Πάσχω από ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Τι διατροφή πρέπει να κάνω; thumbnail
Αγαπητοί, μου διέγνωσαν ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Θα ήθελα τις συμβουλές σας για την διατροφή που πρέπει να κάνω και το τι απαγορεύεται ώστε να συντηρήσω τα νεφρά μου και να μην χειροτερέψω. Είμαι 67 ετών χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης αν έχετε να προτείνετε κάποιο βότανο η κάτι φυσικό που θα με βοηθήσει. Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δίνετε να ρωτάμε σοβαρά θέματα για εμάς.

Πάσχω από ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Τι διατροφή πρέπει να κάνω;

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:


"Αγαπητοί, μου διέγνωσαν ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Θα ήθελα τις συμβουλές σας για την διατροφή που πρέπει να κάνω και το τι απαγορεύεται ώστε να συντηρήσω τα νεφρά μου και να μην χειροτερέψω. Είμαι 67 ετών χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης αν έχετε να προτείνετε κάποιο βότανο η κάτι φυσικό που θα με βοηθήσει. Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δίνετε να ρωτάμε σοβαρά θέματα για εμάς."


Την απάντηση μας έδωσε η κ. Καραγιάννη Κία, διατροφολόγος-διαιτολόγος, ολιστικός βοτανολόγος:


Kία Καραγιάννη


Αγαπητή Αναγνώστρια,

Διάβασα την ερώτησή σας με προσοχή. Στην περίπτωση της ήπιας νεφρικής ανεπάρκειας είναι απαραίτητο να εκπαιδευτείτε πάνω στη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε διότι η σωστή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Μερικές συμβουλές:

- Καταναλώστε μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης. Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε πρωτεΐνη είναι 0,6-1 γρ/ κιλό σωματικού βάρους ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας. Πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.
- Καταναλώνετε 3 μικρά γεύματα και 2 σνακ ημερησίως.
- Καταναλώνετε 1- 2 μικρές μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Όχι παραπάνω.
- Τα λαχανικά σας να τα κόβετε σε κομμάτια, να τα βράζετε αρκετή ώρα σε νερό (όχι στον ατμό) και μάλιστα να πετάτε το πρώτο νερό.
- Να καταναλώνετε φρούτα χωρίς τη φλούδα ή σε μορφή κομπόστας.
- Μην χρησιμοποιείτε αλάτι στο μαγείρεμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μυρωδικά και μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στο φαγητό.
- Μην καταναλώνετε αλμυρά τρόφιμα.
- Να ρωτήσετε το γιατρό σας για την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνετε γιατί καθορίζεται από τις προσωπικέςσας ανάγκες.
- Να περιορίσετε το αλκοόλ.
- Οι ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεστε είναι 35 θερμίδες/ κιλό σωματικού βάρους.

 Πιστεύω ότι είναι σημαντικό έστω μία φορά να επισκεφτείτε από κοντά κάποιον διατροφολόγο-διαιτολόγο, ώστε να μελετήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας και να σας κατευθύνει τελείως εξατομικευμένα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X