Νύφη εναντίον πεθεράς: Τελικά, ποια έχει δίκιο; thumbnail
Στους περισσότερους πολιτισμούς η σχέση ανάμεσα στη νύφη και την πεθερά αναμένεται ότι θα είναι δύσκολη, γεμάτη εντάσεις και ακραία συναισθήματα. Αλλά από που ξεκινάει αυτή η, σε πολλές περιπτώσεις, ένταση ή ακόμα και έχθρα μεταξύ των δύο γυναικών;

Νύφη εναντίον πεθεράς: Τελικά, ποια έχει δίκιο;

Στους περισσότερους πολιτισμούς η σχέση ανάμεσα στη νύφη και την πεθερά αναμένεται ότι θα είναι δύσκολη, γεμάτη εντάσεις και ακραία συναισθήματα. Αλλά από που ξεκινάει αυτή η, σε πολλές περιπτώσεις, ένταση ή ακόμα και έχθρα μεταξύ των δύο γυναικών;


Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)Η μέρα μετά το γάμο…Ήδη από τη μέρα του γάμου του γιού της, η μητέρα του παίρνει έναν άλλο ρόλο στη ζωή του. Όχι ότι δεν είναι σημαντική, αλλά χάνει την πρωτοκαθεδρία και τα προνόμια που απολάμβανε προηγουμένως.


Μια άλλη γυναίκα έρχεται να μπει ανάμεσα στην ίδια και το γιό της: οι ισορροπίες αλλάζουν και τα πράγματα δεν είναι πια όπως πριν. Το τέλος του είδους της σχέσης που είχε με το γιό της πριν το γάμο του σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη σχέση τους, που περιλαμβάνει και τη νύφη της. Και όπως κάθε νέα αρχή, έτσι και αυτή απαιτεί προσαρμοστικές ικανότητες και μια περίοδο θλίψης γι' αυτό που χάθηκε, μαζί με μια αίσθηση ευχάριστης αναμονής για τα καλά που θα έρθουν (αν και δυστυχώς το δεύτερο αυτό κομμάτι συνήθως χάνεται).


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε περιπτώσεις που εμπίπτουν και στα δύο άκρα: νύφες και πεθερές που έχουν μια ζεστή, φιλική σχέση στοργής και φροντίδας, και νύφες και πεθερές που βρίσκονται στα μαχαίρια, σε μια ατελείωτη κόντρα. Όμως, μεταξύ των δύο άκρων υπάρχουν και διαβαθμίσεις και παραλλαγές και των δύον αυτών περιπτώσεων.


Ποιοι είναι οι λόγοι των δυσκολιών στη σχέση νύφης-πεθεράς;


Η άποψη της νύφης Η αρχή των προβλημάτων συνήθως ξεκινάει με την πρώτη συνάντηση των δύο γυναικών πριν από το γάμο. Η μέλλουσα νύφη είναι νευρική και ανήσυχη για το αν θα αρέσει στη μέλλουσα πεθερά της, αν αυτή θα εγκρίνει την επιλογή του γιού της, τι είδους γυναίκα θα είναι, αν θα είναι φιλική ή εχθρική από την αρχή. Η ευαίσθητη σε αυτά τα ζητήματα νύφη μπορεί να καταλάβει με την πρώτη ματιά ποια είναι τα συναισθήματα της πεθεράς της. Aπό την άλλη, μπορεί ο άνδρας να είναι ο ένοχος, που κατά λάθος δημιουργεί τα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ νύφης και πεθεράς, γιατί δεν κάνει τη σύζυγό του πρώτη προτεραιότητά του. Όταν ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται ότι εξακολουθεί να είναι ταγμένος στο πλευρό της μητέρας του, ενώ θα πρέπει να κάνει τη μετάβαση στο να είναι πια στο δικό του σπίτι με τη γυναίκα του, αυτό ανοίγει τις πόρτες σε κάθε είδους απαίτηση από την πλευρά των γονιών του: απαιτήσεις να τους αφιερώνει παραπάνω χρόνο, στοργή, αφοσίωση, χρήματα, κ.λπ.


