Πότε οι έφηβοι επιλέγουν τον αμοιβαίο αυνανισμό;

Σεξουαλικές διαταραχές στην εφηβεία. 

Πότε ξεκινούν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα οι σημερινοί έφηβοι; Τι τους φοβίζει στο σεξ; Ποιες σεξουαλικές διαταραχές εκδηλώνονται στην εφηβεία; Τι είναι ο αμοιβαίος αυνανισμός και πότε τον επιλέγουν οι έφηβοι; Πώς αυτός σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία; 

Γράφει η  Eπίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Ελένη Λαζαράτου. 

Η διαταραχές της εφηβείας μπορεί επίσης να ταξινομηθούν σε δύο βασικούς άξονες, την παθολογία της πράξης και παθολογία της σωματικής έκφρασης.Η παθολογία της πράξης αναφέρεται κυρίως στα acting out, στις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές με τις οποίες ο έφηβος δείχνει την δυσφορία του. Η παθολογία της σωματικής έκφρασης προέρχεται από την δυσκολία του εφήβου να αποδεχθεί το σώμα που αλλάζει και τον καινούργιο του εαυτό. Σήμερα, θα εξετάσουμε τις σεξουαλικές διαταραχές στην εφηβεία.

Στην εφηβεία γίνεται δυνατή η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης.  Αυτό συμβαίνει λόγω της βιολογικής ωρίμανσης και των ψυχικών αλλαγών που επέρχονται και αποτελεί ένα κεντρικό σημείο της ζωής του εφήβου. Η σεξουαλικότητα είναι ο καινούργιος τομέας της ζωής του εφήβου και οι πρώτες εμπειρίες μπορεί να προκαλέσουν τραύματα ή να αποτελούν παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Χαοτική σεξουαλική συμπεριφορά συναντάται και αντανακλά το άγχος, τις αμφιβολίες και την ανασφάλεια του εφήβου για ότι αφορά την σεξουαλικότητα.

Η αποδοχή της σεξουαλικότητας στην εφηβεία αντανακλά την κοινωνική εξέλιξη.  Ορισμένες συμπεριφορές είναι επιτρεπτές ή μη σε διάφορες εποχές και διάφορους πολιτισμικούς χώρους.

Η πρώτη ερωτική σχέση του εφήβου μπορεί να γίνει πηγή συναισθημάτων άγχους και ανασφάλειας για τον ίδιο, αλλά και για τους γονείς του, οι οποίοι ανησυχούν και κρατούν συνήθως συντηρητική στάση γι’ αυτά τα θέματα.

Τι φοβούνται οι σημερινοί έφηβοι στο σεξ;

Γενικά οι σημερινοί έφηβοι ξεκινούν τις σεξουαλικές δραστηριότητες σε μικρότερες ηλικίες απ’ ότι οι παλιότερες γενιές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες είναι πάντα επιτυχημένες.  Συχνά αναφέρουν ντροπή, φόβο και απογοήτευση. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες όσον αφορά την αντισύλληψη και την μετάδοση του AIDS.

Έφηβοι και ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες. Ο αμοιβαίος αυνανισμός στην εφηβεία.

Εκτός από την ετεροσεξουαλική σχέση που είναι η φυσιολογική εξέλιξη της ανάδυσης της σεξουαλικότητας στην εφηβεία παρατηρούνται και συχνές ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες.  Οι έφηβοι ξεκινάνε με τον αυνανισμό, εξερευνούν το σώμα τους και για να βοηθηθούν σ’ αυτό χρησιμοποιούν διάφορες προσωπικές φαντασιώσεις. Οι υποχόνδριοι φόβοι μπορεί να συνδέονται με τις πρώτες εκσπερματώσεις ή την ενοχή και την ντροπή για τον αυνανισμό.  Σε ομάδες συνομηλίκων συμβαίνουν συχνά αμοιβαίοι αυνανισμοί. Από κει ξεκινάει η ομοφυλοφιλική σχέση, ένα άλλο άτομο συμμετέχει στην ανακάλυψη εαυτού.

Προσφέρει δε τη σιγουριά της σχέσης με άτομο του ίδιου φύλου. 

Το να διαλέξουν κάποιον που τους μοιάζει πάρα πολύ, κατευνάζει το άγχος που τους γεννάει η πρώτη επαφή με την σεξουαλικότητα. Οι συμπεριφορές αυτές συναντώνται κυρίως στην αρχή της εφηβείας.  Είναι συχνότερες στα αγόρια και συνήθως είναι παροδικές ακολουθούμενες από ετεροσεξουαλικό  προσανατολισμό. ΄Εχουν χειρότερη πρόγνωση όταν υπάρχει ομοφυλοφιλική δραστηριότητα από τα παιδικά χρόνια ή όταν συνάπτουν σχέσεις με ενήλικες άνδρες. Στην ομοσεξουαλική εμπειρία  με μεγαλύτερους άντρες και να εκτιμηθεί το υποκειμενικό βίωμα παθητικότητας ή επιθετικότητας που στη συνοδεύει.

Σχετικά άρθρα