Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων: Ποιες είναι οι αιτίες και πως να τις ρίξετε

<p><span style="font-size: medium;">Για το boro.gr γράφει ο κ. <strong>Λάζαρος Γιώργος, Καρδιολόγος, </strong></span><span style="font-size: medium;">Α’ Πανεπιστηµιακή Kαρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝΑ:</span></p>
<p> </p>
<p><span style="font-size: medium;">           Τα τριγλυκερίδια είναι λιπαρές ουσίες που οι τιμές τους στο αίμα αποτελούν βαρόμετρο μεταβολικής υγείας. Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων σχετίζονται με στεφανιαία νόσο, διαβήτη και ηπατοπάθειες (λιπώδες ήπαρ). Παράγονται τόσο από το φυτικό όσο και από το ζωικό οργανισμό, με τη μορφή των ελαίων και λιπών. Γι’ αυτό τα τριγλυκερίδια περιέχονται τόσο στη φυτική τροφή (κατά κύριο λόγο μέσα σε σπόρους και καρπούς), όσο και στην τροφή ζωικής προέλευσης (ζωικό λίπος, βούτυρο γάλακτος, συκώτι). Στον άνθρωπο συντίθενται, κατά κύριο λόγο στο συκώτι, καθώς και στα λιποκύτταρα. Ενώ μέχρι πρόσφατα η τιμή στόχος για τα τριγλυκερίδια στο αίμα ήταν τα 150mg/dL, νέες συστάσεις κατεβάζουν το όριο τους κάτω από τα 100mg/dl.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">            Οι μακροχρόνιες <strong>συνέπειες</strong> των αυξημένων τριγλυκεριδίων είναι η εμφάνιση στενωμάτων στις αρτηρίες της καρδιάς (όπως συμβαίνει και για τη χοληστερίνη) και η οξεία παγκρεατίτιδα που αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή και παρατηρείται σε περιπτώσεις μεγάλης αύξησης των τριγλυκεριδίων στο αίμα (πάνω από 800-1.000 mg/dl).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">            Η αύξηση των τριγλυκεριδίων οφείλεται είτε σε διαταραχή του μεταβολισμού του οργανισμού είτε σε αυξημένη πρόσληψη τους με το φαγητό. Άλλα <strong>αίτια</strong> που σχετίζονται με αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων είναι:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">1. η γενετική προδιάθεση,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">2. ο αρρύθμιστος διαβήτης,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">3. η αύξηση του βάρους σώματος,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">4. η απουσία φυσικής άσκησης,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">5. η κατάχρηση αλκοόλ,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">6. το κάπνισμα,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">7. ο υποθυρεοειδισμός,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">8. η κύηση,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">9. κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, όπως π.χ. ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">10. η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">11. ορισμένα φάρμακα όπως κορτιζόνη, οιστρογόνα, κυκλοσπορίνη, ταμοξιφαίνη, β-αδρενεργικοί αποκλειστές, θειαζιδικά διουρητικά κ.α.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">            Αν η διατροφή είναι πλούσια σε σάκχαρα, περιλαμβανομένων και αυτών που αποδίδονται από το αλκοόλ, αργά ή γρήγορα τα τριγλυκερίδια στο αίμα θα αυξηθούν. Στη επίτευξη ιδανικών (χαμηλών) τιμών τριγλυκεριδίων συμβάλλουν: η απώλεια βάρους, (μείωση σωματικού βάρους κατά 5-10% επιφέρει μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 20%), η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων τροφίμων, το είδος των προσλαμβανομένων υδατανθράκων, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων και η φυσική δραστηριότητα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">            Για να <strong>μειωθούν</strong> τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στη διατροφή και γενικότερα στον τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα παρακάτω οδηγίες:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">1. Μειώστε το συνολικό λίπος.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">2. Ελαττώστε την πρόσληψη των απλών υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">3. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">4. Καταναλώστε τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα (όπως παχιά ψάρια π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, γαύρο, τσιπούρα).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">5. Μειώστε την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη από τροφές.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">6. Μειώστε το κάπνισμα και αυξήστε τη σωματική άσκηση και την καθημερινή σας δραστηριότητα, μέσα από απλές έστω ασχολίες όπως το περπάτημα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">7. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">8. Αυξήστε  την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">            Στις περιπτώσεις εκείνες που τα απλά υγιεινοδιαιτητικά μέτρα δεν μπορούμε να πετύχουμε την τιμή στόχο, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. </span></p>

Σχετικά άρθρα