Το σύνδρομο Asperger στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς  thumbnail
To ένα από τα παιδιά μου, πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Χρειάζομαι μια συμβπουλή από τους ψυχολόγους σας για να μην νιώθει διαφορετικό από τα αδέρφια του, να μη νιώθει ότι το ξεχωρίζω αλλά και πώς να αισθάνεται ισότιμο με τα άλλα παιδάκια στο σχολείο.Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας

Το σύνδρομο Asperger στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


To ένα από τα παιδιά μου, πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Χρειάζομαι μια συμβπουλή από τους ψυχολόγους σας για να μην νιώθει διαφορετικό από τα αδέρφια του, να μη νιώθει ότι το ξεχωρίζω αλλά και πώς να αισθάνεται ισότιμο με τα άλλα παιδάκια στο σχολείο. 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυχίατρος, Μερσύνη Αρμενάκα. Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν ως βασική δυσκολία την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα σε κοινωνικούς τομείς .Δυσκολεύονται να προσεγγίσουν συνομηλίκους και ενήλικες για να ξεκινήσουν  και να διατηρήσουν μια συζήτηση.


Έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στα ενδιαφέροντα και ενίοτε στην συμπεριφορά.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δυσκολεύουν την επαφή τους με άλλα άτομα είτε είναι της οικογένειας τους είτε εκτός.


Τα παιδιά με Asperger έχουν καλό νοητικό δυναμικό με αποτελέσμα να αντιλαμβάνονται πολύ καλά την διαφορετικότητα τους ,να στεναχωριούνται αλλά να μην μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.


Τα αδέλφια των παιδιών με Asperger άλλοτε γνωρίζουν για την διάγνωση των αδελφών τους και άλλοτε όχι. Συχνά έχουν λιγότερη προσοχή απο τα αδέλφια τους εξαιτίας του βεβαρυμένου προγράμματος με ειδικές θεραπείες του παιδιού με Asperger άρα και του γονιού που συνοδεύει.Σε μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα αγχώδεις διαταραχές
και διαταραχές του συναισθήματος.


Τα παιδια με αυτή την διαταραχή χρειάζονται απο μικρή ηλικία κατάλληλη παρέμβαση με θεραπείες συμπεριφοράς που στοχεύουν στην τροποποίηση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών .Σε μεγαλύτερη ηλικία οφελούνται πολύ από ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία με παιδοψυχιάτρους .


Οι γονείς και τα αδέλφια πρέπει να έχουν  συνεδρίες συμβουλετικής με στόχο την ανακούφιση τους από τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν αλλα και να έχουν παρέμβαση με στόχο την Επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας( problem solving).


Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές στην οποία εμπίπτει το σύνδρομο Asperger είναι πολύ σύνθέτες και τόσο ξεχωριςτές όσο και κάθε άτομο .Ειναι αδύνατο να χωρέσουν σε λίγες γραμμές ειδικές συμβουλές για ενα άτομο χωρίς να το γνωρίζουμε.


Όπως και σε κάθε παιδί οφείλουμε να εντοπίζουμε τις ιδιαίτερες δεξιότητες του και να τις καλλιεργούμε αλλά με τρόπο που ενισχύει την κοινωνικότητα του.


Όλες αυτές οι θεραπείες και τα hobby κοστίζουν . Το καλό είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέχρι το ποσό των 440€ τις θεραπείες .Επίσης τα παδιά με Asperger αλλά και τα υπόλοιπα παδιά με αυτισμό δικαιούνται να λαμβάνουν επίδομα από τα ΚΕΠΑ .

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X