υπερβολικά και μη ρεαλιστικά σεξουαλικά σενάρια. Όταν τα άτομα καταναλώνουν τακτικά πορνό, μπορεί να αρχίσουν να περιμένουν παρόμοιες εμπειρίες στις δικές τους σεξουαλικές σχέσεις. Αυτές οι αυξημένες προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια με τον σύντροφό τους, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται ανίκανος να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα. Αυτή η διαφορά μπορεί να δημιουργήσει ένταση και απογοήτευση, μειώνοντας την ποιότητα της σεξουαλικής οικειότητας.

Επιπλέον, η εστίαση στη σωματική τελειότητα και τις επιδόσεις στην πορνογραφία μπορεί να προκαλέσει στους θεατές να αναπτύξουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για την εμφάνιση και τις σεξουαλικές ικανότητες του συντρόφου τους, οδηγώντας ενδεχομένως σε θέματα εικόνας σώματος και άγχους απόδοσης.

2. Οδηγεί σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι το πορνό καταστρέφει τις σχέσεις;

Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει αυτό το ερώτημα όλα αυτά τα χρόνια με ανάμεικτα αποτελέσματα.

 • Μεταξύ 30 εθνικών ερευνών σχετικά με τις σχέσεις και το πορνό, όταν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της σχέσης και του πορνό, ήταν «σχεδόν πάντα μία ένδειξη για χειρότερη ποιότητα της σχέσης».
 • Για τους άνδρες που βλέπουν πορνό υπάρχει «αρνητική διαπροσωπική ικανοποίηση», δηλαδή η ικανοποίηση που αισθάνονται με τη σύντροφό τους συμβαίνει να είναι πολύ χαμηλότερη, συγκριτικά με την ικανοποίηση που λαμβάνουν βλέποντας πορνό.
 • Τα ζευγάρια που δεν έβλεπαν ποτέ πορνό είχαν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη σχέση τους εν συγκρίσει με τα ζευγάρια που έβλεπαν μόνοι τους πορνό και παρόμοια ποσοστά ικανοποίησης από τη σχέση τους με εκείνα που το έβλεπαν μαζί. Αλλά και τα ζευγάρια που δεν έβλεπαν ποτέ πορνό βίωσαν λιγότερη απιστία σε σχέση με τα ζευγάρια που έβλεπαν πορνό από κοινού.

3. Αυξάνει τη σεξουαλική επιθετικότητα & βία

Είναι γεγονός ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα πορνό, περιέχουν επιθετικότητα ή βία. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι όταν οι επισκέπτες που επισκέπτονται για πρώτη φορά πορνοσελίδες, περίπου 1 στους 8 τίτλους περιγράφει μια πράξη σεξουαλικής βίας.

Πολλές μελέτες κατά τη διάρκεια των ετών έχουν διαπιστώσει ότι το διαδικτυακό πορνό περιέχει συχνά επιθετικότητα ή βία. Πώς συνδέεται αυτό με τις σχέσεις και το πορνό; Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι βλέπουν συστηματικά πορνογραφία, υπάρχει αύξηση της σεξουαλικής επιθετικότητας ή βίας:

 • Η αδιάκοπη χρήση πορνογραφίας και η μεγαλύτερη χρήση πορνό οδηγούν σε αυξημένη εμπλοκή σε «σεξουαλικές συμπεριφορές που μερικές φορές περιγράφονται ως σκληρές» και «κυρίαρχες συμπεριφορές» στο σεξ.
 • Η κατανάλωση πορνό αυξάνει τη σωματική και λεκτική σεξουαλική επιθετικότητα.
 • Η χρήση πορνό αυξάνει τον σεξουαλικό πνιγμό.
 • Η μεγαλύτερη χρήση πορνό αυξάνει την πιθανότητα «σεξουαλικά κυρίαρχων συμπεριφορών, αποστασιοποίησης από τους συντρόφους τους και μείωσης της αίσθησης σεξουαλικής ικανοποίησης».

4. Μειώνει τη σεξουαλική ορμή & το ενδιαφέρον για σεξ

Το πορνό μπορεί να διαμορφώσει τις σεξουαλικές ορέξεις, ενθαρρύνοντας την επιθυμία για πιο επιθετικό σεξ. Είναι επίσης πιθανό το πορνό να μειώσει τη σεξουαλική ορμή ή να μειώσει το ενδιαφέρον για σεξ με έναν σύντροφο:

 • Η αυξημένη χρήση πορνό οδηγεί σε λιγότερη σεξουαλική επιθυμία, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν ικανοποιημένοι από αυτό και δεν έχουν έντονη σεξουαλική επιθυμία όταν βρίσκονται με το σύντροφό τους.
 • Μεταξύ των ψυχαναγκαστικών χρηστών πορνογραφίας που βιώνουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια του σεξ, η διακοπή του πορνό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένο σεξ με σύντροφο.

