Το ιδανικό επιδόρπιο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Κορμός δέντρου με σοκολάτα

Μάθε όχι μόνο να φτιάχνεις το λατρεμένο γλυκό αλλά και να το σερβίρεις με ντεκόρ…χριστουγεννιάτικο. Πώς θα κάνεις τον κορμό να μοιάζει σαν ξύλινο κομμάτι δέντρου;

Για το συγκεκριμένο γλυκό θα αφιερώσετε μια ώρα και οι μερίδες θα είναι για 14 καλεσμένους!

 Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι : 

 Για το Παντεσπάνι:

 4 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)

2/3 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι τσαιγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 Για την Buttercream Σοκολάτα:

 7 ασπράδια αυγού

1 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη

175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο λιωμένη

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη στιγμιαίου εσπρέσο

1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

3 φλιτζάνια τσαγιού συν 3 κουταλιές σούπας ανάλατο αγελαδινό βούτυρο, μαλακό

Έτοιμες να ξεκινήσουμε;

Για το παντεσπάνι: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα ταψί 25 x 38 εκατοστά. Στρώστε λαδόκολλα και αλείψτε με βούτυρο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τα αυγά και χτυπήστε με μίξερ χειρός για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο και άσπρο. Προσθέστε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λεπτά. Διπλώστε το αλεύρι σταδιακά και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 10-13 λεπτά. Αναποδογυρίστε το ψημένο κέικ σε μια καθαρή, στεγνή πετσέτα κουζίνας και αφαιρέστε την λαδόκολλα. Περιμένετε 3 λεπτά και στη συνέχεια κυλήστε απαλά το κέικ με την πετσέτα, ξεκινώντας από την πλευρά 25 εκατοστά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

 Για τη σοκολάτα buttercream: Σε ένα καθαρό μεγάλο στεγνό μπολ χτυπήστε με μίξερ χειρός τα ασπράδια μέχρι να γίνει μαρέγκα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη και  2/3 φλιτζάνια τσαγιού νερό. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Αφήστε το να βράσει μέχρι να μειωθεί και να γίνει ένα ελαφρώς, παχύρευστο σιρόπι. Ξεκινήστε χτυπώντας τα ασπράδια σε υψηλή ταχύτητα και περιχύστε με το ζεστό σιρόπι σε μια αργή και σταθερή ροή. Ρίξτε τη λιωμένη σοκολάτα, την σκόνη espresso, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει εντελώς, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και χτυπήστε στη υψηλή ταχύτητα, έως ότου όλο το βούτυρο να ενσωματωθεί.

 Για το μοντάρισμα: Ξετυλίξτε το κέικ από την πετσέτα. Θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια τσαγιού  buttercream σοκολάτας στο εσωτερικό του κέικ. Κόψτε διαγώνια τις άκρες του ρολού και τοποθετήστε τα κομμάτια στον κορμό βάζοντας λίγη  buttercream για να ενωθούν. Απλώστε στο εξωτερικό του κορμού αρκετή σοκολάτα buttercream και απλώστε με μια σπάτουλα ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα. Με την σπάτουλα διαμορφώστε τις γραμμές στον κορμό ώστε να έχει την εμφάνιση των ακατέργαστων φλοιών δέντρων. Βάλτε το κορμό στο ψυγείο και αφήστε το για 2 ώρες. Βγάλτε και σερβίρετε.

 Καλή όρεξη και καλές γιορτές,

Γιώργος Λέκκας

Σχετικά άρθρα