Η σύζυγος σε αυτή την περίπτωση παραπονιέται ότι ο σύζυγός της επιτρέπει στη μητέρα του να διευθύνει τη ζωή του, σαν να ήταν ακόμα αυτός μικρό παιδί, και, παράλληλα, να κατευθύνει τη ζωή του ζευγαριού. Αυτό αποτελεί μια σημαντική αιτία για καυγάδες τόσο ανάμεσα στο ζευγάρι όσο και ανάμεσα στη νύφη και την πεθερά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, τα πεθερικά, συνήθως από καλή πρόθεση αλλά με εντελώς λανθασμένο τρόπο και αποτελέσματα, γίνονται παράλογοι στο τι οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι καλό για το ζευγάρι, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στη ζωή του και να μην τους αφήνουν στην ησυχία τους. Μια άλλη πηγή εντάσεων και προβλημάτων με τα πεθερικά είναι η συνεχόμενη κριτική ή ακόμα και ο καταιγισμός από απλές συμβουλές. Όταν η πεθερά θέλει να δείξει κάτι στη νύφη της, επιδιώκει να της εξηγήσει τον 'σωστό' τρόπο να κάνει κάτι, 'πώς το κάνω εγώ και αρέσει στο γιό μου', είναι σαν να κουνάει ένα κόκκινο πανί μπροστά σε έναν ήδη εξαγριωμένο ταύρο. Ο λόγος είναι ότι η νέα σύζυγος χρειάζεται να έχει την ελευθερία της, να πειραματιστεί και να βρει η ίδια τι πρέπει να κάνει, άλλοτε κάνοντας πειράματα -ενδεχομένως και λάθη-, άλλοτε ακολουθώντας συμβουλές τις οποίες ζητάει η ίδια, κι άλλοτε αναζητώντας πληροφορίες αλλού, και όχι από την πεθερά της. Η αίσθηση της νύφης σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η πεθερά της δεν την υπολογίζει, δε τη θεωρεί άξια και θέλει να την μεταμορφώσει στην εικόνα της, χωρίς να υπολογίζει την προσωπικότητα της κοπέλας. Η νύφη αντιλαμβάνεται την όλη αυτή ιστορία, ακόμα κι αν γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις από την πλευρά της πεθεράς, ως κριτική. Πιστεύει ότι η πεθερά της δεν την εκτιμά, τη βρίσκει κατώτερη, αισθάνεται ότι δεν την καταλαβαίνει και αρχίζει να θυμώνει. Και όσο δε λέει τίποτα και κρατάει τον θυμό της μέσα της η νύφη, τόσο ψάχνει για παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύει. Και όσο περισσότερα παραδείγματα βρίσκει, τόσο περισσότερο θυμώνει, και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, μέχρι που καταλήγει σε κάποιο ξέσπασμα ή καβγά.


Η άποψη της πεθεράς Η πεθερά από την πλευρά της μπορεί να αισθάνεται ότι η νύφη της δεν την αγαπάει πραγματικά, ότι δεν τη θεωρεί μητέρα της και ότι δεν της δείχνει σεβασμό και στοργή. Η πεθερά μπορεί να νιώθει ότι συνέχεια βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής της νύφης της, η οποία δεν ευχαριστιέται με τίποτα και προσέχει μόνο τα κακά και ποτέ τα καλά. Η πεθερά που κρατάει τα παιδιά εννιά φορές αλλά τη δέκατη φορά έχει να κάνει κάτι άλλο και αρνείται ευγενικά, στεναχωριέται που η νύφη της θυμώνει και δεν εκτιμά όλη την προηγούμενη προσφορά της αλλά στέκεται και δυσαρεστείται μαζί της για τη μία φορά που δεν μπόρεσε να της εξυπηρετήσει. Ακόμα, μια πεθερά μπορεί να στεναχωριέται όταν δεν έχει καλή επικοινωνία με τη νύφη της. Για παράδειγμα, όταν η νύφη τηλεφωνεί στην πεθερά για να της ζητήσει μόνο εξυπηρετήσεις ή βοήθεια, δημιουργεί μια μονομερή σχέση και δεν κάνει την πεθερά να νιώθει καλοδεχούμενη και ψυχικά κοντά της.


Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σχέση νύφης-πεθεράς; Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να αισθάνεται ότι οι άλλοι τον θεωρούν σημαντικό και ότι τον εκτιμούν. Αυτά τα αισθήματα ανθίζουν όταν φερόμαστε στους άλλους με σεβασμό και κρατάμε μια θετική στάση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη σχέση νύφης-πεθεράς. Αλλά και το ίδιο το ζευγάρι θα πρέπει να επενδύσει στη σχέση του, γιατί όσο πιο δυνατή είναι αυτή τόσο λιγότερο θα μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες (όπως τα πεθερικά).


Για τη νύφη: για να βελτιώσει τη σχέση της με την πεθερά, θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια: χρειάζεται σεβασμός, προσοχή, και μια στάση που δείχνει ενδιαφέρον. Η νύφη θα πρέπει να δείξει στην πεθερά της ότι την εκτιμά σαν άτομο καταρχήν, κι όχι απλώς σαν βοηθητικό προσωπικό που κάνει εξυπηρετήσεις. Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι η καλύτερη προσέγγιση.


Για την πεθερά: ο ρόλος της πεθεράς δεν είναι ίδιος με αυτόν της μητέρας. Τα ενήλικα παιδιά θέλουν να αυτονομηθούν και να κάνουν τη ζωή τους, χωρίς συνεχείς συμβουλές και υποδείξεις. Η πεθερά θα πρέπει να θυμάται ότι θα πρέπει να δημιουργήσει τη σχέση με τη νύφη της, γιατί κάτι τέτοιο δε γίνεται αυτόματα, και ότι και η δική της στάση απέναντι στη νύφη της θα καθορίσει τις αντιδράσεις της προς την ίδια. Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι η καλύτερη προσέγγιση.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X