Ζώντας με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία thumbnail

Ζώντας με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία


Πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι σημαίνει η διάγνωση της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΧΜΛ). Καλό είναι να μάθετε τι είναι η ΧΜΛ και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας. Σήμερα, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που ελέγχουν τη νόσο. Πολλά άτομα με ΧΜΛ μπορούν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη, υγιή ζωή. 


Είναι φυσιολογικό στην αρχή να νιώσετε συντετριμμένοι. Ενδεχομένως, θα θέλετε να μάθετε τι να αναμένετε. Μαθαίνοντας για τη συγκεκριμένη πάθηση και συζητώντας με τον αιματολόγο σας μπορείτε να νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά και να συνεχίσετε τον αγώνα σας.


Συμπτώματα


Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) εξελίσσεται συνήθως πολύ αργά και συχνά παραμένει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα (2-3 χρόνια χωρίς αγωγή). Είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα στη διάρκεια αυτής της φάσης της νόσου, αλλά πολλά άτομα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και έχουν μια φυσιολογική ζωή. 


Όλοι οι ασθενείς με ΧΜΛ – είτε έχουν είτε δεν έχουν άλλα συμπτώματα – εμφανίζουν παθολογικό αριθμό αιμοσφαιρίων. 


Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και μερικά άλλα συμπτώματα. Παρακάτω θα βρείτε λίστα με τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν ασθενείς με ΧΜΛ.


Μη διστάσετε να ενημερώσετε τον αιματολόγο σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.


Τα συμπτώματα της ΧΜΛ μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω: -Κόπωση 


-Δύσπνοια


-Παθολογική απώλεια βάρους


-Ανεξήγητοι μώλωπες


-Υπερβολική εφίδρωση


-Σφίξιμο στο στομάχι ή πόνος στα έντερα


Ζώντας με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία


Αρχικά, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο νααντιμετωπίσετε μια διάγνωση Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΧΜΛ). Μπορεί να εμφανιστούν πρακτικές και συναισθηματικές προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστείτε. Συνήθως οι ασθενείς νιώθουν σύγχυση και ανησυχία, ωστόσο το κλειδί της αντιμετώπισης είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε τη νόσο. Παρόλο που η ΧΜΛ θα είναι μέρος της ζωής σας, με τον καιρό θα είναι ευκολότερο να την αντιμετωπίσετε. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να ζείτε όσο το δυνατόν καλύτερα με ΧΜΛ.


Η καθημερινότητά μου με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία


Αρχικά, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να αντιμετωπίσετε μια διάγνωση Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΧΜΛ). Μπορεί να εμφανιστούν πρακτικές και συναισθηματικές προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστείτε. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώσετε σύγχυση και ανησυχία. 


Ο αιματολόγος ή ο ειδικός νοσηλευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη λευχαιμία και τη θεραπεία της. Μπορούν να σας δώσουν συμβουλές για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν και να σας δείξουν τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Καλό θα είναι να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την πάθησή σας και τη θεραπεία της ώστε να πάρετε αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία και τον τρόπο ζωής που θα ακολουθήσετε. 


Η ΧΜΛ είναι μια νόσος που μπορεί να παραμείνει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν ελέγχεται με θεραπεία. Παρόλο που η ΧΜΛ θα είναι πάντα μέρος της ζωής σας, με τον καιρό θα γίνεται όλο και ευκολότερο να την αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίζετε τη νόσο και η καθημερινότητά σας να είναι ευχάριστη. 


Μερικοί ασθενείς βρίσκουν ομάδες υποστήριξης ασθενών ως πηγή βοήθειας και μάθησης. Ρωτήστε τον αιματολόγο ή τον ειδικό νοσηλευτή σας εάν υπάρχουν τέτοιες ομάδες στην πόλη σας (ή ανατρέξτε στην ενότητα Υποστήριξη). Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στην ενότητα χρήσιμων συνδέσεων. 


Είναι σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε την υγεία σας και να ζείτε μια φυσιολογική ζωή. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει πληροφορίες που σας βοηθούν στην προσπάθειά σας να ζείτε όσο το δυνατόν καλύτερα με ΧΜΛ. 


 


  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X