Εγκληματικότητα: Γίναμε η χώρα του καλάζνικοφ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας  ένα καλάζνικοφ κατάσχεται κάθε 36 ώρες από τις αρχές. Βαριά οπλισμένοι οι κακοποιοί στην σύγχρονη Ελλάδα, όπως αναφέρει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για το έτος 2012. Μάλιστα τους 3 πρώτους μήνες του 2013 σημειώνονται επίσης αυξητικές τάσεις στην οπλοκατοχή στην χρησιμοποίηση τέτοιου οπλισμού.

Δυο χειροβομβίδες την ημέρα κατάσχονται από τις αστυνομικές αρχές. Στον συγκεκριμένο οπλισμό έχουμε αύξηση ύψους περίπου 450% την τελευταία πενταετία. Το 2012 κατασχέθηκαν 817χειροβομβίδες, το 2011, 175, ενώ το 2010, 2009, 2008, κατασχέθηκαν 354, 166 και 294 αντίστοιχα. Υπάρχει όμως και η κατηγορία κατάσχεσεις εκρηκτικών υλών, όπου το 2012 κατασχέθηκαν περίπου 100 κιλά, 3.675 κιλά το 2011, 67.630 κιλά το 2010, 1.653 κιλά το 2009 και 174 κιλά το 2008.

Όλα τα παραπάνω τρομακτικά αριθμητικά δεδομένα δικαιολογούν την πρόσφατη υπουργική δήλωση: «Ξέρετε η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε μία πρόκληση που δεν υπάρχει δεύτερη στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και που ίσως είναι η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα σήμερα».

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες όταν η Κατερίνα Ζιώγαλη, η 25χρονη από την Κόρινθο έπεσε θύμα αδίστακτων ληστών που το βράδυ της Παρασκευής δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εν ψυχρώ τα περιπολικά που τους καταδίωκαν. Νωρίτερα, είχαν επιτεθεί σε ταβέρνα στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, απ’ όπου υπό την απειλή όπλων είχαν διαφύγει με το τζιπ του ιδιοκτήτη. Η σφαίρα από το καλάσνικοφ των ληστών διαπέρασε το στήθος της, την ώρα που οδηγούσε για να επιστρέψει στο σπίτι της. Λίγη ώρα μετά, στο νοσοκομείο Κορίνθου, η 25χρονη κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή… Ο θάνατός της συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η Κατερίνα είχε καταφέρει να νικήσει τη μάχη με τη λευχαιμία. Ο αγώνας της είχε διαρκέσει πολλά χρόνια. Οι γονείς της υποβάλλονταν διαρκώς σε αιμοκαθάρσεις για να την κρατήσουν στη ζωή. Όταν  ήρθε ο μικρός αδερφός της στη ζωή, τα βλαστοκύτταρα που πήραν οι γιατροί από το νεογέννητο μεταμοσχεύτηκαν στην κοπέλα. Κατάφερε να γλιτώσει από την ασθένεια όχι όμως και από τις σφαίρες των ληστών.

Τι συμβαίνει με την εγκληματικότητα στην Ελλάδα; Έχει παίξει ρόλο η οικονομική ύφεση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εγκληματικών προσωπικοτήτων και πώς δημιουργούνται αυτές; Η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Ξένια Ταρατίβα, μας απαντά. 

Έγκλημα και οικονομική κρίση 

Η εγκληματικότητα είναι ένα κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής το οποίο, ιδιαίτερα με την προβολή που είχε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης, μας δημιουργεί ανασφάλεια, φοβίες και είναι ικανό να οδηγήσει στην ανάδυση σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που πλήττουν όχι μόνο τη λειτουργικότητά μας σαν άτομα, αλλά και κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Το έγκλημα ορίζεται ως μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά που καταπατεί τις αρχές μιας πολιτισμένης κοινωνίας και προσβάλλει την αξία ενός ανθρώπου από κάθε οπτική γωνία.

Στις εγκληματικές πράξεις, τα ένστικτα, οι ορμές και οι απωθημένες επιθυμίες κυριαρχούν. Το έγκλημα είναι η νίκη, ο θρίαμβος των ενστικτωδών και ορμητικών τάσεων του ανθρώπου πάνω στις ανώτερες ψυχικές του ιδιότητες. Ο εγκληματίας είναι ένας άνθρωπος ψυχικά ασθενής. Τα βιώματά του παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διερεύνηση της προσωπικότητάς του και τον λόγο που διέπραξε το έγκλημα.

