Ο διαβήτης θέλει…πρόγραμμα

<p><span style="font-size: medium;">Η σωστή διατροφή για τους διαβητικούς συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας τους και ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να τηρείται με υπεύθυνο και συνεπή τρόπο, τονίζει η κ. Στέλλα Ηρακλεινού, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι διατροφικές συστάσεις δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υπόθεση με «ημερομηνία λήξεως», αλλά να ακολουθούνται σε όλη τη ζωή τους, συμπληρώνει η κ. Καλλιόπη Φακατσέλη διαοτολόγος- διατροφολόγος. Με άλλα λόγια, αν έχουν διαβήτη, θα πρέπει να μπούν σε πρόγραμμα, το οπίο, αν το καλοσκεφτούμε, μόνο κακό δεν είναι, γιατί περιλαμβάνει την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών διατροφής.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Η σημασία των γευμάτων </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Επειδή το να παραλείπουμε γεύματα «απορρυθμίζε» το διαβήτη, δεν αφήνουμε με κανέναν τρόπο άδειο το στομάχι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως σημειώνει η κ. Ηρακλεινού, είναι απαραίτητα τρία κυρίως γέυματα (πρωινό, μεσημερινό, δείπνο) και τρία ενδιάμεσα (φρούτα ή γιαούρτι ή γάλα στο δεκατιανό, απογευματινό και προ ύπνου γεύμα) για τη σωστή ρύθιση του διαβήτη, αλλά και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Τις ώρες θα τις ορίσει ο διαβητολόγος μας, εξατομιευμένα, διότι, όπως υπογραμμίζει η ειδικός, «δεν είναι όλα για όλους».</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>4 χρήσιμες διατροφικές συμβουλές</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">1.Επιλέγουμε κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα, και ψάρι 2 με 3</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">2.Καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες: όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα, μαύρο ψωμί και δημητρικά ολικής αλέσεως, καθώς και σαλάτες κάθε γεύμα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">3.Εάν υποκύψουμε σε κάποιο «γλυκό πειρασμό», ας είναι στο πλαίσιο ενός μεικτού γεύματος, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μην κάνουμε το λάθος να παραλείψουμε τα επόμενα γεύματα για να διορθώσουμε την «ζημιά»</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">4.Προσοχή στα οινοπνευματώδη: 1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι αρκετά</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Της Έλενας Κιουρτσή</span></p>
<div><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ: Περιοδικό «light &amp;amp; healthy» #2 Νοεμβρίου. Από την «Καθημερινή της Κυριακής»</span></div>
<div class="socialbanner"> </div>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα