Είστε νέοι γονείς; Πως να μην χάσετε τη σεξουαλικότητά σας thumbnail
Μπορεί οι γυναίκες να είναι αυτές που βιώνουν σε φυσικό επίπεδο μια εγκυμοσύνη, αλλά σε επίπεδο εμπειρίας δεν είναι μόνες τους. Φαίνεται ότι κάποιοι άνδρες μοιράζονται πολλά από τα σωματικά συμπτώματα των εγκύων συντρόφων όπως είναι οι πόνοι, ή η αύξηση βάρους, χωρίς βέβαια να υπάρχει οργανικό υπόβαθρο. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, δείχνει ότι οι άνδρες αυτοί μπορεί να εμφανίσουν παρόμοιες αλλαγές στη σεξουαλικότητα με αυτές που εμφανίζουν οι νέες μητέρες.

Είστε νέοι γονείς; Πως να μην χάσετε τη σεξουαλικότητά σας

Η σεξουαλικότητα των νέων γονέων


Μπορεί οι γυναίκες να είναι αυτές που βιώνουν σε φυσικό επίπεδο μια εγκυμοσύνη, αλλά σε επίπεδο εμπειρίας δεν είναι μόνες τους. Φαίνεται ότι κάποιοι άνδρες μοιράζονται πολλά από τα σωματικά συμπτώματα των εγκύων συντρόφων όπως είναι οι πόνοι, ή η αύξηση βάρους, χωρίς βέβαια να υπάρχει οργανικό υπόβαθρο. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, δείχνει ότι οι άνδρες αυτοί μπορεί να εμφανίσουν παρόμοιες αλλαγές στη σεξουαλικότητα με αυτές που εμφανίζουν οι νέες μητέρες.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


 


Οι ερευνητές εξέτασαν τις σεξουαλικές ζωές 114 ατόμων τα οποία ήταν σύντροφοι γυναικών που γέννησαν πρόσφατα. Από τους συμμετέχοντες οι 95 ήταν άνδρες, οι 18 γυναίκες και ο ένας ακαθόριστου φύλου. Όλοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που σκόπευε στη διερεύνηση της σχέσης, των συναισθημάτων και των σωματικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών μετά τη γέννηση του μικρότερου παιδιού τους.


Η προηγούμενη έρευνα έχει κυρίως επικεντρωθεί στη σεξουαλικότητα των γυναικών μετά τον τοκετό και τα βασικά της ευρήματα αναφέρονται στους βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη libido, όπως είναι οι ορμονικές αλλαγές και ο θηλασμός. Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες όμως, που να εξετάζουν την επίδραση της γέννησης του μωρού στον άλλο γονέα.


Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα ευρήματα, φαίνεται ότι και οι δύο γονείς βιώνουν αλλαγές στη σεξουαλικότητα, το οποίο σημαίνει ότι οι ορμόνες και οι βιολογικοί παράγοντες που έχουν μέχρι τώρα ενοχοποιηθεί δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζουν τη libido. Βρέθηκε μάλιστα, πως η κούραση και το στρες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στη σεξουαλική επιθυμία των γονέων από τους παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τις βιολογικές πτυχές του τοκετού.


Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ λογικά, εάν σκεφτεί κανείς ότι εάν και οι δύο γονείς εμπλέκονται ενεργά στη φροντίδα του μωρού, η στέρηση ύπνου και η διαρκή εγρήγορση, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του, είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών.


Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα οποία δεν έχουν την υποστήριξη των οικογενειών τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες διαθέσιμοι να χαρίσουν στο ζευγάρι ένα μικρό διάλειμμα από τη φροντίδα του παιδιού, ενώ παράλληλα, πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωπη με την προκατάληψη του κοινωνικού περιβάλλοντος, το οποίο λειτουργεί ως επιπλέον στρεσογόνος παράγοντας για το ζευγάρι. Η έρευνα  ωστόσο, έχει δείξει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν επίσης και κάποια πλεονεκτήματα, όπως είναι ο καλύτερος καταμερισμός των  ευθυνών , τόσο αναφορικά με τη φροντίδα του σπιτιού, όσο και με το νοικοκυριό. Αυτός έχει ως αποτέλεσμα να μην αναλαμβάνει ο ένας εκ των δυο δυσανάλογο μερίδιο από τις νέες ευθύνες που επιφέρει η γονεϊκότητα.


Η αλήθεια είναι ότι όταν ένα ζευγάρι αποκτά ένα νέο παιδί η οικειότητα μεταξύ των δύο συντρόφων δοκιμάζεται, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει και το τέλος της σεξουαλικής τους ζωής. Οι ειδικοί συστήνουν τους δύο συντρόφους να θυμηθούν και να καταγράψουν όλα όσα διεγείρουν τους ίδιους και τους συντρόφους τους σεξουαλικά και να επιχειρούν κάτι από αυτά στα πλαίσια μιας υγιούς καθημερινής πρακτικής. Συγκεκριμένα μάλιστα, το πρώτο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού είναι σύνηθες η νέα μητέρα να αποφεύγει τη συνουσία για διάφορους λόγους που σχετίζονται με το σώμα της, όπως είναι για παράδειγμα η  περινεοτομή, ή  και η ανάρρωση από καισαρική τομή. Είναι ευκαιρία στο διάστημα αυτό το ζευγάρι να απολαύσει άλλες μορφές οικειότητας, όπως είναι η αγκαλιά , το φιλί, το χάδι και το άγγιγμα.


Είναι επίσης σημαντικό για τους δύο συντρόφους να εκμεταλλεύονται τα διαστήματα που το μωρό κοιμάται για να αναθερμάνουν τη σχέση τους, ενώ όταν αρχίσει να μεγαλώνει μπορούν να ζητήσουν από έναν αγαπημένο τους πρόσωπο, ή ακόμα και να προσλάβουν κάποιο επαγγελματία για να φροντίσει το μικρό τους, ενώ εκείνοι θα απολαμβάνουν ένα ρομαντικό ραντεβού.


Οι ειδικοί παράλληλα τονίζουν πως όπως συμβαίνει γενικότερα στη σεξουαλική ζωή, το κλειδί είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Όταν ένας από τους δύο συντρόφους έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τον άλλο. Η ειλικρινής συζήτηση για τις ανησυχίες και τα προβλήματα που επηρεάζουν και τους δύο κι έχουν επίπτωση στην σεξουαλική δραστηριότητα , όπως είναι για παράδειγμα η κολπική ξηρότητα, είναι απαραίτητη για τη εύρεση λύσεων.


Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές των ειδικών είναι πως όταν ο ένας από τους δύο έχει μειωμένη libido, ο άλλος είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει στο σεξουαλικό παιχνίδι και να μην υποχωρήσει βιώνοντας απόρριψη. Με αυτό τον τρόπο θα κινητοποιήσει ο ένας τον άλλο, ώστε να βάλουν τη σχέση τους ανάμεσα στις πολύ βασικές τους προτεραιότητες. Άλλωστε, για να υπάρχουν ευτυχισμένα παιδιά πρέπει να υπάρχουν και ευτυχισμένοι γονείς.


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X