Η τακτική κατανάλωση πορνογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία και αδιαφορία για τις σεξουαλικές επαφές στην πραγματική ζωή. Ορισμένα άτομα αναπτύσσουν εξάρτηση από το πορνό για σεξουαλική ικανοποίηση, δυσκολευόμενα να διεγείρονται ή να ικανοποιούνται από τον σύντροφό τους. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από πορνό (PIED), μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις σχέσεις.

Ο σύντροφος που πάσχει από PIED μπορεί να αισθάνεται ανεπαρκής, ενώ ο άλλος σύντροφος μπορεί να αισθάνεται μη ελκυστικός ή μη αγαπητός. Αυτή η δυναμική δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο δυσαρέσκειας και απογοήτευσης, συμβάλλοντας περαιτέρω στη σύγκρουση και την αποσύνδεση μέσα στη σχέση.

5. Αιτία για σύγκρουση, χωρισμό η διαζύγιο

Η μυστικότητα γύρω από τη χρήση πορνογραφίας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή συγκρούσεων. Όταν ο ένας σύντροφος κρύβει την έκθεσή του σε πορνό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης από την πλευρά του άλλου συντρόφου. Η ανακάλυψη αυτής της κρυφής συμπεριφοράς μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με την αποκάλυψη μιας σχέσης, προκαλώντας παρόμοια συναισθήματα προδοσίας και απιστίας.

Τα ζευγάρια που συζητούν ανοιχτά τις απόψεις τους για την πορνογραφία και θέτουν αμοιβαία όρια είναι πιο πιθανό να διαχειριστούν με επιτυχία την παρουσία της στη σχέση τους. Χωρίς ανοιχτή επικοινωνία, ωστόσο, οι παρεξηγήσεις και οι υποθέσεις μπορούν να γεννήσουν δυσπιστία και συγκρούσεις.

6. Μείωση της εμπιστοσύνης

Το πορνό μπορεί να αποτελέσει πηγή δυσπιστίας ή ψέματος στις σχέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σύντροφοι δεν τείνουν να συζητούν ή να ξέρουν ακριβώς τις συνήθειες του συντρόφου τους όσον αφορά την παρακολούθηση πορνό, με αποτέλεσμα όταν το ανακαλύπτουν να απογοητεύονται και να χάνουν την εμπιστοσύνη τους.

Βέβαια, στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε ότι δεν είναι όλες οι επιπτώσεις της πορνογραφίας στις σχέσεις αρνητικές. Για ορισμένα ζευγάρια, η κοινή κατανάλωση πορνό μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική εξερεύνηση και την επικοινωνία. Μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για τη συζήτηση των σεξουαλικών προτιμήσεων και φαντασιώσεων, φέρνοντας ενδεχομένως τους συντρόφους πιο κοντά και βελτιώνοντας τη σεξουαλική τους σχέση.

Ωστόσο, το κλειδί για την αξιοποίηση των όποιων πιθανών οφελών έγκειται στο μέτρο και στην αμοιβαία συμφωνία. Οι σύντροφοι θα πρέπει να επικοινωνούν ανοιχτά σχετικά με τα επίπεδα άνεσής τους, να θέτουν όρια και να διασφαλίζουν ότι η χρήση πορνό δεν αντικαθιστά ή υποβαθμίζει την οικειότητα και τη σύνδεσή τους.

Ο αντίκτυπος της πορνογραφίας στις σχέσεις είναι πολύπλευρος, ικανός να εμπλουτίσει αλλά και να περιπλέξει τις στενές σχέσεις. Ενώ μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική εξερεύνηση για ορισμένους, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η δυνατότητά της να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, συναισθηματική απόσταση και εθισμό.

Η ανοιχτή επικοινωνία, η ειλικρίνεια και η αμοιβαία κατανόηση είναι απαραίτητες για τη διαχείριση του ρόλου της πορνογραφίας σε μια σχέση. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση πορνό μπορεί να επωφεληθούν από την επαγγελματική καθοδήγηση για τη διατήρηση μιας υγιούς, ικανοποιητικής σχέσης.

Σχετικά άρθρα