Αρχική / Παιδί / Όταν το παιδί δεν μαζεύει το δωμάτιό του…
Όταν το παιδί δεν μαζεύει το δωμάτιό του... thumbnail

Όταν το παιδί δεν μαζεύει το δωμάτιό του…

Είναι εκπληκτικό το τι μπορεί να συμβεί με κάμποσες πορτοκαλόφλουδες ένα συρτάρι ρούχα και ένα κουτί με σκορπισμένα κυβάκια. Ελάχιστα μικρά παιδιά έχουν μανία με την τάξη. Τα περισσότερα βλέπουν το δάπεδο του δωματίου σαν μια τεράστια λεκάνη όπου μπορείς να πετάξεις όλα σου τα υπάρχοντα, αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής, Στάνλει Σαπίρο. 


Τα αίτια


Αν και οι πολύ τακτικοί από εμάς δεν αντέχουν τον ακατάστατο χώρο κάποιοι βρίσκουν τη λευτεριά τους μέσα στο ακατάστατο δωμάτιο επενεργεί πάνω τους σαν διεγερτικό. Στο κάτω κάτω κάποιες μεγάλες δημιουργίες γεννιούνται καμιά φορά πάνω σε ακατάστατα γραφεία. Και ο καθένας χρειάζεται τον δικό του χώρο. Αν πείτε στο παιδί σας πώς να φτιάξει το χώρο του απλώς παύει να είναι δικός του.


Για πολλούς γονείς το ακατάστατο δωμάτιο είναι η κατάρα της ζωής τους. Φοβούνται μήπως τα παιδιά τους γίνουν ανοργάνωτα όταν μεγαλώσουν γενικότερα στη ζωή τους. Φοβούνται τι θα γίνει στο σχολείο, στη δουλειά. Άλλοι το εκλαμβάνουν ως έλλειψη σεβασμού. Ανεξαρτήτως της αιτίας και μόνο που ξέρουν ότι έχουν δίπλα τους μια εστία μόλυνσης μερικοί γονείς δεν αντέχουν. Αλλά ο πόλεμος που θα ανοίξουν, αν τον ανοίξουν είναι χειρότερος από την ακαταστασία.


Είτε σας αρέσει είτε όχι το δωμάτιο είναι του παιδιού. Αν δεν αντέχετε το χάλι του πείτε του να κλείνει την πόρτα.


Μην μπαίνετε στο δωμάτιο. Δεν θέλετε- πείτε – ούτε το κατώφλι να διαβείτε πόσο μάλλον να ανοίξετε δρόο μέχρι το κρεβάτι. Το παιδί ξέρει τι σημαίνει αυτό. Δεν έχει παραμύθι, δεν έχει φιλί το βράδυ. Σκληρό αλλά αποτελεσματικό. Και δεν εκδηλώνει αυταρχισμό αφού λέτε τι δεν θα κάνετε εσείς και όχι τι πρέπει να κάνει το παιδί σας.


Πρακτικές συμβουλές.


Λίγη αυτοκριτική. Αν σκοπεύετε να δημιουργήσετε θέμα με το δωμάτιο του παιδιού φροντίστε το δικό σας να οιάζει με στρατώνα έτοιμο για επιθεώρηση.


Αν η κατάσταση είναι όντως δραματική ρωτήστε το παιδί μήπως θέλει βοήθεια. Αν τελικά το βοηθήσετε αποφύγετε τα κλισέ που ξεπηδούν άθελα από τα χείλη των γονιών. Πώς ζεις εδώ μέσα; Μήπως πέρασε σίφουνας;


Μερικοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να φέρνουν στο σπίτι φίλους αν το δωμάτιο είναι ακατάστατο. Λάθος. Τα παιδιά συνήθως εκτιμούν τη γνώμη των συνομηλίκων τους. Όταν ένας φίλος πει στο βλαστάρι σας ότι το δωμάτιό του θυμίζει αχούρι, το μήνυμα είναι δέκα φορές πιο έντονο και από το δημιουργικότερο γονικό σχόλιο.


Αν αποτύχουν όλα τα άλλα επιμείνετε να μείνει η πόρτα κλειστή. Έτσι το παιδί θα μάθει ότι αυτό που κάνει επηρεάζει τους άλλους.


Συμβουλή: Δείτε το έτσι: Όταν δεν βρίσκεις το αγαπημένο σου τζιν κάτω από ένα ατέλειωτο μπόγο με ρούχα μαθαίνεις τις συνέπειες της αδιοργανωσιάς σου.


Για παιδιά κάτω των 5 ετών


Μερικά παιδιά μπορεί να το βλέπουν σαν βουνό να συγυρίσουν το δωμάτιό τους. Δε θα τους δείξετε μόνο πώς συγυρίζεται το δωμάτιο αλλά και την αξία που έχει ένα συγυρισμένο δωμάτιο. Κάνετε το συγύρισμα μέρος της καθημερινότητας ώστε να μη ξεφεύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X