Αυνανισμός: Γιατί κάποτε ήταν διαστροφή να «παίζεις» με εσένα;

Ο αυνανισμός είναι η αυτοδιέγερση των γεννητικών οργάνων με στόχο την προσωπική ευχαρίστηση και τη σεξουαλική κορύφωση, δηλαδή τον οργασμό.

Συνήθως γίνεται αγγίζοντας, χαϊδεύοντας ή κάνοντας μασάζ στο πέος ή την κλειτορίδα μέχρι να επιτευχθεί οργασμός.

Ποιος αυνανίζεται;

Σχεδόν όλοι! Ο αυνανισμός είναι μια πολύ κοινή συμπεριφορά, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή με το ταίρι τους. Σε μία εθνική μελέτη, το 95% των ανδρών και το 89% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν αυνανιστεί.

Ο αυνανισμός είναι η πρώτη σεξουαλική πράξη που βιώνουν οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες. Στα παιδιά αποτελεί κομμάτι της εξερεύνησης του σώματος τους την περίοδο της ανάπτυξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να αυνανίζονται στην ενήλικη ζωή και πολλοί το κάνουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωή τους.

Γιατί οι άνθρωποι αυτοικανοποιούνται;

Εκτός από την καλή αίσθηση, ο αυνανισμός είναι ένας καλός τρόπος για την ανακούφιση της σεξουαλικής έντασης που μπορεί να δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου, ειδικά στα άτομα που δεν έχουν σύντροφο ή οι σύντροφοί τους δεν είναι πρόθυμοι ή διαθέσιμοι για σεξ.

Είναι επίσης, μια ασφαλής σεξουαλική εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που επιθυμούν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη και τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Και είναι αναγκαίο, όταν ένας άνδρας πρέπει να δώσει δείγμα σπέρματος σε τεστ υπογονιμότητας ή για τη δωρεά σπέρματος.

Είναι κάτι φυσιολογικό;

Ενώ κάποτε θεωρείτο ως μία διαστροφή και ένα σημάδι για κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ο αυνανισμός πλέον θεωρείται ως μια φυσιολογική, υγιής σεξουαλική δραστηριότητα που είναι ευχάριστη, αποδεκτή και ασφαλής. Είναι ένας καλός τρόπος για να ζήσετε τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Παρόλα αυτά, μερικοί πολιτισμοί και θρησκείες θεωρούν ακόμα και σήμερα τον αυνανισμό ως κάτι αμαρτωλό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει στο άτομο που αυνανίζεται ντροπή ή ενοχή. Ο αυνανισμός θεωρείται πρόβλημα μόνο όταν αναστέλλει τη σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφο, όταν γίνεται δημόσια ή όταν προκαλεί σημαντική δυσφορία στο άτομο που αυνανίζεται.

Είναι επικίνδυνος;

Δυσφορία μπορεί να προκαλέσει όταν γίνεται καταναγκαστικά ή και όταν επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του ατόμου. Σε γενικές γραμμές, η ιατρική κοινότητα θεωρεί ότι ο αυνανισμός είναι μία φυσική και ακίνδυνη έκφραση της σεξουαλικότητας και για τα δύο φύλα.

Δεν προκαλεί καμία φυσική ή σωματική βλάβη και μπορεί να γίνει με μέτρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως μέρος της φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μερικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη σεξουαλική υγεία και τη σχέση σας.

Γιατί σύντροφοι επιλέγουν να αυνανιστούν ταυτόχρονα;

Με την εξερεύνηση του σώματός σας, μέσω του αυνανισμού, μπορείτε να αντιληφθείτε και να καθορίσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί ερωτική διέγερση, και να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας. Ορισμένοι σύντροφοι επιλέγουν να αυνανιστούν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έτσι ένα πιο οικείο περιβάλλον μεταξύ τους, όπως επίσης, ανακαλύπτουν τεχνικές για μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

*Το άρθρο επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυνανισμός στη δουλειά: Πώς θα το κάνεις χωρίς να σε καταλάβουν!

Γυναικείος αυνανισμός: Τι φαντασιώνεται μια γυναίκα για να φτάσει σε οργασμό;

Αυνανισμός: Μια… δημιουργική απασχόληση! (ΦΩΤΟ)

Αυνανισμός και «sex toys»: 6 μυστικά για απίστευτους οργασμούς!

Αυνανισμός με τα πόδια: Οδηγίες για αρχάριες

Σχετικά άρθρα