Μύρτιλα: Προστατεύουν από παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες

<p><span style="font-size: small;">Η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να προστατεύει από πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όπως έδειξε, ένα μπολ την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει το μεταβολικό σύνδρομο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου από τους εξής:</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mmHg</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) πάνω από 100 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Περίμετρος μέσης από 100 εκατοστά και πάνω για τους άνδρες και από 87,5 εκατοστά και πάνω για τις γυναίκες (δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* «Καλή» (HDL) χοληστερόλη κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Επίπεδα τριγλυκεριδίων 150 mg/dl ή υψηλότερα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όταν κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα μύρτιλα (ή blueberries) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες – μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες έχουν σχετισθεί με προστασία των κυττάρων της καρδιάς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέιν, στην ομώνυμη πολιτεία των ΗΠΑ, τάιζαν καθημερινά παχύσαρκους αρουραίους με ποσότητα μύρτιλων που σε αναλογίες ανθρώπων αντιστοιχούσε σε δύο φλιτζάνια.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, είχε βελτιωθεί η χαλάρωση και η συσπαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων τους (ενδοθηλιακή λειτουργία), γεγονός που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Δωροθέα Κλήμη-Ζάκα, καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο πανεπιστήμιο, «πολλές ουσίες των τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν το μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας έτσι την ανάγκη φαρμάκων και ιατρικών παρεμβάσεων».</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Και πρόσθεσε πως η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι μακροπρόθεσμα η συστηματική κατανάλωση μύρτιλων εξισορροπεί τη φλεγμονή στον οργανισμό και βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα περισσότερα οφέλη τους, πάντως, τα μύρτιλα τα παρέχουν όταν καταναλώνονται ωμά, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα ελαττώνει κατά 20% την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες</span></p>
<p><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ</span></p>

Σχετικά άρθρα