Πώς δημιουργούνται οι εγκληματικές προσωπικότητες;

Η ροπή προς την εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την εγκληματολογία, καλλιεργείται κατά τη νηπιακή ηλικία, την περίοδο εκείνη που τα βιώματα μεταφέρονται από το συνειδητό στο υποσυνείδητο και αναπτύσσονται. Τέτοιου είδους βιώματα θεωρούνται η ενδοοικογενειακή βία, ο τρόπος που οι ανικανοποίητες επιθυμίες επιδρούν στον ψυχισμό, τραυματικά γεγονότα που σχετίζονται με την ενθάρρυνση της βίας ως αποδεκτή συμπεριφορά, η αδυναμία ελέγχου του εαυτού του.

Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας. 

Αυτό που παρατηρούμε σε πολλούς ενήλικες εγκληματίες, είναι ενέργειες παρορμητικές, συχνά άσκοπες και αυτοκαταστροφικές, χωρίς ενδιαφέρον για τις προσωπικές επιπτώσεις. Λόγοι και κίνητρα των πράξεων δεν υπάρχουν ή είναι ασήμαντα σε σχέση με τις συνέπειες. Υπολογίζεται ότι το 40% των τροφίμων φυλακών έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σύνολο συμπεριφορών, μια ψυχική ασθένεια που ονομάζεται αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας.

Οι ψυχοπαθείς εγκληματίες. Πώς τους αναγνωρίζουμε;

-Πρόκειται για άτομα που φαίνεται να έχουν ανεπτυγμένες ικανότητες, μπορούν να προκαλούν καλή πρώτη εντύπωση και να παρουσιάσουν ελκυστικότητα, καμιά φορά με γοητεία και ειλικρίνεια που αφοπλίζει.

-Δεν καταφέρνουν όμως να διατηρήσουν σχέσεις, αφού ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ανικανότητά τους να αγαπήσουν και να δημιουργήσουν αληθινούς συναισθηματικούς δεσμούς.

-Χαρακτηρίζονται από πλήρη έλλειψη τύψεων, ντροπής ή μετάνοιας για τις πράξεις τους.

-Το αίσθημα του φόβου απουσιάζει. Οι ανωμαλίες αυτες τους οδηγούν σε παρορμητικές, ανήθικες και εχθρικές συμπεριφορές.

-Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν αξιομνημόνευτο ιστορικό ενοχλητικών συμπεριφορών όπως η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, οι κλοπές και οι καβγάδες. Δείχνουν να έχουν αδυναμία σε συμπεριφορές που σκοπό τους έχουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη.

-Δεν υπάρχει ο φόβος της επιβολής της τιμωρίας που , υπό κανονικές συνθήκες, αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα στις εγκληματικές πράξεις. Είναι άτομα αδύναμα να διδαχθούν από τις εμπειρίες τους. Η τιμωρία δεν έχει κανένα νόημα.

Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων με εγκληματικές προσωπικότητες, γνωστών από την ιστορία.

Άνθρωποι εξουσίας, με μεγάλη επιρροή, ηγέτες, πολιτικοί, γνωστοί για τα δολοφονικά τους ένστικτα, που στη αρχή λατρεύτηκαν από τον κόσμο που τους χάρισε δύναμη την οποία μετέτρεψαν αργότερα σε καταστροφική μανία. Ο Αδόλφος Χίτλερ είναι πρώτος σ’αυτή τη λίστα. Μία διαταραγμένη προσωπικότητα που κατάφερε να χειραγωγήσει πλήθη με τις γνωστές, τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειες. Κατά συρροή δολοφόνοι στην Αμερική προηγούμενες δεκαετίες, όπως ο γνωστός Τσαρλς Μάνσον με τις οικογενειακές τραυματικές εμπειρίες και τα δύσκολα παιδικά χρόνια που τον διαμόρφωσαν.

Το έγκλημα από όπου κι αν προέρχεται, ανεξάρτητως κινήτρων ή διταραγμένων ψυχισμών δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά προσβολή των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σχετικά άρθρα