Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα: Τραγανό τόφου με κάσιους, μπιζέλια και ρύζι στον ατμό (μόνο 310 θερμίδες)

Συστατικά (4 μερίδες)

  • 1 μπλοκ σταθερού τόφου, στραγγισμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 600 γραμμάρια μπιζέλια
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 κουτί γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη (ελαφρύ ή πλήρες)
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές του γλυκού μελάσα, σκούρα καστανή ζάχαρη ή μέλι
  • ½ φλιτζάνι καβουρδισμένα κάσιους
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού
  • 4 κρεμμυδάκια, κομμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ¼ φλιτζανιού φύλλα δυόσμου
  • ½ έως 1 κουταλιά της σούπας νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)
  • Ρύζι στον ατμό, για το σερβίρισμα

Προετοιμασία

Βήμα 1

Κόβετε το τόφου στη μέση οριζόντια και το αφήνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν τα περιττά υγρά.

Βήμα 2

Σε ένα μέτριο τηγάνι, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώστε και τις δύο πλευρές του τόφου, τοποθετήστε το στο τηγάνι και ψήστε το χωρίς να το κουνήσετε μέχρι το τόφου να ροδίσει και να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντας το μία φορά στα μισά, συνολικά περίπου 8 λεπτά. Μεταφέρετε το τόφου σε ένα πιάτο.

Βήμα 3

Προσθέστε 1 κουταλιά λάδι στο τηγάνι και προσθέστε τα μπιζέλια. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά. Αλατίζετε και μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Βήμα 4

Zεσταίνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι, προσθέτετε το τζίντζερ και το σκόρδο και τα μαγειρεύετε μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε μέσα το γάλα καρύδας, τη σάλτσα σόγιας και τη μελάσα. Σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί και το χρώμα της να γίνει σκούρο καφέ, περίπου 6 έως 8 λεπτά. Ανακατέψτε τα κάσιους, σπάστε το τόφου σε κομμάτια και ρίξτε το στο τηγάνι για να καλυφθεί με τη σάλτσα. Αφαιρέστε από τη φωτιά, δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα, αν χρειάζεται.

Βήμα 5

Ανακατεύετε τα μπιζέλια με το ξίδι ρυζιού, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Μοιράστε τα σε πιάτα, μαζί με το τόφου και τα κάσιους. Σερβίρετε με ρύζι ή οποιοδήποτε δημητριακό στον ατμό.

Φωτογραφία: David Malosh for The New York Times

Food Stylist: Simon Andrews

Σχετικά άρθρα